Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Πόρισμα - καταπέλτης από την πλειοψηφία της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ / Ηθικός αυτουργός παράνομων προσλήψεων ο Άδ. Γεωργιάδης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόρισμα - καταπέλτης από την πλειοψηφία της Εξεταστικής για το ΚΕΕΛΠΝΟ / Ηθικός αυτουργός παράνομων προσλήψεων ο Άδ. Γεωργιάδης

Ποινικές ευθύνες αποδίδονται και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την προμήθεια των θερμικών καμερών, όμως ο προσδιορισμός τους αφήνεται στη Δικαιοσύνη

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Βουλή διαπιστώνει συγκεκριμένο αδίκημα για πρ. υπουργό και καλεί τη Δικαιοσύνη να τον ελέγξει.

Ποινικές ευθύνες αποδίδονται και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την προμήθεια των θερμικών καμερών, όμως ο προσδιορισμός τους αφήνεται στη Δικαιοσύνη. Επίσης διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες στελεχών και διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που «συλλειτούργησαν» με τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Συνολικά υπάρχουν οκτώ κεφάλαια όπου διατυπώνονται οι ευθύνες και οι παρατυπίες, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο είναι η απευθείας ανάθεση συνεδρίου έναντι 315.000 ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Το πόρισμα (που παρουσιάστηκε αποκλειστικά στο avgi.gr) εστάλη χθες στα κόμματα συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής.

Αυτός ωφελήθηκε

Για την εμπλοκή του Άδ. Γεωργιάδη στις παράνομες προσλήψεις 23 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ το πόρισμα είναι σαφές: «Κατά πιθανολόγηση επομένως η Επιτροπή μας ζητά να διερευνήσουν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές το ενδεχόμενο να έχει τελέσει ο Άδ. Γεωργιάδης το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε όλα τα αδικήματα των διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Βασικό κριτήριο για την ηθική αυτουργία Γεωργιάδη αποτελεί αφενός το ότι είναι ο βασικός ωφελημένος, αφού οι περισσότεροι προσληφθέντες υπηρέτησαν στο υπουργικό γραφείο του, και αφετέρου το ότι αποδέχθηκε και υποστήριξε καταθέτοντας στην Εξεταστική όλους τους χειρισμούς που έκαναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να προχωρήσουν στις προσλήψεις των ημετέρων.

Ενδείξεις τέλεσης αδικήματος

«Πιθανολογείται, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά, τα οποία συγκροτούν και στοιχειοθετούν την ποινικοδικονομική έννοια των ενδείξεων (όπως αμέσως παρακάτω θα αναλυθεί), ότι ο ίδιος, ως βασικός ωφελημένος από την πρόσληψη και απασχόληση των περισσοτέρων στο πολιτικό του γραφείο στο υπουργείο Υγείας, είναι ο ηθικός αυτουργός των μη σύννομων πράξεων και παραλείψεων των διοικητικών υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες ήδη η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος τους» τονίζει το πόρισμα.

Επισημαίνεται δε στο πόρισμα ότι ο Άδ. Γεωργιάδης έχει ομολογήσει στην Εξεταστική ότι 13 από τους προσληφθέντες ήταν προσωπική του επιλογή. Ακόμη υπογραμμίζεται η «αναντίρρητη, ανεπιφύλακτη και ανενδοίαστη» αποδοχή από τον ίδιο τον Άδ. Γεωργιάδη των καταθέσεων των στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εξεταστική Επιτροπή, παρά το ότι τους έχουν ασκηθεί διώξεις.

«Τα περιστατικά, που είτε κατέθεσε αυτούσια είτε επιβεβαίωσε ανεπιφύλακτα και ο Άδ. Γεωργιάδης ένορκα την Επιτροπή μας, ως σύνολο που μεταξύ τους υπάρχει αλληλεξάρτηση, συνάφεια και αλληλουχία, μπορούν κατά την άποψή μας και με πιθανολόγηση να συγκροτούν την ποινικοδικονομική έννοια των ενδείξεων (άρθρ. 178, 310 και 313 ΚΠΔ) για την τέλεση του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε όλα τα αδικήματα εις βάρος των διοικητικών υπαλλήλων, πλην των αδικημάτων εις βάρος της προέδρου κ. Κρεμαστινού, για την οποία διατηρούμε πλείστες όσες αμφιβολίες για το αν συνδέεται με την επίδικη υπόθεση πρόσληψης και απασχόλησης των 23 εργαζομένων» υπογραμμίζεται.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητά από τη Δικαιοσύνη να ελεγχθεί ο Άδ. Γεωργιάδης και για την περίοδο που ακολούθησε την υπουργική του θητεία, δηλαδή όταν ήταν απλός βουλευτής.

Θερμικές κάμερες: Ποινικές ευθύνες για Δ. Αβραμόπουλο

Η δεύτερη αναζήτηση ποινικών ευθυνών σε πολιτικό πρόσωπο αφορά τον Δ. Αβραμόπουλο και την προμήθεια των θερμικών καμερών. Το πόρισμα τονίζει ότι «εγείρονται σοβαρές υποψίες αναφορικά με το οικονομικό σκάνδαλο της αγοράς των θερμικών καμερών, υποψίες που έχουν την έννοια, τη σημασία και το εύρος των 'ενδείξεων' κατά την έννοια που αυτές διαγράφονται στον ΚΠΔ και γι' αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των παραπάνω προσώπων, καθώς και του πολιτικού προϊσταμένου του ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο, του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου».

Τα οκτώ σκάνδαλα

Συνολικά η Δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει 8+1 υποθέσεις σκανδάλων μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι 8 υποθέσεις είναι:

1. Αγορά κτηρίου ΚΕΕΛΠΝΟ: «Για ένα κτήριο με αντικειμενική αξία 3 εκατ. να κοστίσει για το Ελληνικό Δημόσιο 17,5 εκατ., ποσό που ελήφθη κατόπιν δανεισμού με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό ήταν σε απόλυτη γνώση και του τότε αρμοδίου υπουργού Δ. Αβραμόπουλου, όπως επανειλημμένα κατέθεσε ο ίδιος ο Ι. Πιερρουτσάκος (ανεξαρτήτως της τυχόν παραγραφής του βασικού υπουργικού αδικήματος της απιστίας). Για όλα αυτά πρέπει να 'μιλήσει' και η Δικαιοσύνη».

Δάνειο ΚΕΕΛΠΝΟ: Απιστία

2. Δάνειο 225 εκατ. ευρώ: «Υπάρχει και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού, ανεξαρτήτως της τυχόν παραγραφής του βασικού υπουργικού αδικήματος της απιστίας σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος και του εφαρμοστικού του νόμου περί ευθύνης υπουργών», επισημαίνεται.

Μάλιστα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «οι πολιτικές ευθύνες για την υπέρμετρη χρέωση του Ελληνικού Δημοσίου με 225 εκατ. ευρώ είναι αυταπόδεικτη, τη στιγμή κατά την οποία θα μπορούσε η οικονομική επιβάρυνση να μην ξεπεράσει το 1/15 ή το πολύ το 1/10 του ποσού αυτού. Όμως, πρέπει να ερευνηθεί εάν οι πράξεις και οι παραλείψεις αυτές έχουν και ποινικό ενδιαφέρον, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι, εάν διαπιστωθεί ότι αυτές ήταν παράνομες, τότε θα ομιλούμε όχι για πολιτικές αλλά για ποινικές ευθύνες (π.χ. απιστία περί την υπηρεσία).

Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι η τεράστια ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, αναζητείται εάν αυτή προέκυψε με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων, προέδρου και διοικητικών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του υπουργού Υγείας».

3. Προμήθεια θερμικών καμερών: συγκροτείται «η έννοια των «ενδείξεων» τέλεσης από τον Ι. Πιερρουτσάκο, τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας που συμμετείχε ex lege στο Δ.Σ. για την τήρηση της νομιμότητας, του ποινικού αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία (άρθρο 256 Π.Κ.), ενώ ηθικός αυτουργός τους θα μπορούσε κατά πιθανολόγηση να είναι ο τότε υπουργός Υγείας που είχε και αυτός ex lege την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεξαρτήτως της παραγραφής του».

4. Αντικαρκινικός έρανος: «Πρέπει να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από την ποινική Δικαιοσύνη».

ΚΕΕΛΠΝΟ - ΟΚΑΝΑ: Αδικήματα επί Α. Λοβέρδου

5. Σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ - ΟΚΑΝΑ ύψους 20 εκατ. ευρώ: «Πιθανολογείται ότι έχουν τελεστεί τέτοια αδικήματα και η εξειδίκευση αδικήματος και ενοχής, καθώς η εξατομίκευσή τους αποτελεί έργο της Δικαιοσύνης». Σημειώνεται ότι ζητείται να ελεγχθεί η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας ως εποπτεύοντος φορέα στην κατάρτιση της μη νόμιμης σύμβασης και η σκανδαλώδης αδράνεια που εκδηλώθηκε με την απουσία κάθε ελέγχου. Την επίμαχη περίοδο υπουργός Υγείας ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το πόρισμα επισημαίνει ότι η σύμβαση α) ξέφευγε των καταστατικών δυνατοτήτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, β) εκταμιεύθηκε άμεσα μεγάλο μέρος του ποσού χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, γ) δεν τηρήθηκαν οι ειδικότεροι όροι της χωρίς να υπάρξει η συμβατικά ορισμένη παρακολούθηση ούτε η έγκαιρη, εξ αρχής, ανατροπή της και δ) το ποσό των 20.000.000 ευρώ δεν είχε δυνατότητα να το διαθέσει η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, γιατί ήταν προϊόν τραπεζικού δανείου με ειδικό προορισμό που τελούσε υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Όσον αφορά την τύχη των χρημάτων, πρέπει να εξεταστούν με ακρίβεια οι ισχυρισμοί του ΟΚΑΝΑ για τον τρόπο διάθεσής τους» υπογραμμίζεται και ζητείται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων προκύπτει ότι διαχειρίστηκαν το ποσό των 10,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε τέλεση ποινικού αδικήματος.

6. «Μαύρη τρύπα» ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 89 εκατ. ευρώ: «Οι αρμόδιοι και του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργού Υγείας, που είχε από τον νόμο την εποπτεία του και είχαν πλήρη εικόνα των απολογισμών αυτών, δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να ζητήσουν είτε πλήρη και σε βάθος έρευνα, είτε εξηγήσεις από τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης και της σύνταξης των απολογισμών. Εν πάση περιπτώσει τον λόγο θα έχει και γι' αυτό το ζήτημα η τακτική Δικαιοσύνη».

Διαφήμιση με πολιτική εντολή;

7. Διαφημιστική δαπάνη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Εγείρονται υποψίες πολιτικής εντολή ή ανοχής και αποδοχής για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως προς την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ» τονίζεται και σε άλλο σημείο εξειδικεύεται: «Εγείρονται υποψίες ότι με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης και μέσω διαδικασιών κατάτμησης της διαφημιστικής το ΚΕΕΛΠΝΟ απέφευγε τη διενέργεια διαγωνισμών για την ανάθεση διαφημιστικών εκστρατειών κατά παρέκκλιση και παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 60/2007, με αποτέλεσμα μέσω των αναθέσεων να κατευθύνονται συμβάσεις σε συγκεκριμένους, ικανοποιώντας πολιτικούς φίλους των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες έτσι εξασφάλιζαν πολιτικά αντισταθμιστικά ωφελήματα και αντίδωρα καθώς διά των χρηματοδοτήσεων αυτών παρεχόταν πολιτική διαφήμιση και προστασία και έτσι επηρεαζόταν η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία των εν λόγω μέσων».

8. Συμβάσεις σίτισης και συντήρησης κτηρίου: «Για τις συμβάσεις αυτές ζητούμε τη διερεύνησή τους από τη Δικαιοσύνη».

Δικαστική διερεύνηση ζητείται ακόμη για τις υποθέσεις

* Των εικονικών τιμολογίων που διαπίστωσε ο ΣΔΟΕ και βρίσκεται στο στάδιο κρίσης της υπόθεσης από Διοικητικά Δικαστήρια και αφορά υπόθεση 1,4 εκατ. ευρώ.

* Της κατάτμησης συμβάσεων.

* Της «χορηγίας» προς τη Μητρόπολη Καισαριανής με σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Μητροπολίτης Καισαριανής ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL