Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Στα ψιλά / Δεν την άντεξε την τόση δημοκρατία ο μητροπολίτης Βέροιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / Δεν την άντεξε την τόση δημοκρατία ο μητροπολίτης Βέροιας

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Βέροιας άνοιξε ξανά τις πύλες του και είναι στη διάθεση του κοινού”. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη το πρωί ο μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, παρουσία του “δωρητή” Κανέλλου Ντόντου, που, εκτός από τη συλλογή που εκθέτει στο Μουσείο κάνει και τις ξεναγήσεις.

Η λειτουργία του Βλαχογιάννειου Μουσείου είχε ανασταλεί το καλοκαίρι μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974 και σχετικού αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της “Αυγής”, ότι η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα με διχαστικά μηνύματα για την εποχή του Εμφυλίου, μέσω μάλιστα των οποίων εξυμνούνται βασανιστές της χούντας, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται και κείμενα και βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου, που παραβαίνουν τον νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου.

Απαντώντας την Τρίτη σε ερωτήσεις ο μητροπολίτης προσέφερε στήριξη στον κ. Ντόντο τονίζοντας πως “λέει τα πράγματα όπως έχουν” και χαρακτηρίζοντάς τον “πιο Έλληνα και Μακεδόνα”, χωρίς όμως ο ιεράρχης να εξηγεί έναντι τίνων υπερισχύει η ελληνικότητα του συλλέκτη. Για τον κ. Παντελεήμονα ο οποίος τον Ιούλιο έβαζε λουκέτο στο Μουσείο λέγοντας πως δεν μπορεί το “Βλαχογιάννειο” να χρησιμοποιείται για πολιτική εκμετάλλευση, σήμερα προφανώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να εκτίθενται στον χώρο του δήθεν “Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα” οι στολές και τα παράσημα βασανιστών της χούντας και αξιωματικών που έδρασαν στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Για τον κ. Παντελεήμονα, που τον Ιούλιο με ανακοίνωση της Μητρόπολης καυτηρίαζε την τακτική των σχολικών επισκέψεων σε ένα μουσείο γεμάτο εκθέματα εθνικιστικού και μισαλλόδοξου περιεχομένου, προφανώς κάτι άλλαξε ώστε να δίνει σήμερα την “ευλογία” του στον κ. Ντόντο προκειμένου αυτός να συνεχίσει να μολύνει με εμφυλιοπολεμικό δηλητήριο τους μαθητές που ενδεχομένως να περάσουν το κατώφλι ενός μουσείου με πλούσιο υλικό για το “παιδομάζωμα”, τα “ειδεχθή εγκλήματα των συμμοριτών”, την “προδοτική πολιτική των εαμοβούλγαρων στη Μακεδονία μας”, αλλά και τα κατορθώματα εθνικοφρόνων αξιωματικών στον Γράμμο, στο Βίτσι, στη Μακρόνησο, αλλά και μετέπειτα στην υπηρεσία της “εθνοσωτηρίου επαναστάσεως”.

Δεν το άντεξε τελικά ο κ. Παντελεήμονας το λουκέτο στο μουσείο της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας. Δεν το άντεξε τελικά ο ιεράρχης της Βέροιας το λουκέτο στο μουσείο της εθνικιστικής και εγκληματικής μνήμης των βασανιστών της ΕΣΑ που οι στολές τους κοσμούν τις προθήκες. Δεν την άντεξε την τόση δημοκρατία ο μητροπολίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL