Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ: / Παναγιώτα Δριτσέλη: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποκτήσει ένα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ: / Παναγιώτα Δριτσέλη: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποκτήσει ένα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας συνάδει απόλυτα με τη λογική της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτάσσουμε συνολικά» τονίζει στην «Α» η Παναγιώτα Δριτσέλη σχετικά με τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών του, θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς πόλους στην Ελλάδα».

Η Π. Δριτσέλη υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας γινόταν επί χρόνια με όρους πελατείας και όχι με επιστημονικά κριτήρια» σημειώνοντας ότι «σήμερα η λογική αυτή αλλάζει», καθώς «η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χάρτη ξεκινά από τα ίδια τα ιδρύματα». Απορρίπτει τον διαχωρισμό της επιστήμης σε θεωρητική και τεχνολογική ή εφαρμοσμένη τονίζοντας ότι «η άποψη του κ. Μητσοτάκη, η οποία θέλει έναν περιορισμό της ακαδημαϊκής γνώσης σε αμιγώς τεχνικά αντικείμενα, έχει ξεπεραστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος, σε σχέση με την περιοχή των Τρικάλων, η Π. Δριτσέλη υπογραμμίζει ότι «αν καταφέρουμε να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με την ισχυρή τουριστική ανάπτυξη που ήδη υπάρχει και αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική επισφραγιστεί από κοινωνική και περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα, τότε θα έχουμε απαντήσει με επάρκεια στις διαρθρωτικές προκλήσεις του νομού».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Πώς βλέπετε τον σχεδιασμό για συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας; Τι θετικές προοπτικές έχει αυτή η πρωτοβουλία;

Οι ωσμώσεις και οι συμπορεύσεις ανάμεσα σε ακαδημαϊκά ιδρύματα δημιουργούν πάντοτε θετική δυναμική και συμβάλλουν σε μια πιο ισχυρή παρουσία στο διεθνές ακαδημαϊκό στερέωμα. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία για μία κοινή ακαδημαϊκή πορεία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αξιολογείται από όλους ως θετική.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών του, θα αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους ακαδημαϊκούς πόλους στην Ελλάδα. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αυτή την εξέλιξη, ενώ ταυτόχρονα και η διεθνής ερευνητική δυναμική του νέου ιδρύματος θα ενισχυθεί.

Επίσης, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας και τη διάσταση της ευρύτερης κοινωνικής ανταποδοτικότητας που θα έχει ο νέος σχεδιασμός και η οποία δεν είναι άλλη από την ώθηση μιας γενικότερης αναπτυξιακής πορείας για όλη τη Θεσσαλία. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αποκτήσει ένα διεθνές ακαδημαϊκό σημείο αναφοράς. Συνεπώς η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Παιδείας συνάδει απόλυτα με τη λογική της δίκαιης ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτάσσουμε συνολικά.

* Πώς μπορεί η συγχώνευση να έχει θετικό αναπτυξιακό αντίκτυπο στη Θεσσαλία, μακριά από το παλαιότερο «αναπτυξιακό» μοντέλο βασισμένο αποκλειστικά στα ενοικιασμένα διαμερίσματα και την εστίαση;

Θα πρέπει να πούμε ότι τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν υποφέρει πολύ από την παλαιοκομματική λογική που περιγράφετε στην ερώτησή σας. Αυτός ήταν δυστυχώς και ένας από τους λόγους που η ανάπτυξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας γινόταν επί χρόνια με όρους πελατείας και όχι με επιστημονικά κριτήρια. Τα πρώτα θύματα σε αυτή τη στρεβλή διαδικασία δεν ήταν άλλα από τους ίδιους τους φοιτητές.

Σήμερα η λογική αυτή αλλάζει. Η αναβάθμιση του ακαδημαϊκού χάρτη ξεκινά από τα ίδια τα ιδρύματα, τα οποία καταθέτουν προτάσεις, αξιολογούν τις διεθνείς ακαδημαϊκές εξελίξεις και αποφασίζουν πώς θα προχωρήσουν. Οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν και εκείνες στη διαδικασία, όπως και οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το βασικό κίνητρο, το οποίο είναι αμιγώς ακαδημαϊκό.

Άρα η τοπική ανάπτυξη, η οποία θα συνδεθεί με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, θα είναι ανάπτυξη έντασης γνώσης πρωτίστως και όχι μόνο κατανάλωσης με την έννοια των δαπανών στέγασης και σίτισης των φοιτητών.

* Πώς αξιολογείτε την συνολική προσπάθεια για συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση; Πώς απαντάτε στην κριτική για «εξαφάνιση» της τεχνικής εκπαίδευσης;

Υπάρχει μία εσφαλμένη, κατά την άποψή μου, οπτική, η οποία θέλει να διαχωρίζει την επιστήμη σε θεωρητική και τεχνολογική ή εφαρμοσμένη. Όλες οι επιστήμες είναι εφαρμοσμένες και όλες οι επιστήμες χρειάζονται τη θεωρία τους. Η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, από την άλλη, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι εκείνη που παρέχεται από το Επαγγελματικό Λύκειο και από τους φορείς της επαγγελματικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν όλοι ενισχυθεί από την παρούσα κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προηγούμενη που τους διέλυσε.

Όμως, τα επιστημονικά αντικείμενα δεν μπορούν να υπαχθούν σε έναν τέτοιο διαχωρισμό και αυτή είναι και η διεθνής τάση σήμερα. Άρα αυτό που στην ουσία συμβαίνει με τις συνέργειες ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα είναι η αναβάθμιση συνολικά όλων των επιστημονικών αντικειμένων που θεραπεύονται.

Η άποψη του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία θέλει έναν περιορισμό της ακαδημαϊκής γνώσης σε αμιγώς τεχνικά αντικείμενα, έχει ξεπεραστεί από τη διεθνή κοινότητα. Σήμερα ακαδημαϊκή γνώση και εφαρμοσμένη έρευνα πρέπει να συνδέονται πολύπλευρα και πολυδιάστατα.

* Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα της περιοχής των Τρικάλων που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της;

Υπάρχουν αρκετά πεδία στα οποία χρειάζεται να εμβαθύνουμε τις προσπάθειές μας και στον Νομό Τρικάλων. Προφανώς και τα βασικότερα αφορούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ισχυροποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Έχουν γίνει αρκετά βήματα σε όλα αυτά τα μέτωπα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις από την κυβέρνηση της Αριστεράς και αυτό είναι καλό.

Θα έλεγα ότι, αν καταφέρουμε να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με την ισχυρή τουριστική ανάπτυξη που ήδη υπάρχει και αυτή η αναπτυξιακή στρατηγική επισφραγιστεί από κοινωνική και περιβαλλοντική ανταποδοτικότητα, τότε θα έχουμε απαντήσει με επάρκεια στις διαρθρωτικές προκλήσεις του νομού.

Σημαντικό όμως είναι να συνεχίσουμε και την προσπάθεια ισχυροποίησης του πλέγματος κοινωνικής προστασίας στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Θα πρέπει στο τέλος της κυβερνητικής θητείας να έχουμε αξιοποιήσει συνολικά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Νομού Τρικάλων, κάτι το οποίο αξιολογώ ως απολύτως εφικτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL