Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Της Ελευθερίας Κουμάντου*

Απρίλιος 2015. Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού.

Μια από τις μεγαλύτερες δίκες της Μεταπολίτευσης αρχίζει. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθεται για πρώτη φορά στα δικαστικά ελληνικά χρονικά σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα κόμματος. Η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή έχει προκύψει από τις εκλογές του 2012. Μαζί της μέλη και στελέχη της οργάνωσης που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες που αφορούν στη δολοφονία του Π. Φύσσα, την η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και τη σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Νοέμβριος 2018...

296 συνεδριάσεις . Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού και Εφετείο Αθηνών.

150 μάρτυρες κατηγορίας έχουν εμφανιστεί στο δικαστήριο και έχουν καταθέσει σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους. Αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί, δήμαρχοι, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, κατέθεσαν την δική τους εμπειρία ή την επαγγελματική τους γνώση για τη δράση της οργάνωσης.

Τη διαδικασία των καταθέσεων ακολούθησε αυτή της ανάγνωσης και προβολής μέρους των αποδεικτικών στοιχείων που επέλεξε η Πολιτική Αγωγή από τον τεράστιο όγκο της δικογραφίας που αγγίζει τα 2 Τ.

Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, τα βίντεο, οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες που παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες και τεκμηριώνουν τις κατηγορίες. Η πλειοψηφία του υλικού αυτού προερχόταν από το σκληρούς δίσκους των στελεχών της Χρυσής Αυγής που έχουν κατασχεθεί και το “άνοιγμα” των συνομιλιών των χρυσαυγιτών, καταρρίπτοντας τους αρχικούς ισχυρισμούς της υπεράσπισης περι μονταζιέρας.

Το Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα ζήτησαν και έγινε δεκτή από το δικαστήριο η μελέτη που έκανε το ερευνητικό κέντρο “Forensic Architecture” σχετικά με το βράδυ της δολοφονίας . Συγχρόνισαν όλα τα στοιχεία που έτσι και αλλιώς έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και κατέληξαν σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Στην ύπαρξη συντονισμένου τάγματος εφόδου στο σημείο. Από το βίντεο δημιουργούνται ερωτήματα και για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς στα πλάνα φαίνεται η ομάδα ΔΙΑΣ να φτάνει στις 23.58. Όμως, στο δικαστήριο ο επικεφαλής της ομάδας δήλωσε ότι έλαβαν κλήση στις 23.59. Αλλά η συγκεκριμένη κλήση ακούγεται στις 23.54, δηλαδή 5 λεπτά νωρίτερα. Επίσης, προκύπτει ότι αν και οι αστυνομικοί βρίσκονταν στο σημείο εγκαίρως, αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου χωρίς να ειδοποιήσουν σχετικά το κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙΑΣ, ενώ δεν το ανέφεραν ούτε στις μαρτυρίες τους.

Τους τελευταίους δυο μήνες, στο δικαστήριο παρουσιάζονται τα έγγραφα που έχουν επιλέξει οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής. Στην πλειοψηφία τους τα έγγραφα αυτά αφορούν ερωτήσεις που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της στο Κοινοβούλιο. Και αριθμούν χιλιάδες. Πριν λίγες μέρες ο συνήγορος του Γ. Λαγού, κατέθεσε 2.100 ερωτήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αντίδραση της Προέδρου του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη. “Περιορίστε εσείς για να μην περιορίσουμε εμείς” είπε χαρακτηριστικά. Ο συνήγορος του βουλευτή της ΧΑ απάντησε ότι τόσες και περισσότερες ερωτησεις θα κάνει εκείνος, όταν θα είναι ο ίδιος βουλευτής.

Οι ερωτήσεις έχουν ευρεία γκάμα, από το “Μηδενίζεται η ζήτηση για το λευκό κρεμμύδι” μέχρι ”τους ελληνικούς θησαυρούς στα χέρια του ISIS”. Αν διαβάσουμε πιο προσεκτικά τους τίτλους των ερωτήσεων, αλλά και το περιεχόμενο τους, βλέπουμε ότι αφορούν κυρίως κοινωνικές ομάδες που στο παρελθόν έχουν καταστεί στόχοι της οργάνωσης. “Άντρο ανομίας η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου”, “Ρομά και κοινωνικό μέρισμα στη Ξάνθη”, “Παράνομοι Ρομά στην Καβάλα. Παράνομοι πάγκοι”, “Τούρκοι αλιείς παραβιάζουν ελληνικά χωρικά ύδατα και κανονισμούς”, “Απόσυρση πιλοτικού προγράμματος δίγλωσσων νηπιαγωγείων Θράκης (ακυρώνεται η τιτάνια διδακτική πορεία των ελληνόφωνων εκπαιδευτικών) “. Η βεντάλια ανοίγει σε όλη τη χώρα. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα πχ σχετικά με το ότι οι βουλευτές είναι ενημερωμένοι για τόσα πολλά θέματα ανά την επικράτεια, αλλά δηλώνουν πχ ότι έχουν άγνοια για το τι πράττουν στελέχη της οργάνωσής τους, ποιος είναι ο Ρουπακιάς, ότι δεν ήξεραν τι έγινε το βράδυ της δολοφονίας στο Κερατσίνι. Δηλώσεις που έχουν καταρριφθεί από τα στοιχεία που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αναγνωστέων εγγράφων επιλογής των συνηγόρων της Χρυσής Αυγής, η δίκη θα περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης. Η λίστα που έχει κατατεθεί από τους δικηγόρους της οργάνωσης, αριθμεί περίπου 200 άτομα. Εκτιμάται από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής ότι πρόκειται για μάρτυρες προφίλ και πως η εξετασή τους δεν θα διαρκέσει πολύ. Αμέσως μετά έρχεται η ώρα των απολογιών των κατηγορουμένων. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν εκείνη η περίοδος θα είναι προεκλογική και ποια θα είναι η επιλογή των πρωτοκλασάτων στελεχών της οργάνωσης. Αν θα εμφανιστούν στο δικαστήριο ή όχι. Ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου, Τ. Μιχαλόλιας, έχει δηλώσει στο δικαστήριο ότι ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Πριν από λίγο διάστημα ανακοινώθηκαν αλλαγές σχετικά με τον αριθμό των συνεδριάσεων, αλλά και τη σύνθεση της έδρας. Οι συνεδριάσεις αυξήθηκαν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αν ο αριθμός αυτός διατηρηθεί εκτιμάται πως η δίκη θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι από τον Ιανουάριο η σύνθεση της έδρας απεμπλέκεται από άλλες υποθέσεις. Αυτό βοηθά ακόμη περισσότερο τη διαδικασία, καθώς έως τώρα οι δικαστές συμμετείχαν και σε άλλες δίκες με αποτέλεσμα, η εύρεση ελεύθερων ημερομηνιών των ίδιων, αλλά και των διαθεσίμων αιθουσών, να καθιστούν δύσκολο τον προγραμματισμό της δίκης της Χρυσής Αυγή.

* Δημοσιογράφος Αθήνα 9,84, μέλος Golden Dawn Watch

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL