Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τελικά "έδωσαν τις συντάξεις" στον Τσίπρα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελικά "έδωσαν τις συντάξεις" στον Τσίπρα;

Η Νέα Δημοκρατία είχε βάλει από το 2017 "όλα τα λεφτά" της στη μείωση των συντάξεων. Θεωρούσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά. Ήταν, όπως πίστευαν στην Πειραιώς, ένα εμβληματικό μέτρο σκληρής λιτότητας που θα "έβαζε στο χέρι" την κυβέρνηση και θα οδηγούσε σε εκλογικό καταποντισμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια μείωση συντάξεων, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό οριζόντια, θα ισοδυναμούσε επικοινωνιακά με τις δώδεκα διαδοχικές και οριζόντιες περικοπές της πενταετίας ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. Και θα λειτουργούσε (πράγματι) προσθετικά στις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές.

Όταν άρχισαν να διαφαίνονται πλέον σοβαρές πιθανότητες να μην ισχύσει το μέτρο, η τακτική άλλαξε. Η Ν.Δ. κατέθεσε τροπολογία -ακολούθησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- με την οποία ζητούσε την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων από το 2019. Ουσιαστικά έριχνε το "γάντι" στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια και να προκαλέσει παρέμβαση των δανειστών.

Όποιος όμως στοιχειωδώς παρακολουθούσε το θέμα καταλάβαινε τους τελευταίους έξι μήνες ότι το μέτρο τελικά δεν θα ισχύσει. Γιατί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία επέμενε να ποντάρει στην περικοπή των συντάξεων ακόμα και όταν κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες είχαν προϊδεάσει για μη εφαρμογή του;

Πρώτον, γιατί η Ν.Δ. είχε αποκτήσει ένα σχετικά μόνιμο επικοινωνιακό αφήγημα φθοράς της κυβέρνησης. Δεύτερον, γιατί θεώρησε ότι ακόμα και να μην ισχύσει το μέτρο, στην κυβέρνηση θα έμενε έστω ένα μέρος της ζημιάς.

Τι δεν μέτρησε η Ν.Δ. και όσοι είχαν επενδύσει σε πολλαπλά οφέλη από ένα καταστροφικό για την κοινωνία μέτρο; Δεν μέτρησαν ότι η εικόνα για την κυβέρνηση στην Ευρώπη και αλλού είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2017, πόσο μάλλον με το 2015. Και, κυρίως, αυτό που δεν καταλαβαίνει η Ν.Δ. είναι ότι η πορεία της οικονομίας είναι αυτή που υποχρέωσε τους δανειστές να δεχθούν την κατάργηση του μέτρου.

Με αυτό το δεδομένο είπε όσα είπε χθες ο Μοσκοβισί: "Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της μείωσης, δεν είναι μυστικό αυτό. Όχι για λόγους πολιτικής δέσμευσης, αλλά γιατί πιστεύω ότι θα είχε τεράστια κοινωνική επίπτωση για τους ίδιους τους Έλληνες συνταξιούχους. Θα οδηγούσε 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας".

Τι λένε τώρα; Στραγγίζοντας την καταστροφική λογική τους αποφαίνονται ότι «οι Ευρωπαίοι έδωσαν τις συντάξεις στον Τσίπρα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL