Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Π. Παυλόπουλος: Είμαστε αντίθετοι στην μείωση στις μακροχρόνιες πολιτικές της Ε.Ε., την κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Παυλόπουλος: Είμαστε αντίθετοι στην μείωση στις μακροχρόνιες πολιτικές της Ε.Ε., την κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική

που εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε:

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μείωση στις μακροχρόνιες πολιτικές της Ένωσης που κατοχυρώνονται από τις Συνθήκες. Δηλαδή, την πολιτική της συνοχής, την κοινή αγροτική πολιτική και την κοινή αλιευτική πολιτική. Οι νέες πολιτικές προτεραιότητες, όπως ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα πρέπει, επιτέλους, να γίνει πράξη, η στροφή στη νεολαία, ο κοινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, η έρευνα, η καινοτομία και η ψηφιακή οικονομία, η μετανάστευση, η ασφάλεια και η άμυνα, συναρθρώνονται με την πολιτική της συνοχής και την κοινή αγροτική πολιτική, στο στόχο για μια ελκυστική στους πολίτες της, ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη. Είναι, συνεπώς, βήμα προς τα πίσω που πρέπει να διορθωθεί, η μείωση της χρηματοδότησης κατά 10% για την πολιτική της συνοχής και κατά 15% για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το να μειώνουμε αυτά τα δύο συγκεκριμένα κονδύλια είναι λάθος επιλογή, για λάθος λόγο, σε λάθος χρόνο. Το να επανεθνικοποιούμε εν μέρει χρηματοδοτήσεις είναι υποχώρηση στον ευρωσκεπτικισμό».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επεσήμανε ότι οι πολιτικές αποφάσεις για το νέο ΠΔΠ θα πρέπει να ληφθούν πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Είπε χαρακτηριστικά: «Η θέση, λοιπόν, της Ελλάδας για το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρη: δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη σε εκκρεμότητα, ιδίως τώρα που μαζεύονται στον ουρανό της τα μαύρα σύννεφα του ακροδεξιού εθνολαϊκισμού».

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την ελληνική θέση για τη διατήρηση της χρηματοδότησης για την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική της συνοχής τουλάχιστον στο επίπεδο του σημερινού ΠΔΠ σε πραγματικές τιμές, το διπλασιασμό των πόρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στο ΕΚΤ+ σε σύγκριση με την υφιστάμενη Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, τη θέσπιση ειδικού κονδυλίου €5,9 δις για την Εγγύηση για τα Παιδιά, ώστε να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη χώρα μας ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επεσήμανε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αγνοεί την κρίση, σαν να μην υπήρξε. Και αυτό διότι η περίοδος 2010-2013, κατά την οποία η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ, δεν επηρεάζει ούτε το σημερινό ούτε το νέο ΠΔΠ. Συγκεκριμένα: «Είναι σαν η κρίση να προσπέρασε την Ελλάδα. Μαγική εικόνα. Στο τρέχον ΠΔΠ, με τα προ κρίσης στοιχεία του ΑΕΠ. Στο νέο ΠΔΠ, με το χαμηλότερο capping στο ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, ζητάμε “διόρθωση στο capping” [σημ: ετήσιο όριο απολήψεων, μειώνεται από 2,35% του ΑΕΠ στο 1,55%], ώστε να συνυπολογιστούν οι συνέπειες της κρίσης. Να συνυπολογιστούν, δηλαδή, η βύθιση στο ΑΕΠ και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αρνητικό παραγωγικό κενό (output gap) την περίοδο 2014-2016». Αυξάνοντας το capping αυξάνονται σημαντικά τα κονδύλια συνοχής που θα λάβει η Ελλάδα.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τουλάχιστον τα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης και για τους δύο πυλώνες της για να είναι δυνατή η επίτευξη των στόχων της. Οι άμεσες ενισχύσεις του 1ου πυλώνα θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν δίχτυ προστασίας του γεωργικού εισοδήματος και εξομάλυνσης εισοδηματικών διαφορών με άλλους τομείς της οικονομίας. Ο Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ζήτησε την απόσυρση της αύξησης της εθνικής συγχρηματοδότησης από 20% σε 30% στο 2ο πυλώνα των αγροτικών επενδύσεων, διότι αποτελεί βήμα μερικής επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL