Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Αλ. Τσίπρας για τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης: / "Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας για τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης: / "Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας"

Για μια χαρμόσυνη ημέρα μίλησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός "Χαίρομαι που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων", είπε. Άλλωστε χθες ένα ακόμη κομβικό βήμα για την αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής εποχής έγινε στη Βουλή. Με την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019, την ενίσχυση του "Βοήθεια στο Σπίτι", την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συμπληρώνεται το "παζλ" των θετικών μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση χτίζει την πρώτη φάση της μεταμνημονιακής περιόδου.

Προσβολή η αναφορά σε παροχολογία

"Εμείς δεν κάνουμε παροχές", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας προσβλητικό προς τους πολίτες της χώρας τον χαρακτηρισμό της παροχολογίας. "Αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας", είπε απευθυνόμενος στη "γαλάζια" πτέρυγα του Κοινοβουλίου. "Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα Μνημόνια αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα" τόνισε και πρόσθεσε: "Όσοι αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους".

Χαρακτήρισε, ακόμη, ατόπημα το tweet Μητσοτάκη πως "οι νέοι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση". "Κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει να εργάζεται ανασφάλιστος", σχολίασε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για την εργοδοτική αυθαιρεσία επί κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, την ανεργία στους νέους που είχε φτάσει στο 60%, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναδείχθηκαν οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, χθες αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. "Από τη μια μεριά είναι η κατάργηση της περικοπής στις συντάξεις που μας επέβαλε αχρείαστα, όπως αποδέχτηκε, το ΔΝΤ και από την άλλη οι αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους", σημείωσε αναφερόμενος στην εφαρμογή των προβλέψεων του "νόμου Κατρούγκαλου" από 1/1/2019.

Κίνδυνος για τις επικουρικές από το ασφαλιστικό Πινοσέτ

"Από την άλλη μεριά", συνέχισε, "είναι η πρόταση της Ν.Δ. για το για το λεγόμενο ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ", που, όπως υπογράμμισε θέτει σε διακινδύνευση τις επικουρικές συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων "καθώς ο λεγόμενος κουμπαράς σας θα διακόψει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και είτε θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα είτε θα οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων".

"Από τη δική μας μεριά", πρόσθεσε, "η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι αυξήσεις στους μισθούς και από τη δική σας μεριά η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Η ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, η επιστροφή στο μνημονιακό εργασιακό σκοτάδι".

Ο Μητσοτάκης ψηφίζει με το μυαλό στις ελίτ

"Από τη δική μας μεριά η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας και πρόνοιας με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις. Και από τη δική σας οι απολύσεις, η εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η μετατροπή του κανόνα 1/1 στο 1/5. Και πάλι δηλαδή επιστροφή στο μνημονιακό σκοτάδι", επισήμανε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέλει να εφαρμόσει μόνος του και οικειοθελώς το Μνημόνιο. "Δεν θα σας κάνουμε όμως τη χάρη", υπογράμμισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ψηφίζει "με το μυαλό στην ελίτ και στα κρατικοδίαιτα συμφέροντα". "Εμείς και σήμερα ψηφίζουμε με το μυαλό συγκεντρωμένο στους πολλούς, στα εκατομμύρια συμπολιτών μας που αισθάνονται ανακούφιση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις", σημείωσε.

Ποντάρατε στο μαύρο αλλά βγήκε κόκκινο

"Τα ποντάρατε όλα στο μαύρο, αλλά τελικά βγήκε κόκκινο". Με αυτό τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε την κατάρρευση του καταστροφολογικού αφηγήματος της Ν.Δ. αναφορικά με τις συντάξεις. Υπενθύμισε μάλιστα την "επένδυση" στον κόφτη, στην κατάρρευση της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, στο "αόρατο 4ο Μνημόνιο". "Όταν όμως καταλάβατε ότι η διαπραγμάτευση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους, γιατί είχαμε εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και το μόνο που έμενε ήταν η επιμονή του ΔΝΤ, τότε χάσατε κάθε ίχνος αξιοπρέπειας", τόνισε αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Υπενθύμισε ακόμη τα δημοσιεύματα του φιλικού προς την Πειραιώς Τύπου. "Μόνοι σας τα λέγατε, μόνοι σας τα πιστεύατε", τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις Μητσοτάκη στο Βερολίνο, "για ένα χτύπημα στην πλάτη", καθώς και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί.

Η Ν.Δ. συμφωνεί ιδεολογικά και πολιτικά με την περικοπή

Ως μια δύσκολη μάχη περιέγραψε ο πρωθυπουργός την κατάργηση της εφαρμογής της μείωσης των συντάξεων. "Αν στη θέση τη δική μας, που δώσαμε αυτή τη μάχη, βρισκόταν μια κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες", σημείωσε, "υπήρχε έστω η παραμικρή πιθανότητα να πετύχαιναν την κατάργηση αυτού του μέτρου; Δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή". Παράλληλα, τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν πόνταρε μόνο στα πολιτικά οφέλη των περικοπών αλλά συμφωνεί ιδεολογικά και πολιτικά με αυτό το μέτρο.

"Εσείς διατρανώνετε την ανάγκη να εφαρμοστεί ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Εσείς, ως κυβέρνηση, χρεοκοπήσατε τα ταμεία δημιουργώντας μια εφιαλτική κατάσταση για τη βιωσιμότητα των ταμείων", είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. παρέδωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με έλλειμμα 1,1 δισ. και με 400.000 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ.

Κλείνοντας, επισήμανε ότι το ποσοστό των μη μισθωτών ασφαλισμένων που κλήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2018 να πληρώσουν εισφορές μέχρι 200 ευρώ ανήλθε στο 88%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2016, οπότε και ίσχυε ακόμη το παλαιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ήταν μόλις 27%. Υπογράμμισε ακόμη τα αποτελέσματα της ενοποίησης των "καταρρεόντων" ταμείων. Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του ΕΦΚΑ ολοκληρώθηκε με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα ύψους 777 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμώμενου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ, σημείωσε. "Ενώ στην ίδια κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερο πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει και η φετινή χρονιά", συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL