Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σήμερα το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα το ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου

Το ρεπορτάζ είναι της έντυπης ΑΥΓΗΣ σύμφωνα με νεότερες εξελίξεις η συνάντηση Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου βαδίζει προς αναβολή

Στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφονται σήμερα όλα τα βλέμματα, καθώς σε λίγες ώρες ο Π. Καμμένος θα περάσει την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου για το κρίσιμο ραντεβού με τον Αλ. Τσίπρα, από το οποίο εξαρτάται η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων. Το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη ήταν ξεκάθαρο: εάν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, άμεσα θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Με τις χθεσινές δηλώσεις τόσο του εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Τοσούνιδη ("Δεδομένη η αποχώρηση Καμμένου"), και του βουλευτή Κ. Κατσίκη ("Φεύγουμε από την κυβέρνηση, δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία και αποσύρουμε τους υπουργούς. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, δεν υπάρχει πλειοψηφία") φαίνεται πως δείχνουν πως η ψήφος εμπιστοσύνης είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Μένει σήμερα να φανεί ο χρόνος διεξαγωγής της διαδικασίας εφόσον οι παραπάνω δηλώσεις επιβεβαιωθούν, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται αισιόδοξη για την ύπαρξη πλειοψηφίας, προκαλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Ο κάθε βουλευτής να αναλάβει την ευθύνη του

Μιλώντας στον Real FΜ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛΛ. "ηθελημένα ή αθέλητα δεν θα συμπράξουν με τους εκλογικούς, πολιτικούς ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς και τακτικισμούς του Κ. Μητσοτάκη".

Ο Δ. Τζανακόπουλος κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής "και θα συνεχίσει σε αυτή τη συνθήκη μέχρι το τέλος της τετραετίας", προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως, εφόσον οι ΑΝ.ΕΛΛ. και ο Π. Καμμένος επιλέξουν να αλλάξουν στάση και να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τότε ο κάθε βουλευτής, ανεξαρτήτως της πολιτικής του προέλευσης, "θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη του σε μια ιστορική συγκυρία για τη χώρα".

Απίθανο σενάριο

Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε μάλιστα ότι η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τη συμπερίληψη βουλευτών σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ότι "μιλάμε για ιστορική συγκυρία, για μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα". "Δεν νομίζω ότι πρέπει να εμπλέξουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με τέτοιου τύπου εκλογικούς σχεδιασμούς ή τακτικισμούς" επισήμανε.

Χαρακτήρισε ωστόσο "απίθανο σενάριο" να μην επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών. Εξήγησε όμως ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε "για πολιτικούς και όχι συνταγματικούς λόγους είμαστε υποχρεωμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα, συντεταγμένα και εν ευθέτω χρόνω, ακριβώς σε εκλογές".

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν, όπως το ν/σ για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, "ώστε να μη χαθούν άλλα πέντε χρόνια, που θα στοιχίσουν στο πολιτικό σύστημα", υπογραμμίζοντας ειδικότερα την τροποποίηση του άρθρου 86 του συντάγματος.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι μια πιθανότητα "εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί".

Η Ν.Δ. δειλιάζει μπροστά στην ευθύνη

Παράλληλα, ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε την πρόκληση που απηύθυνε στον αρχηγό της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός, να καταθέσει δηλαδή πρόταση δυσπιστίας.

Εκτίμησε δε ότι η Ν.Δ. "δειλιάζει" γιατί δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για το ενδεχόμενο να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ειδικά ο Κ. Μητσοτάκης, "διακαώς επιθυμεί" προκειμένου να μη διασπαστεί το κόμμα του.

Σημείωσε ακόμη η κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών "όσο το δυνατόν γρηγορότερα" είναι "λυτρωτική για όλο το πολιτικό σύστημα", καθώς "δεν μπορεί να σέρνεται".

Ν. Παππάς: Ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του

"Τα χαρτιά είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και ο καθένας καλείται να κάνει τις επιλογές του" ανέφερε χθες στο Open ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς, τονίζοντας πως δεν θα προδικάσει τη θέση του Π. Καμμένου, λέγοντας ότι "είναι αρμόδιος αυτός και τα στελέχη του να διατυπώσουν τις θέσεις τους".

"Έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα, το γνωρίζαμε" σημείωσε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: "Ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρος και στη συνάντησή τους θα ξεκαθαρίσει το τοπίο".

"Είναι καθαρά τα διλήμματα και σε αυτά απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός. Καλείται να απαντήσει η αντιπολίτευση και θα απαντήσει και ο λαός" πρόσθεσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση "δεν θα πέσει όσο κι αν το πιστεύει η Νέα Δημοκρατία". Τόνισε ακόμη ότι ο στόχος διεύρυνσης της στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής είναι διαρκής, ενώ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία, έθεσε ως όριο τον Μάιο.

Χρ. Βερναρδάκης: Αυτοεγκλωβισμός Καμμένου

"Αυτό στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί είναι στο κατά πόσο εξαιτίας ενός δογματισμού, ο οποίος τον σέρνει σε ακραίες επιλογές, θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, στην οποία μέχρι τώρα συμμετείχε, συνδιαμόρφωσε πολιτικές και έχει μερίδιο στην επιτυχία της" ανέφερε ο Χρ. Βερναρδάκης σχετικά με τη στάση του Π. Καμμένου, κάνοντας λόγο για "πολιτικά ακατανόητο αυτοεγκλωβισμό του σε μια πολιτική η οποία προφανώς δεν νομίζω ότι του προσφέρει κάτι".

"Αν ο Κ. Μητσοτάκης φοβάται ότι κάποιοι βουλευτές θα ψηφίσουν, θα του αντέτεινα ότι εδώ έχει δεχθεί τον τελευταίο καιρό στις τάξεις του διάφορους βουλευτές οι οποίοι προσχωρούν ατομικά από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, έχει κατά κάποιον τρόπο 'κουρελοποιήσει' την Κοινοβουλευτική Ομάδα του με την ίδια λογική και δεν τον είδα να έχει την ίδια ευαισθησία" είπε για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL