Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: / Αλλάζουμε την Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: / Αλλάζουμε την Ελλάδα

Με μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, που είχε κάτι από... 2015, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη έδωσε το σύνθημα για συστράτευση, ενότητα και επιστροφή στους δρόμους και την κοινωνία. "Μαζί, εμείς σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά, αλλάζουμε την Ελλάδα" είπε κλείνοντας την ομιλία του στο Παλαί ντε Σπορ και επιβεβαιώνοντας, στην πραγματικότητα, την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου του στη νέα μεταμνημονιακή εποχή.

Δημοκρατία και πατριωτισμός

Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έστειλε αφενός ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας και ελευθερίας απέναντι στο σκοτάδι των σύγχρονων Γκοτζαμάνηδων, μήνυμα πατριωτισμού απέναντι στην εθνικιστική πατριδοκαπηλία που, ως γνωστόν, αποτελεί το καταφύγιο των πολιτικών απατεώνων. Αφετέρου έθεσε τις συντεταγμένες της πολιτικής σύγκρουσης σε αυτή τη νέα περίοδο. "Τις πρώτες 100 μέρες της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δείχνουμε όλοι το πραγματικό μας πρόσωπο. Και εμείς και οι άλλοι. Οι απέναντι", είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι: "Να αλλάξουμε την Ελλάδα". Ήδη άλλωστε τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, με τη νομοθέτηση των θετικών μέτρων που εκκινούν τη σταδιακή αποκατάσταση των μνημονιακών πληγών στην κοινωνική πλειοψηφία.

Χωρίς τον... φερετζέ των Μνημονίων, τα πολιτικά, ιδεολογικά σχέδια και οι στρατηγικές των δύο δυνάμεων αποκρυσταλλώνονται. Έτσι, λίγο πριν τον ερχομό του εκλογικού έτους 2019, γίνεται όλο και πιο καθαρό το πεδίο της σύγκρουσης.

Σύγκρουση δύο πολιτικών - ιδεολογικών σχεδίων

Πώς σκιαγράφησε λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας τα δύο αυτά σχέδια; Από τη μια είναι η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη και από την άλλη ένα "σκληρά ταξικό σχέδιο υπέρ της ολιγαρχίας". Από τη μια ένα πολιτικό πρόγραμμα "υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας" και από την άλλη "η Ν.Δ., με μοναδική αρχή την παλινόρθωση της εξουσίας των διαπλεκόμενων ελίτ". Από τη μια η προστασία των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη "η Ν.Δ., με το βάθεμα της εργασιακής απορρύθμισης, την καθήλωση των μισθών, τη γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα έναντι των νέων εργαζομένων".

Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ενώ η Ν.Δ. είναι "με το ασφαλιστικό Πινοσέτ". Μίλησε ακόμη για τον εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, με διάλογο και αλληλοσεβασμό, από τη μια και από την άλλη τη Ν.Δ., με την οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό. "Εμείς, με τη συμφωνία των Πρεσπών, για να γίνει η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που στέλνει έξω τα καλύτερα παιδιά της οικονομική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων, και η Ν.Δ., χέρι - χέρι με τους χρυσαυγίτες και το ακροδεξιό περιθώριο", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία των Πρεσπών

Υπ' αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση προχωράει με την εφαρμογή των θετικών μέτρων εκμεταλλευόμενη κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για ενίσχυση των πιο αδύναμων, με κορύφωση, σε πρώτη φάση, την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού την Τρίτη. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα χαμογελούν με την εξέλιξη της συνταγματικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ καθώς, μετά και την έγκριση των τροπολογιών, διαφαίνεται πως τόσο τα σαφή μηνύματα της ελληνικής πλευράς όσο και ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα συνετέλεσαν ώστε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να προχωράει πιστή στο πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάτι που επαναφέρει την ηρεμία στο πολιτικό σκηνικό καθώς, μετά από μια σειρά ατυχών δηλώσεων του πρωθυπουργού της γείτονος, υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα διαφορετικών ερμηνειών της συμφωνίας. Η απόφαση του Ποταμιού ήταν ενδεικτική, όπως και η αναταραχή που προκλήθηκε στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. με αφορμή τη ΔΗΜ.ΑΡ. Έτσι, όπως φαίνεται, οι προϋποθέσεις για πλειοψηφία άνω των 151 όταν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο διαμορφώνονται ξανά. Την ίδια ώρα παρά την εκφρασμένη και καθαρή διαφωνία του, ο Π. Καμμένος δεν μοιάζει πολύ πιθανό να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης, ακόμη κι αν ο ίδιος αποχωρήσει από το υπουργικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, τους επόμενους μήνες οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό αναμένονται με ενδιαφέρον. Άλλωστε τόσο ο προϋπολογισμός, που σφραγίζει την έξοδο από τα Μνημόνια, όσο και η επίλυση του "Μακεδονικού" διαμορφώνουν νέους όρους, δυναμικές και συσπειρώσεις. Κάτι που θα έχει αποτύπωση και στο πολιτικό αλλά και στο κοινωνικό πεδίο.

Επισήμως ακροδεξιά στροφή της Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, κάθε μέρα που περνάει, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην ακροδεξιά δίνη. Κάτι που μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει θέσει ως μοναδικό της στόχο την πτώση της κυβέρνησης από τον Σεπτέμβριο του 2015, βλέπει σε κάθε στροφή το αφήγημά της να καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. Άλλωστε, λίγη ώρα πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζε από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Αναμασώντας τη συνωμοσιολογική θεωρία πως ο Τσίπρας "αντάλλαξε" το "Μακεδονικό" με τις συντάξεις, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. "Να τελειώσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο γι' αυτά που κάνει αλλά και γι' αυτά που πιστεύει", βροντοφώναξε από το συνέδριο του κόμματός του, βάζοντας ακόμη ένα λιθαράκι στο αφήγημα περί "μειοδοτών" και "προδοτών". Βέβαια, μπροστά στο ακροδεξιό του παραλήρημα για το θέμα της ΠΓΔΜ -με τον Κ. Καραμανλή να μη χειροκροτάει καν, όταν όλα τα στελέχη σηκώθηκαν όρθια στην αναφορά περί του ονόματος που δήθεν παραχώρησε ο Τσίπρας-, ο πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται πως πλέον και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το Μνημόνιο τελείωσε.

Βγάζοντας ένα πρώτο συμπέρασμα από τις πολιτικές ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται σαφές πως η μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση είναι Αριστερά απέναντι στη Δεξιά, δημοκρατία και ανάπτυξη απέναντι στον αυταρχισμό, τον εθνικισμό και τη λιτότητα. Όπως και να 'χει, η εικόνα που είδαμε την Παρασκευή, παρά τα όνειρα των καθ' έξιν καταστροφολόγων, δεν θύμιζε έναν πρωθυπουργό σε αποδρομή και έναν δυνάμει πρωθυπουργό που φλερτάρει με την αυτοδυναμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL