Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Επόμενο βήμα, η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Επόμενο βήμα, η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου

Με επισημότητα και όση μεγαλοπρέπεια επιτρέπουν τα πενιχρά μέσα του Φαναρίου υπεγράφη και παραδόθηκε την ημέρα των Φώτων στην Κωνσταντινούπολη, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της.

Η ενέργεια προκάλεσε μεγαλύτερη όξυνση στις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο αποφάσισε να διακόψει πλήρως την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η απόφαση για παραχώρηση Αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας θα σταλεί στις άλλες Εκκλησίες για να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες. Εδώ και καιρό οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποδυθεί σε αγώνα αναζήτησης συμμαχιών για την αναγνώριση ή τη μη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας.

Μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθούν κατά σειρά των πρεσβείων τιμής τα άλλα τρία πρεσβυγενή Πατριαρχεία, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, τα πέντε νεότερα Πατριαρχεία, Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, και οι έξι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, Κύπρου, Ελλάδας, Πολωνίας, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, Ουκρανίας.

Η Εκκλησία της Ουκρανίας συγκροτείται από τον 39χρονο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου (της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κιέβου) και στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, καθώς και από άλλους 60 αρχιερείς.

Από το Πατριαρχείο Κιέβου (UPC-KP) προέρχονται ο 89χρονος πρώην Κιέβου Φιλάρετος (λέγεται ότι ο νέος Προκαθήμενος είναι επιλογή του Φιλάρετου) και 42 μητροπολίτες. Από την μικρότερης απήχησης Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας (UAPC) προέρχονται ο 65χρονος πρώην Κιέβου Μακάριος και 14 μητροπολίτες. Από την Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας (UOC-MP) μετέχουν μόνον δύο αρχιερείς.

Στις τελετές υπογραφής και απονομής του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας (ακριβές αντίγραφο του κειμένου που γράφτηκε στο Άγιο Όρος σε πάπυρο, με ειδικό μελάνι, σε αρχαΐζουσα ελληνική) παρευρέθη ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, συνοδευόμενος από πολυμελή αποστολή.

Στη συνοδεία του νέου Προκαθημένου εκπροσωπήθηκαν όλες οι εκκλησίες, αλλά όχι αναλογικά. Από τους 43 αρχιερείς του πρώην Πατριαρχείου Κιέβου συμμετείχαν τρεις, από τους 15 της πρώην Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ένας και από τους δύο προερχόμενους από την Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας και οι δύο!

Τα μεγάλα ερωτήματα τώρα είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι άλλες Εκκλησίες και ποιους θα ακολουθήσει ο μεγαλύτερος αριθμός των Ουκρανών. Αν οι χιλιάδες θρησκευτικές κοινότητες και τα εκατομμύρια των Ορθόδοξων Χριστιανών (αποτελούν την πλειονότητα όσων Ουκρανών πιστεύουν στον Θεό), επιλέξουν τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ή εκείνην του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Βαρθολομαίος προέτρεψε τον Επιφάνιο να αγωνιστεί «και μετά των εισέτι παραμενόντων υπό το ωμοφόριον του Μακαριωτάτου αδελφού Πατριάρχου Μόσχας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL