Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα Μητσοτάκη / Ο λαϊκισμός της Ν.Δ. και στο δημογραφικό ζήτημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα Μητσοτάκη / Ο λαϊκισμός της Ν.Δ. και στο δημογραφικό ζήτημα

Του Γιώργου Ακριώτη*

Πυροτεχνήματα έριξε για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του. Θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό και θα δώσει ενισχύσεις των 2.000 ευρώ, υποσχέθηκε αυτή τη φορά. Το έκανε μάλιστα την ίδια μέρα που το τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο πόρισμα 195 σελίδων της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, το οποίο συνδιαμορφώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ, παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.

195 σελίδες είναι αρκετές, αλλά ας αφιερώσει κάποιο από τον χρόνο του να τις διαβάσει για να διαπιστώσει ότι πουθενά στην εισήγηση του κόμματός του δεν έγινε αναφορά σε αντίστοιχη ενίσχυση. Να υποθέσουμε ότι η εξαγγελία ήταν στο πλαίσιο της «τεκμηριωμένης» πρότασης της Ν.Δ., άλλα τη μια μέρα και άλλα την άλλη. Αυτοί που μιλούν για επιδοματικές πολιτικές, τι εννοούν άραγε με αυτό; Τι είναι αυτή η εξαγγελία;

Και είναι βέβαιο ότι η οικονομική ενίσχυση των οικογενειών είναι σημαντικό κομμάτι της δημογραφικής πολιτικής, όμως το δημογραφικό πρόβλημα δεν λύνεται με αποσπασματικές προτάσεις, αλλά απαιτεί συντονισμένες δράσεις και πολιτικές σε πολλαπλά επίπεδα και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όσο ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται, εμείς προχωρήσαμε στη λήψη μέτρων για την έμπρακτη ενίσχυση της οικογένειας και την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

Με τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, με την αύξηση και ορθολογική κατανομή των οικογενειακών επιδομάτων, με τη θεσμοθέτηση των σχολικών γευμάτων, με την επέκταση του δικαιώματος πρόσβασης στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με την καθιέρωση ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας για την ανάσχεση του brain drain, με τον ανασχεδιασμό των ενεργών πολιτικών απασχόλησης και τη συνεχή μείωση της ανεργίας.

Ζητούμενο αποτελεί η αξιοποίηση του συνόλου των προτάσεων του πορίσματος της επιτροπής, οι οποίες συναπαρτίζουν ολοκληρωμένη πρόταση για τον σχεδιασμό μιας συνεκτικής πολιτικής για το δημογραφικό. Τα επικοινωνιακά τρικ και τα προεκλογικά πυροτεχνήματα του κ. Μητσοτάκη δεν συνεισφέρουν σε τίποτα, αντίθετα υπονομεύουν τη σημασία του ζητήματος.

* Ο Γιώργος Ακριώτης είναι βουλευτής Ν. Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL