Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Το πολιτικό «δώρο» της συμφωνίας των Πρεσπών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πολιτικό «δώρο» της συμφωνίας των Πρεσπών

Η Ν.Δ. τάσσεται αναφανδόν κατά της λύσης στο “Μακεδονικό”, υιοθετώντας ανοιχτά την (συνωμοσιολογική μεταξύ άλλων) επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής. Το Κίνημα Αλλαγής έχει προσχωρήσει στην ίδια λογική και χρησιμοποιεί όμοια φρασεολογία. Η Ένωση Κεντρώων εξαρχής ήταν αρνητική στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ΑΝ. ΕΛΛ., σε εμφανώς δύσκολη θέση, ανταγωνίζονται με τη Ν.Δ. στο ποιος είναι πιο αυθεντικός μακεδονομάχος. Το Ποτάμι κατά πλειοψηφία στηρίζει αυτή τη μορφή επίλυσης, ενώ η μειοψηφία του αλληθωρίζει προς τη Ν.Δ.

Το δε ΚΚΕ ανέτρεψε την ιστορική του θέση για το “Μακεδονικό” και απορρίπτει τη συμφωνία. Παρεμπιπτόντως, πρέπει να απαντήσει ο Περισσός εάν υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό στα Βαλκάνια και το ελληνικό σύνταγμα, καθώς αυτό «αντιγράφεται» στις τροποποιήσεις του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια είναι το μοναδικό κόμμα που στο σύνολό του στηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών. Αρκετοί κοντόθωροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η «απομόνωση» συνιστά τεράστιο πολιτικό πρόβλημα, που μπορεί ακόμα και να επισπεύσει τις εκλογές.

Η καταψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι, πράγματι, ένα ενδεχόμενο. Δεν θα φέρει όμως απαραιτήτως αρνητικά αποτελέσματα ακόμα κι αν οδηγηθούμε άμεσα στις κάλπες. Στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μοναδικό κόμμα, που θα φέρει αποδεδειγμένα την ταυτότητα του προοδευτικού κόμματος στον τομέα των διεθνών εξελίξεων. Τα κόμματα του Κέντρου θα έχουν απωλέσει την ιδιότητα αυτή, ενώ οι μετριοπαθείς συντηρητικοί ήδη δυσανασχετούν με τη στάση της Ν.Δ. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι πολίτες που δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούν τη συμφωνία των Πρεσπών την κατάλληλη ευκαιρία για να επιλυθεί ένα βλακωδώς χρονίζον ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.

Σε αυτό το σκηνικό ας προσθέσουμε και το πιο σημαντικό, την κοινωνική πολιτική στήριξης των αδυνάμων που ακολουθεί η κυβέρνηση σήμερα. Η «τσέπη», η οικονομική θέση δηλαδή του καθενός, είναι άλλωστε το βασικό κριτήριο επιλογής της ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, θα έχει προβάδισμα και θα έχει τη δυνατότητα στα καίρια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα να «μαζέψει το χαρτί» του προοδευτικού χώρου. Γι’ αυτό στην πραγματικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται να μην αναγκαστεί να κρατήσει την καυτή πατάτα του “Μακεδονικού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL