Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πόσο μακρυά θα φτάσει το κύμα θυμού που ενσαρκώνει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων;1
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόσο μακρυά θα φτάσει το κύμα θυμού που ενσαρκώνει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων;1

Clémentine Autain

Η πρώτη νίκη έχει ήδη επιτευχθεί. Ναι, το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει ήδη κατορθώσει να σημαδέψει το κοινωνικό τοπίο, να διαμορφώσει τη δημόσια συζήτηση, να φέρει στο φως νέες όψεις που εκφράζουν λεκτικά τη σκληρότητα μιας καθημερινής ζωής ελάχιστα γνωστής στις τάξεις της εξουσίας. H οργή αντηχεί.

Εδώ, ακούμε αυτή τη γυναίκα να διακηρύττει την απόγνωσή της, επειδή, ενώ ξεθεώνεται, ζει στη φτώχεια. Πάνε δέκα χρόνια που δεν έχει πάει διακοπές. Εδώ, ένας άντρας διηγείται στην κάμερα πως γι’ αυτόν δεν είναι οι τελευταίες μέρες του μήνα δύσκολες, η μιζέρια ξεκινά από την πρώτη του μηνός. Αλλού, κάποιος επιτίθεται αποφασιστικά στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος δεν ακούει απολύτως τίποτα, δεν καταλαβαίνει τίποτα: «Πραγματικά μας περνάει για κορόιδα!» Ενώ ένας άλλος καταλήγει ψύχραιμα μα αποφασιστικά: «Είναι μια επανάσταση που χρειαζόμαστε. Θα χρειαζόταν μια νέα 4η Αυγούστου για την εξάλειψη των προνομίων». Γενική αγανάκτηση, αυτό καταλαβαίνουμε. Επιτέλους.

Ξεκινώντας με μια προειδοποιητική βολή ενάντια στην αύξηση του φόρου καυσίμων, το κίνημα έχει οδηγήσει σε πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Ο αφετηριακός άξονας μοιάζει να έχει μετατοπιστεί. Ο ετερόκλητος χαρακτήρας των αιτημάτων, τα συνθήματα, οι πολιτικές οικογένειες που υποστηρίζουν το κίνημα, αφήνουν τις πόρτες ορθάνοιχτες στα αποτελέσματα αυτού του XXL θυμού.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά ο τόνος δεν είναι πια εκείνος που φοβόμασταν στο ξεκίνημα, όταν η ακροδεξιά έπεφτε με τα μούτρα στο κίνημα ελπίζοντας να δει τις ταυτοτικές εμμονές της να αναπτύσσονται και το πεδίο της αγανάκτησης να μεγαλώνει. Μακρυά από την εστίαση στο «Υπερβολικοί δασμοί, υπερβολικοί φόροι», είναι το αίσθημα της κοινωνικής και περιφερειακής αδικίας που φαίνεται να κυριαρχεί. Είναι η απόρριψη των πολιτικών λιτότητας και η προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών που δίνουν τον τόνο παρά η εσωστρέφεια. Είναι οι ανισότητες που τονίζονται ευκρινώς. Όσο για το περιβαλλοντικό ζήτημα που θα μπορούσε να βρίσκεται περιθωριοποιημένο, δεν είναι εγκαταλειμμένο. Τα οικολογικά κινήματα εισέρχονται σταδιακά στο χορό.

H ζύμωση είναι υπαρκτή και διασυνδέσεις αρχίζουν να εγκαθιδρύονται. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά οι λιμενεργάτες στη Χάβρη προσχωρούν στα κίτρινα γιλέκα, ενώ οι μαθητές κινητοποιούνται υποστηρικτικά. Ολόκληροι τομείς του κοινωνικού κινήματος εμπλέκονται τώρα ανοιχτά. Προσωπικότητες σκοπεύουν με την φυσική τους παρουσία να προστατέψουν τα κίτρινα γιλέκα από πιθανές βιαιότητες στα Ηλύσια Πεδία. Η τάξη πραγμάτων έχει διαταραχθεί.

Ήδη τα όρια έχουν μετατοπιστεί. Παντού, εκτός από την κορυφή του κράτους που παραμένει βυθισμένη στη θλιβερή λογιστική νοοτροπία και όπου η ακατανοησία ή και αποστροφή του λαϊκού κόσμου κυριαρχεί. Η πολιτική κρίση είναι σε εξέλιξη, στο βαθμό που η αντιπροσωπεία των κίτρινων γιλέκων τελικά δεν πήγε στο Ματινιόν. Σημείο των καιρών, οι ανυπότακτες και κομμουνιστικές πολιτικές ομάδες προτείνουν να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο πρόταση μομφής. Στο τέλος, είναι στο πολιτικό πεδίο όπου η σημαντικότερη θα αποκρυσταλλωθεί. Είναι σαφές σε όλους πως ένα κίνημα που υποστηρίζεται από το 80% του πληθυσμού, από πολιτικές ιδέες και προσωπικότητες που αντιπαρατίθενται, δεν εκφράζει το νόημα και τη συνεκτικότητα ενός ευκταίου προγράμματος αλλαγής. Η λίστα των αιτημάτων της αυτο-οργανωμένης από τους πρωτεργάτες των κίτρινων γιλέκων επιτροπής θέτει μια βάση, αλλά η πολιτική αντιπαράθεση παραμένει εμφανώς μπροστά μας.

Πόσο μακρυά θα πάει το κύμα οργής που ενσαρκώνει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων; Θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τις προϋποθέσεις για ένα χειραφετητικό αποτέλεσμα; Το καφέ ονειρεύεται να αναλάβει τα ηνία. Αλλά το κίτρινο πήρε μια σοβαρή δόση κόκκινου. Πρέπει τώρα η οργή να γίνει ελπίδα.

Μετάφραση: Μαρίνα Παπανικολοπούλου

1 Πρωτοδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Regards.fr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL