Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη: / Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη: "Εμείς είμαστε με τους εννέα στους δέκα και εσείς με τον έναν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη: / Αλ. Τσίπρας στον Κυρ. Μητσοτάκη: "Εμείς είμαστε με τους εννέα στους δέκα και εσείς με τον έναν"

Χαρακτήρα απολογισμού, σύγκρισης αλλά και οράματος για την επόμενη ημέρα είχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. "Μετά από οκτώ σκληρά χρόνια, είμαστε ξανά ιδιοκτήτες του τόπου μας. Το μέλλον μας είναι ξανά στα δικά μας χέρια. Και η χώρα αλλάζει. Αποκτά αυτοπεποίθηση και όραμα. Γίνεται πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική. Με αρχές, κανόνες, ισονομία και σεβασμό προς κάθε πολίτη ξεχωριστά" σημείωσε.

"Πετύχαμε εκεί που αποτύχατε"

"Παραλάβαμε μια χώρα βυθισμένη στη χρεοκοπία και στη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Μια χώρα που είχε υποστεί ένα πρόγραμμα - σοκ λιτότητας και κοινωνικής διάλυσης. Και σήμερα έχουμε τη χαρά και τη συγκίνηση να ψηφίζουμε τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια" ανέφερε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 65 δισ. ευρώ, έκοψαν τις συντάξεις κατά 40 δισ. ευρώ, η ανεργία εκτοξεύθηκε από το 11% στο 28%, ο εθνικός πλούτος μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο. "Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;" τόνισε, "που έχετε πάρει αγκαλιά τον κύριο Σαμαρά και επαίρεστε για τα κατορθώματά του. Που αφήσατε μια χώρα σαν ηττημένη από πολυετή πόλεμο, παρά το ήμασταν σε καιρό ειρήνης;" συμπλήρωσε.

"Τρία χρόνια καταστροφολογείτε" υπογράμμισε. "Εμείς πετύχαμε εκεί που εσείς αποτύχαμε παταγωδώς. Εκεί που απέτυχαν δύο διαδοχικά προγράμματα και τρεις δικές σας κυβερνήσεις, εμείς οι ερασιτέχνες, εμείς που δεν είμαστε από τζάκια, εμείς που δεν είμαστε τεχνοκράτες, πετύχαμε" είπε χαρακτηριστικά.

"Κακομαθημένο κολεγιόπαιδο"

Βέβαια, δεν άφησε ασχολίαστη την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, λίγη ώρα πριν, με το "ιταμό και αυταρχικό ύφος", όπως το χαρακτήρισε, απέναντι σε βουλευτές αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής. Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι φέρεται σαν "κακομαθημένο κολεγιόπαιδιο" που θεωρεί "ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι τσιφλίκι που σας κληρονόμησε ο πατέρας σας". Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον "ολισθηρό δρόμο" που ακολουθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χαρακτηρίζει εθνικούς μειοδότες τους πολιτικούς του αντιπάλους.

"Δεν είστε ευρωπαϊστής" πρόσθεσε "αλλά δήθεν ευρωπαιστής με αφήγημα Σαλβίνι, Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου", αναφερόμενος στις κατηγορίες περί συναλλαγής με τους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να δοθεί το "Μακεδονικό" με αντάλλαγμα τις συντάξεις.

Διχασμός από τη Ν.Δ.

Συνεχίζοντας το σφυροκόπημα στον Κ. Μητσοτάκη, ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την τοποθέτησή του στο συνέδριο της Ν.Δ., "να τελειώνουμε με την Αριστερά γι' αυτά που πιστεύει", τόνισε ότι η τελευταία φορά που κάποιοι στην Ελλάδα αποφάσισαν να τελειώσουν με την Αριστερά ήταν "όταν άνοιξαν τα ξερονήσια και οι φυλακές, όταν διχάστηκαν οι Έλληνες σε εθνικόφρονες και προδότες". "Εμείς θέλουμε να ηττηθείτε γι' αυτά που κάνατε στον τόπο. Και κυρίως γι' αυτά που δεν κρύβετε ότι θα ξανακάνετε, αν επανέλθετε στην εξουσία", σημείωσε.

Καταλόγισε ακόμη στη Ν.Δ. "παράσταση διχαστικού λόγου και ακραίας πόλωσης", τονίζοντας ότι, απέναντι σε μια "απαράδεκτη και καταδικαστέα επίθεση" στον ΣΚΑΪ, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνει την "ακραία και άθλια ανοησία ότι η κυβέρνηση είναι ηθικός αυτουργός της δράσης των τρομοκρατών". "Τέτοια ακραία και άθλια κατηγορία για κυβέρνηση, κόμμα και πρωθυπουργό είχαμε να ακούσουμε από τότε που κάποιοι ακραίοι κατηγορούσαν τον Αν. Παπανδρέου ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη", είπε ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για μια "απίστευτα ολισθηρή αντίληψη, που οφείλετε να την αποσύρετε από τον πολιτικό διάλογο".

Οι "αερολογίες" για τη συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας στα περί κυβέρνησης εθνικών υποχωρήσεων στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, επανέλαβε ότι η διαφωνία Μητσοτάκη είναι προσχηματική επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του αφενός και αφετέρου για να ψαρέψει στα θολά νερά της Άκρας Δεξιάς. Επισήμανε μάλιστα τις τροπολογίες που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη γείτονα, για την αντικατάσταση της μειονότητας με την "ομογένεια", αλλά και τη χθεσινή τροπολογία που αναφέρει ότι η συμφωνία καθορίζει την υπηκοότητα, δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας (αναλυτικά σελ. 8). "Αν ψηφιστεί, θα βγείτε δημόσια να πείτε ότι όλα όσα λέγατε είναι αερολογίες και το κάνετε μόνο για να διχάσετε και να δημιουργήσετε κλίμα;" ρώτησε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τις "κορόνες" Μητσοτάκη για την Αλβανία, τον χαρακτήρισε "τζάμπα μάγκα" τονίζοντας ότι το ΥΠΕΞ με διαβήματά του στη γείτονα και ενημέρωση στην Ε.Ε. κατέστησε σαφές πως χωρίς σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας δεν θα υπάρξει ευρωπαϊκή πορεία.

"Εμείς με τους πολλούς"

"Εμείς είμαστε με τους πολλούς και εσείς με τους λίγους και εκλεκτούς" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή το ασφαλιστικό. "Με το παλιό σύστημα που υπερασπίζεστε, πλήρωναν μέχρι 200 ευρώ τρεις στους δέκα ασφαλισμένους. Με το δικό μας ασφαλιστικό, πληρώνουν μέχρι 200 ευρώ εννέα στους δέκα" είπε, τονίζοντας: "Αυτή λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς είμαστε με τους εννέα στους δέκα και εσείς με τον έναν".

Την κατάλληλη στιγμή στις αγορές

Επιπλέον επισήμανε πως η ελληνική οικονομία θα βγει ξανά στις αγορές, αποδομώντας τους "μύθους" στους οποίους η αντιπολίτευση έχει στηρίξει το αφήγημά της. Όπως εξήγησε, "ο λόγος που δεν έχουμε εκδώσει νέο ομόλογο τους τελευταίους μήνες δεν είναι ότι είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές, όπως ψευδώς ισχυρίζεστε διαρκώς. Αλλά γιατί έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε και να διαλέξουμε την κατάλληλη στιγμή και τους καλύτερους δυνατούς όρους δανεισμού". Υπογράμμισε ακόμη την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού αλλά και τον σχεδιασμό ενός νέου και μόνιμου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι άξονες της μεταμνημονιακής εποχής

"Το όραμά μας για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι σαφές" είπε: Για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και την αποφυγή κινδύνων, όπως αυτούς που αντιμετώπισε η Ελλάδα το 2009-2010, στο μέλλον. Την αύξηση των μισθών, τόσο του κατώτατου όσο και συνολικά, διότι αυτό συνιστά εργαλείο της ανάπτυξης και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Τη στήριξη και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τις μεγάλες θεσμικές τομές που έρχονται στο προσκήνιο με τη συνταγματική αναθεώρηση. Τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας. Τη νέα αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL