Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: Καταργούνται τα νομότυπα κόλπα που παρεμποδίζουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Σταθάκης: / Γ. Σταθάκης: Καταργούνται τα νομότυπα κόλπα που παρεμποδίζουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Τρεις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση και τη διευκόλυνση της διαδικασίας των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, των οποίων η κατάθεση στη Βουλή επίκειται, προανήγγειλε ο Γ. Σταθάκης.

Η πρώτη καταργεί την ιδιότυπη προστασία των αυθαιρέτων με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που χρησιμοποιούν οι αυθαιρετούχοι για να εμποδίσουν "νόμιμα" την κατεδάφιση. Προβλέπει, λοιπόν, ότι, σε περίπτωση που έχει διαφοροποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή ως προς τις διαστάσεις, τα υλικά κατασκευής, τη θέση κ.ά. σε σχέση με το αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, τότε η διαδικασία κατεδάφισης ξεκινά χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέου πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

Το "κόλπο" περιέγραψε ο υπουργός με το εξής παράδειγμα: "Το πρωτόκολλο κατεδάφισης ας πούμε ότι ήταν για 20 τ.μ. Αν είχε επεκταθεί και είχε γίνει 22 τ.μ., ήθελε άλλο πρωτόκολλο κατεδάφισης. Οπότε ένας τρόπος να παγώνεις το σύστημα των κατεδαφίσεων ήταν να αυξάνεις την αυθαιρεσία και να λες ότι θέλω καινούργιο πρωτόκολλο για τα 2 τ.μ. είτε να διαφοροποιείσαι διαρκώς από το αρχικό πρωτόκολλο".

Η δεύτερη προβλέπει την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτου μετά την εκπνοή της προθεσμίας στα τέλη του 2019 για την υπαγωγή στην τακτοποίηση, είτε αυτό εντοπίζεται "επ' αυτοφώρω", την ώρα που κατασκευάζεται, από τους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, των οποίων ο αριθμός έχει φτάσει τους 3.500, όπως είπε ο υπουργός, είτε έχει κατασκευαστεί.

Η τρίτη ρύθμιση συνδέεται με το πρωτόκολλο συμμόρφωσης και την "αυτοκατεδάφιση" αυθαιρέτου λόγω των υψηλών προστίμων ανέγερσης και διατήρησης που εισήγαγε ο Νόμος 4495/2017 για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. Ο υπουργός μίλησε για ρεκόρ αυτοκατεδαφίσεων, άρα απαιτείται νομοθετική ενίσχυση της όλης διαδικασίας για να διαγραφούν τα πρόστιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL