Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Θέλουν "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλουν "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα;

ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Τι φοβούνται οι σύγχρονοι «μακεδονομάχοι» ότι θα χάσει το ελληνικό κράτος από τη συμφωνία των Πρεσπών; Το όνομα; Εδάφη; Τι;

Το όνομα δόθηκε σε τρεις χώρες εδώ και 105 χρόνια, τα εδάφη είναι αδιαπραγμάτευτα, εκτός κι αν γίνει πόλεμος με μια χώρα στην ουσία άοπλη, με ισχυρή εντός της την παρουσία της αλβανικής εθνότητας. Άρα;

Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα κάποια κόμματα αρνούνται το αυτονόητο με προσχηματικούς ελιγμούς ή υποτάσσουν το μέγιστο στο -συνήθως φαντασιακό- έλασσον, ελπίζοντας σε αύξηση της δύναμής τους. Έτσι, προσχωρούν σε θέσεις λαϊκίστικες τις οποίες λησμονούν όταν τρυπώνουν στην εξουσία. Θυμίζω: στις εκλογές του 1977, το ΠΑΣΟΚ πήρε το ένα τέταρτο περίπου της λαϊκής ψήφου, με ένα από τα κύρια συνθήματα το «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο».

Με την άνοδό του στην εξουσία, το 1981, το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΝΑΤΟ έφυγε ούτε τις «βάσεις του θανάτου» έκλεισε, και μπήκε με τα μπούνια στα προγράμματα της ΕΟΚ για την παγίωση του όγκου της πελατείας του.

Ο κ. Μαλέλης, εκπρόσωπος επικοινωνίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατατάσσει τώρα το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (διάδοχο, άνευ χρεών, του ΠΑΣΟΚ) στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τον ΣΥΡΙΖΑ στις συντηρητικές, διότι συνεργάστηκε με τον «ακροδεξιό» κ. Καμμένο.

Προφανέστατα, η κ. Γεννηματά, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά και αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δεν γνώριζε ότι συνεργάστηκε με τους χουντικούς του ΛΑΟΣ!

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. θα ψήφιζαν με τέσσερα χέρια τη συμφωνία των Πρεσπών αν βρίσκονταν στην εξουσία. Κι αν ο λαός τούς εμπιστευθεί (πάνε πακέτο), δεν πρόκειται να καταργήσουν τη συμφωνία. Το «γιατί» κρύβεται στα σημεία της συμφωνίας που επιμελώς αποφεύγει να συζητήσει η αντιπολίτευση.

Πατώντας σε ερμηνείες που διχοτομούν την τρίχα, τα κόμματα που αντιδρούν στη συμφωνία λησμονούν ότι το Μακεδονικό ζήτημα είχε άλλες διαστάσεις όταν δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε. Δηλαδή, 125 χρόνια πριν, ο πληθυσμός των σλαβικής προέλευσης κατοίκων τής όλης -υπό οθωμανικό ζυγό- Μακεδονίας ήταν ο δεύτερος έπειτα από τον τουρκικό και ο ελληνικός ο τρίτος. Αυτή η αναλογία άλλαξε άρδην με τις ανταλλαγές πληθυσμών με τη Βουλγαρία (1919, 1938) και με την Τουρκία (1924), ώστε οι «ντόπιοι» (έτσι τους αποκαλούσαν οι πρόσφυγες) να αποτελούν, μεταπολεμικά, ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού της ελληνικής Μακεδονίας.

Ίσως να αγνοούν αυτοί που οδύρονται για τη «Μακεδονία που χάνουμε» ότι στη Δυτική κυρίως Μακεδονία υπάρχουν ακόμη Έλληνες υπήκοοι με σλαβική λαλιά, αυτήν που επί δεκαετίες το ίδιο το ελληνικό κράτος ονόμαζε σλαβομακεδονικά ή σκέτα μακεδόνικα. Οι αλυτρωτικές διαθέσεις που συσπείρωσαν τον σλαβόφωνο πληθυσμό στο έδαφος της κάποτε μεγάλης Γιουγκοσλαβίας, η παρανοϊκή συμπεριφορά του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους απέναντι στους σλαβόφωνους, έφεραν αντίδραση: οδήγησαν στη δημιουργία κόμματος σλαβόφωνων, που, όμως, έλαβε ασήμαντο ποσοστό. Το πρόβλημα πλέον είχε συρρικνωθεί.

Ωστόσο, οι ακροδεξιοί του VMRO που κατάφεραν να πάρουν την εξουσία στην ΠΓΔΜ αναβίωσαν τον αλυτρωτισμό, ο οποίος, παρά τις γελοιότητες (π.χ. για σλαβική Θεσσαλονίκη), συντηρούνταν έμμεσα και από δυνάμεις που απαιτούν να έχουν θέση στο βαλκανικό παζάρι (Ρωσία, Τουρκία).

Το τραγικό για όσους εξακολουθούν, παρά τις διευκρινίσεις, να θεωρούν τη συμφωνία κακή, συντασσόμενοι ευθέως με το VMRO, είναι ότι αποσιωπούν πως η πλευρά της ΠΓΔΜ εγκαταλείπει ρητά κάθε διεκδίκηση μειονοτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι κόμματα όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (με όλες τις μάσκες του) έχουν διαχειριστεί αυτά τα θέματα, η απορία είναι εύλογη: Προτιμούν να διαιωνίζεται η κατάσταση της μη συμφωνίας (που αναπόφευκτα κάποτε θα τελειώσει στους διεθνείς οργανισμούς), άρα και της συνέχισης του αλυτρωτισμού, όπως περιγράφεται στο σημερινό σύνταγμα της γειτονικής χώρας;

Ξεχνούν τη θέση του ΟΑΣΕ για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού; Θέλουν να συνεχιστεί η διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα; Το καταλαβαίνω για τους επαγγελματίες «μακεδονομάχους» που χάνουν το μπαξίσι. Οι άλλοι;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL