Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Τελική απόφαση εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του 2019 / Κοντά στο 10% η αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελική απόφαση εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του 2019 / Κοντά στο 10% η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπαίνουν στην τελική ευθεία και θα αποτελέσουν, μαζί με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα νέα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

"Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη του 2019 θα είναι μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση. Από κει και πέρα, πράγματι υπάρχει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, ώστε στις αρχές του χρόνου να προχωρήσουμε σε ακόμη μια σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας: έναν νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη - Σταθάκη αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία" τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα thecaller ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός έπειτα από δέκα χρόνια

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός, έπειτα από δέκα χρόνια» σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι "όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ή αυξήσεις φόρων - ούτε βεβαίως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που καταργήθηκε προς απογοήτευση της Ν.Δ. - αλλά περιλαμβάνει αντίθετα αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων. Πρόκειται φυσικά για το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ: μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για μικρές και μεσαίες περιουσίες, μείωση του φόρου επιχειρήσεων αρχίζοντας από το 2019 κατά 1%, στεγαστικό επίδομα για 300.000 οικογένειες, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις αλλά και 7.500 περισσότερες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’".

Πού καταλήγει το πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα για τον κατώτατο μισθό φαίνεται να καταλήγει σε μια ποσοστιαία αύξηση πέριξ του 10%.

Η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι εισηγήσεις επιστημονικών ιδρυμάτων και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία κυμαίνονται μεταξύ 2% και 10%.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι προτάσεις (Τράπεζα της Ελλάδος, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ) θα αποσταλούν το αργότερο στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προκειμένου να συνταχθεί ένα τελικό Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης.

Σε αυτό θα περιγράφονται οι δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού, θα καταγράφονται οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και θα επισημαίνονται τα σημεία συμφωνίας τους. Βέβαια, η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης από το ΚΕΠΕ και την ειδική επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας δεν θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, ούτε όμως θα δεσμεύεται από τις εκθέσεις που έχουν υποβληθεί. Άλλωστε, την τελική απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση και δη η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου 2019.

Το βασικό σενάριο

Όπως αναφέραμε, στο βασικό της σενάριο προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% το 2019. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει, από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, τον κατώτατο, από τα 586,08 ευρώ που είναι σήμερα, στα 645 ευρώ (αύξηση κατά 59 ευρώ τον μήνα).

Θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες του Κέντρου εκτιμούν πως η μεταβολή του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ μιας χώρας, θα τονώσει την αγοραστική δύναμη της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις και τους μέσους μισθούς και θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιδόσεις της οικονομίας.

120 δόσεις με "κούρεμα" και επανυπολογισμό

Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται και το σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο θα περιλαμβάνει 120 δόσεις και κούρεμα της βασικής οφειλής, αλλά και ελάχιστη δόση 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα προβλέπεται κούρεμα των προσαυξήσεων έως 85% με 95%, αλλά και επανυπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με χρέη προς το ΚΕΑΟ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη ρύθμιση για τα χρέη προς τα ταμεία θα μπορέσουν να ενταχθούν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αλλά και όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της κρίσης χωρίς όμως να πληρούν τις προδιαγραφές ένταξης στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL