Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Νέο μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών / Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών / Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με το νέο έτος να έρχεται να σφραγίσει το κλείσιμο μιας ανοιχτής πληγής δεκαετιών στην πολύπαθη γειτονιά των Βαλκανίων. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς με τον Ζ. Ζάεφ και τον Ν. Ντιμιτρόφ αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της χρονιάς που έφυγε όχι μόνο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά για την περιοχή. Αποτέλεσε δε ένα νέο μοντέλο ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση, αμοιβαίες υποχωρήσεις και κοινά οφέλη για τους λαούς και τα κράτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρόταση Τσίπρα και Ζάεφ να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ θα κληθεί να εγκρίνει τις τελικές τροπολογίες στο σύνταγμα της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο αλυτρωτικής ερμηνείας όσον αφορά την εθνότητα, αφού διευκρινίζεται σαφέστατα ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά ορίζεται η υπηκοότητα, η οποία θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Την ίδια στιγμή, μπαίνει τέλος στα περί "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα αφού στις τροπολογίες γίνεται λόγος για "διασπορά", κατ' αντιστοιχίαν με το ελληνικό σύνταγμα.

Παρά τις ρητορικές υπερβολές που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στη γειτονική μας χώρα, η ουσία παραμένει στα γραπτά κείμενα, που θα αποκτήσουν σε λίγες ημέρες συνταγματική μορφή. Συνεπώς, οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και διαστρεβλώσεων, καθώς κινούνται στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Διακριτική ευχέρεια

Από εκεί και πέρα, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο της συμφωνίας στη Βουλή, με την Αθήνα να βλέπει πως αυτή η διαδικασία θα εκκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου, καθώς εκτιμάται ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αλλαγή στη γείτονα χώρα. "Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία για τη θέση της σε ισχύ", σημείωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως τον Μάρτιο, είπε ότι δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη συμφωνία, αλλά "υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της συμφωνίας. Εκτιμώ", σημείωσε, "ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα".

Αισιοδοξία για τους 151

Στο κομμάτι της... αριθμητικής, η Αθήνα αισιοδοξεί πως η πλειοψηφία των 151 διασφαλίζεται, ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει μια προοδευτική πλειοψηφία βουλευτών προκειμένου να κυρώσει την ιστορική συμφωνία. Ο ένας παράγοντας αφορά φυσικά το Ποτάμι, που, ιδίως μετά τις τροπολογίες που διασαφηνίζουν τα περί εθνότητας, φαίνεται να έχει θετική στάση -πλην Αμυρά, Ψαριανού-, η οποία ωστόσο θα καταλήξει μετά την τελική ψήφιση στην ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, η έλευση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή θα σημάνει, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του Π. Καμμένου, το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική σταθερότητα, καθώς η θέση των ΑΝ.ΕΛΛ. πως δεν πρόκειται να στηρίξουν ψήφο δυσπιστίας από τη Ν.Δ. είναι σαφής - πράγμα που οδηγεί την Πειραιώς σε δεύτερες σκέψεις, χωρίς βέβαια να μειώνει την πίεση προς την πλευρά του Π. Καμμένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL