Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια

Ο προϋπολογισμός που αναμενόταν να ψηφιστεί χθες το βράδυ από τη Βουλή είναι ο πρώτος μετά από οκτώ χρόνια που δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα, περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, καθώς τα επιπλέον φορολογικά έσοδα προέρχονται από τη μεγέθυνση της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται στο 2,5%.

Έτσι, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος, η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, που ξεκινά κλιμακωτά από φέτος, είναι τα πρώτα μέτρα αναδιανομής και στήριξης σε μια οικονομία που βγαίνει από την κρίση. Και έχουν έναν ξεκάθαρο χαρακτήρα στήριξης των πολλών και των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, που, ταυτόχρονα, θα τονώσει την πραγματική οικονομία.

Σε αυτά τα μέτρα, θα πρέπει να συνυπολογιστούν η αποτροπή της περικοπής των συντάξεων -που εξασφαλίζει άλλα 2 δισ. για την αγορά- καθώς και η διανομή κοινωνικού μερίσματος 700 εκατ. από το πλεόνασμα της φετινής χρονιάς.

Αυτοί που σήμερα φωνάζουν για “υπερφορολόγηση” και για “προεκλογικού χαρακτήρα επιδοματική πολιτική”, θα ακολουθούσαν, αν ήταν κυβέρνηση, άλλη πολιτική. Θα επέλεγαν να μειώσουν τη φορολογία των ισχυρών και θα ισοστάθμιζαν τις απώλειες με αντίστοιχες περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, η περίφημη περικοπή των συντάξεων θα τους ήταν εξαιρετικά βολική. Δεν θα είχαν διανοηθεί καν να την διαπραγματευτούν -απλώς θα την φόρτωναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ θα μείωναν και τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο στο ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Δύο διαφορετικοί δρόμοι, δύο διαφορετικά σχέδια. Η κοινωνία μπορεί πια να κρίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL