Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Σήμερα ψηφίζεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός / Γ. Δραγασάκης: Δεν κάνουμε παροχές, δημιουργούμε μόνιμες δομές κοινωνικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ψηφίζεται ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός / Γ. Δραγασάκης: Δεν κάνουμε παροχές, δημιουργούμε μόνιμες δομές κοινωνικού κράτους

Τις μόνιμες δομές του νέου κοινωνικού κράτους περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019, όπως τόνισε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Το απόγευμα παρακολούθησε τη συνεδρίαση για δεύτερη ημέρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτηση του προϋπολογισμού συνεχίσθηκε και χθες, με σχεδόν όλους τους ομιλητές να ξεκινούν με αναφορά στη βόμβα στον ΣΚΑΪ, αλλά χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές οξύτητες.

Είναι σαφές ότι ο πρώτος μεταμνημονιακός και επεκτακτικός προϋπολογισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την τυφλή αντιπολίτευση που θέλει να κάνει η Ν.Δ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν την μέριμνα για κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. "Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει τον προϋπολογισμό με προφανή αμηχανία. Τη μία λέει πως ό,τι δίνεται για την ενίσχυση της κοινωνίας είναι προεκλογικές παροχές που δήθεν βλάπτουν την οικονομία, την άλλη στιγμή λέει πως ό,τι δίνουμε είναι ψίχουλα και η Ν.Δ. θα δώσει περισσότερα", επεσήμανε ο Γ. Δραγασάκης.

Παρέμβαση Τσίπρα

Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα (με την ψηφοφορία να προγραμματίζεται για τις 11 το βράδυ), οπότε αναμένεται να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα υπάρξει οξύτητα, χαμογελώντας εκτίμησε: "Όχι, ο προϋπολογισμός είναι μια θεσμική συζήτηση. Μιλάμε για νούμερα, για αριθμούς και για πίνακες. Άλλωστε δεν βλέπετε τώρα την εικόνα στη Βουλή; Σαν να είμαστε στην Οξφόρδη!". Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και απάντησε γελώντας: "Πού θα πάει ο Καμμένος;".

Τρεις επιχειρήσεις ανοίγουν, μία κλείνει

"Όλα τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο προϋπολογισμός, από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέχρι την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κ.λπ., δεν είναι έκτακτες παροχές, αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου κοινωνικού κράτους που δημιουργούμε και που θέλουμε, μάλιστα, να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος ο Γ. Δραγασάκης στην οικονομία τόνισε ότι "η τάση εξέλιξης των μεγεθών, η φορά των πραγμάτων, έχει ήδη αλλάξει" και ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ισοζύγιο ανάμεσα στις επιχειρήσεις που κλείνουν και τις επιχειρήσεις που ανοίγουν άλλαξε και φέτος για κάθε μία επιχείρηση που κλείνει ανοίγουν τρεις.

Χρόνια υποφορολόγηση

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διασταύρωσε το ξίφος του με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. για την υποφορολόγηση. "Η Ν.Δ. δημαγωγεί και λαϊκίζει ασύστολα, διότι αποκρύπτει τη χρεοκοπία της χώρας, η οποία ήταν απόρροια σε μεγάλο βαθμό της χρόνιας υποφορολόγησης", τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

"Άκουσα τον Γ. Δραγασάκη να λέει ότι υπήρχε χρόνια υποφορολόγηση. Ήταν χαμηλά δηλαδή ο ΦΠΑ, τα ειδικά τέλη για το πετρέλαιο, για τα ποτά και αποφασίσατε να τα ανεβάσετε, για να πληρώνουν οι νοικοκυρές κάτι παραπάνω στο σούπερ μάρκετ;" σχολίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

"Πριν την κρίση, που η οικονομία ανέβαινε με υψηλούς ρυθμούς, οι κυβερνήσεις μείωναν τη φορολογία των πλουσίων και των κερδών. Και ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Γ. Αλογοσκούφης. Είχαμε υπολογίσει τότε σε 100 δισ. την απώλεια των φορολογικών εσόδων μόνο λόγω της απόκλισης που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο μέσο φορολογικό επίπεδο της Ευρωζώνης και το δικό μας", απάντησε ο Γ. Δραγασάκης.

Εξωδικαστικός και πρώτη κατοικία

Για το ιδιωτικό χρέος ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι "πριν από το τέλος του χρόνου θα ψηφιστεί τροπολογία για παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του". Επίσης είπε ότι "σύντομα θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα έρθει η σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Στόχος μας είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία".

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

Όχι μόνο σύμμαχο της Ν.Δ., αλλά και εγγυητή της συμμαχίας τους, οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Έχει σημασία η εναλλαγή συσχετισμών, η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, για να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανόρθωσης, υπό την εγγύηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης", είπε. Παράλληλα, υποστήριξε ότι "το 2020 τα νοικοκυριά ίσως θα επιστρέψουν εκεί που ήταν το 2014" και ότι "το 2015 παραλάβατε τη χώρα υπό συνθήκες πρωτογενούς πλεονάσματος".

"Θα ήθελα να θυμίσω στον Ευ. Βενιζέλο ότι δεν υπάρχει ολίγον έξοδος από τα Μνημόνια. Το δεύτερο Μνημόνιο όχι μόνο δεν είχε ολοκληρωθεί, είχε τελματώσει. Και όσο για το πού θα ήταν η χώρα αν δεν συνέβαινε η αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015, μπορεί κανείς να το διανοηθεί, ότι είτε Μνημόνια θα είχαμε είτε, όπως ο ίδιος είπε, προληπτική γραμμή, δηλαδή μέτρα ισοδύναμα του Μνημονίου", του απάντησε ο Γ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: "Τα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5%, που είχαν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν ούτε μπορούσαν να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση, τηρώντας την υπόσχεσή της, βγαίνοντας από τα Μνημόνια σήμερα, επιτυγχάνοντας την ανάκαμψη της οικονομίας και την αλλαγή της φοράς των πραγμάτων, κερδίζει για τη χώρα αξιοπιστία, κερδίζει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας".

Γ. Σταθάκης: Εγκαινιάζουμε οκτώ έργα

Οκτώ έργα εξήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (που θα ολοκληρωθεί το 2020), τη δεύτερη και την τρίτη διασύνδεση των Κυκλάδων, τον αγωγό IGB, τον βόρειο κάθετο άξονα με τη Βουλγαρία, που προκηρύσσεται στους επόμενους μήνες, κ.ά. Με αυτόν τον εύγλωττο τρόπο ο Γ. Σταθάκης απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. ότι εγκαινιάζει μόνο έργα δικά της. "Για τα οκτώ καινούρια έργα -δεν θα είναι κυβέρνηση η Ν.Δ., πάλι εμείς θα τα εγκαινιάσουμε- γιατί λέτε ότι δεν κάνουμε τίποτα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Αυτό δεν δείχνει μια κυβέρνηση που η μόνη της δουλειά ήταν να εγκαινιάζει έργα της Ν.Δ.". Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, είναι τρεις:

1) Επενδύσεις σε ενέργεια και logistics.

2) Η οικονομία θα ενισχύει πρωτίστως την εξωστρέφειά της, κυρίως την παραγωγική εξωστρέφεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό, βιομηχανικό και κυρίως τον τεχνολογικό τομέα.

3) Στα εργασιακά, οι κανόνες θα ακολουθούν τις σωστές και καθιερωμένες εργασιακές σχέσεις.

Κ. Μάρκου: Επί Μητσοτάκη θα επιστρέψει το ΔΝΤ!

Η Ν.Δ. ετοιμάζεται να φέρει το ΔΝΤ, όπως ομολόγησε η βουλευτής του κόμματος Κατερίνα Μάρκου! "Τέτοια είναι η επιτυχία, που η χώρα βρίσκεται εκτός αγορών. Για να το καταλάβουν οι ψηφοφόροι: Είναι σαν σε μια οικογένεια να μην έχει κανένας εισόδημα, να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει, ενώ η οικογένεια ζει με προθεσμία από ένα μικρό μασούρι χρημάτων, που τελειώνουν, μέχρι να ξαναέρθει το ΔΝΤ. Αλλά τότε ο Αλ. Τσίπρας ξέρει ότι δεν θα είναι κυβέρνηση", είπε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για "πολιτικά χυδαία, αλλά κατά βάση ανερμάτιστη", ομιλία και υπογραμμίζει πως "είναι φανερό ότι ο στόχος της Ν.Δ. είναι να ξαναγυρίσει η χώρα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν αντέχει λεπτό χωρίς Μνημόνια, γιατί του χρειάζονται, ως άλλοθι, για το σκληρό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Βέβαια, οι πολίτες, που με τις θυσίες τους πλήρωσαν τις λανθασμένες προβλέψεις και τις απάνθρωπες πολιτικές του ΔΝΤ, δεν θα κάνουν τη χάρη στον Κ. Μητσοτάκη, ούτε στους βουλευτές του, που δεν ενδιαφέρονται καν να κρύψουν τα σχέδιά του".

Διχασμός από Ν.Δ.

"Λυπάμαι όταν προσπαθείτε να μειώσετε την αξία του μέτρου της ακύρωσης της μείωσης των συντάξεων και επιλέγετε τον διχαστικό, τον εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τη συνοχή της κοινωνικοπολιτικής λειτουργίας της χώρας μας δρόμο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντήλλαξε και ξεπούλησε τη Μακεδονία με τη μη μείωση των συντάξεων. Σκεφθείτε το. Σκεφθείτε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό" τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

Την αντιγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά του χρυσαυγίτικου συνθήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. "εφαρμόζει το δόγμα της καταστροφολογίας και του διχασμού του λαού, ψαρεύοντας στα θολά νερά της απαξίωσης των θεσμών αλλά και του εθνικισμού".

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η Ν.Δ. είχε πλεόνασμα 4,5%

Απάντηση στον Γεωργιάδη: Με αυτά βοηθούσατε τους Γερμανούς να μη ρυθμίζουν το χρέος

Με τα υπερπλεονάσματα "μειώνετε τον ρυθμό ανάπτυξης και προσφέρετε μεγάλα επιχειρήματα στους ξένους δανειστές. Αυτοί είναι ευχαριστημένοι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Αμέσως τον διόρθωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και του εξήγησε πως η κυβέρνηση Σαμαρά είχε στόχο πλεόνασμα 4,5% και συγχρόνως πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"Αυτά τα δύο μαζί κάνανε το χρέος βιώσιμο και, άρα, δεν χρειαζότανε εσείς να πάτε και να ζητήσετε μείωση του χρέους", είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Εμείς ξέραμε ότι και το 4,5% είναι 'too much', αλλά και το 3,5% Αλλά και αυτό που λέγατε για τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν τόσο πέρα από την πραγματικότητα, που αυτό είναι το οποίο βοηθούσε τους Γερμανούς, γιατί έλεγαν 'να, με 4,5% ανάπτυξη και 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα δεν χρειάζεται να πάρουμε κάτι για το χρέος'".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL