Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Αντισύριζα κακοποίηση της στατιστικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντισύριζα κακοποίηση της στατιστικής

Του Τάκη Κατσαρού*

Το πάθος κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ορρωδεί μπροστά στην κακοποίηση της στατιστικής. Δύο παραδείγματα από κείμενα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στα «Νέα».

Όρμπαν και Τσίπρας

Σε μια προσπάθεια να δείξει πως η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι δημοκρατία, ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος  δημοσιεύει στα «Νέα» (22/12) άρθρο με τίτλο «Όρμπαν και Τσίπρας» όπου ο αρθρογράφος αναδεικνύει τις κατ’ αυτόν ομοιότητες των δύο πρωθυπουργών στον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Ως απόδειξη των ισχυρισμών του προτάσσει πως στην κατάταξη του Δείκτη Ελευθερίας Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2018, η Ελλάδα κατέχει την 73η θέση, τελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην Βουλγαρίας, και μια θέση χαμηλότερα από την Ουγγαρία, όπου ο Όρμπαν έχει κατορθώσει να πνίξει κάθε σχεδόν αντιπολιτευτική φωνή.

Είναι αλήθεια πως η κατάταξη της Ελλάδας τόσο χαμηλά εκπλήσσει, πολλώ μάλλον που η αναλυτική περιγραφή του τοπίου στην ίδια έκθεση καθόλου δεν δικαιολογεί την θέση μας στην ίδια κατηγορία με την Ουγγαρία. Όμως, αφού ο Π. Παπασαραντόπουλος εμπιστεύεται τόσο πολύ την κρίση αυτού του οργανισμού, θα έπρεπε ίσως να σημειώσει πως η Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην 73η από την 99η θέση όπου την είχαν καταβαραθρώσει ώς το 2014 οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (πριν από την κρίση κυμαίνονταν στην 30ή-35η θέση).

Με βάση λοιπόν την κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, αν ο Τσίπρας απειλεί την ελευθερία έκφρασης όπως ο Ορμπάν, τι να πούμε για τις κυβερνήσεις των Παπανδρέου και Σαμαρά/Βενιζέλου!

Ποιος φταίει που η ΕΕ «έχασε» την Ελλάδα;

Σε άρθρο του με τίτλο «Η ΕΕ ‘έχασε’ την Ελλάδα» στα «Νέα» (27/12), ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης επισημαίνει πως με βάση το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, η Ελλάδα είναι το πλέον «ευρωσκεπτικιστικό» κράτος μέλος της ΕΕ (70% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται» την ΕΕ και μόνο 26% «τείνουν να την εμπιστεύονται»). Διερωτάται δε σε τι οφείλεται αυτό. Ως πρώτη εξήγηση δίνει το προφανές: στον «τρόπο με τον οποίο η Ένωση χειρίστηκε τη διπλή κρίση, οικονομική και μεταναστευτική». Προσθέτει όμως και έναν δεύτερο λόγο που κατ’ αυτόν είναι η «ακατανόητη για αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων ταύτιση (ή προσλαμβανόμενη) της Ένωσης και των κρατών μελών της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη διακυβέρνησή του».

Για να δούμε όμως τι πραγματικά προκύπτει από τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου.

Η Ελλάδα πράγματι εμφανίζεται το 2018 ως η πλέον «ευρωσκεπτικιστική» χώρα με βάση το προαναφερθέν κριτήριο. Αυτό δεν ίσχυε πριν από την κρίση: το 2008 το 59% των Ελλήνων έτειναν να εμπιστεύονται την ΕΕ και μόνο 41% να μην την εμπιστεύονται. Η Ελλάδα βρίσκονταν έτσι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (και από τα τέσσερα μεγάλα κράτη μέλη –Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία).

Πότε σημειώθηκε η μεγάλη πτώση της εμπιστοσύνης; Μα την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων 2010-2012 (από 60-38 υπέρ της εμπιστοσύνης το 2009 σε 18-81 κατά το 2012) και δευτερευόντως το 2015 με το αποτυχόν πραξικόπημα Σόιμπλε και το τρίτο μνημόνιο (από 26-73 την άνοιξη 2015 σε 17-82 την άνοιξη 2016). Αντίθετα, στη συνέχεια, δηλαδή την περίοδο που άρχισε η κατά τον αρθρογράφο στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα από την ΕΕ, η δημοτικότητα της ΕΕ στην Ελλάδα ανεβαίνει βαθμιαία και περίπου σταθερά (από 17-82 την άνοιξη 2016 σε 26-70 το φθινόπωρο 2018).

Συνεπώς, τα περί απογοήτευσης των Ελλήνων από την στήριξη της ΕΕ στον Τσίπρα βρίσκονται μόνο στη φαντασία του Π. Ιωακειμίδη και πάντως όχι στους αριθμούς του Ευρωβαρομέτρου που μάλλον το αντίθετο λένε, πως η δημοτικότητα της ΕΕ έπεσε όταν η τελευταία κατέστρεφε την Ελλάδα και πολεμούσε τον Τσίπρα που την υπερασπιζόταν!

Όμως δυστυχώς, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να ανθεί και συνολικά στην Ευρώπη, παρά μια βελτίωση που παρατηρείται μετά τα έτη της κρίσης. Συνολικά στην ΕΕ, το 2018, λιγότεροι (42%) εμπιστεύονται, από όσους δεν εμπιστεύονται (48%) την ΕΕ (ο Π. Ιωακειμίδης αναφέρει ανακριβώς πως υπερέχουν πολύ όσοι την εμπιστεύονται). Η εικόνα εξακολουθεί δηλαδή να είναι χειρότερη από πριν από την κρίση: το 2008 υπερείχαν οι θετικές απαντήσεις (50 έναντι 36%). Σήμερα οι αρνητικές απαντήσεις υπερέχουν σε 10 χώρες (που περιλαμβάνουν Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, πέρα και από το Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ το 2008 μόνο σε τρεις. Άλλο ένα μήνυμα πως η Ευρώπη, για να επιβιώσει, πρέπει να αλλάξει.

*Ο Τάκης Κατσαρός, είναι συνεργάτης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και έχει διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του τ. Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL