Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Σκάκι για τον Κώστα Φιλίνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Σκάκι για τον Κώστα Φιλίνη

Του Κοσμά Κέφαλου

Οι σκακιστές έχουν έναν δικό τους τρόπο να τιμούν τη μνήμη των ανθρώπων του χώρου τους: τη διοργάνωση σκακιστικών αγώνων!

Τρία σωματεία, με τα οποία είχε συνδεθεί ο Κώστας Φιλίνης, ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος, ο Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος «Κότινος» και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, προκήρυξαν για τις 25 Νοεμβρίου ομαδικούς αγώνες στην Αττική.

Επίσημοι αγώνες με περιθώρια ευελιξίας, όπως η συμμετοχή αλλοδαπών και νεοαποκτηθέντων σκακιστών και σκακιστριών. Η διοργάνωση «Ομαδικό Κύπελλο Κάισσα εις μνήμην Κώστα Φιλίνη» συνδυάζει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ειδικά επιλεγμένο σύστημα αγώνων (διπλό νοκ-άουτ), καθώς και την παρουσία σπουδαίων παικτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη δήλωση συμμετοχής ήλθε από την ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας, την κυπελλούχο και πρωταθλήτρια Ελλάδας!

Ο αγωνιστής της Αριστεράς, πολιτικός και δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης (13.8.1921 - 20.1.2014) είχε πραγματική αγάπη για το σκάκι. Έμαθε να παίζει σε πολύ μικρή ηλικία και, όπως αναφέρει η κόρη του Άννα, το σκάκι τον ακολουθούσε πιστά σε όλες τις περιόδους της ζωής του. Ως νεαρός μοίραζε τις ελεύθερες ώρες ανάμεσα στο σκάκι και στον στίβο, την εποχή της παρανομίας μελετούσε μόνος του και στα χρόνια της φυλακής, φτιάχνοντας κομμάτια με ψίχα ψωμιού, ξεχώρισε σε αγώνες με συγκρατούμενους.

Ο Βασίλης Πεσμαζόγλου περιγράφει μια νίκη του Κώστα επί ενός διεθνή μετρ στη σκακιστική λέσχη των Βρυξελλών, όταν ο Φιλίνης ήταν ευρωβουλευτής (1985 - 1989) και θυμάται ότι «Ενίοτε έπαιζε σκάκι νοερώς, χωρίς σκακιέρα μπροστά του, ολόκληρες παρτίδες - κάτι που με ξεπερνούσε».

Ο Ηλίας Κ. αναφέρεται σε σχολιασμό της παρτίδας του βετεράνου σκακιστή με εννιάχρονο αντίπαλο, όπου ο Κώστας αντιμετώπισε τον λιλιπούτειο απόλυτα ισότιμα, με σοβαρότητα και εξαιρετική ευγένεια. Και καταλήγει: «Ήταν ένα μάθημα ζωής για όλους όσοι παρακολούθησαν αυτή την ανάλυση!».

Ο Παναγής Σκλαβούνος προσεγγίζει το ζήτημα «Η θεωρία των παιγνίων και η εφαρμογή της στο σκάκι μέσω της τεχνητής νοημοσύνης», αναφορικά με το βιβλίο που είχε γράψει ο Φιλίνης στη φυλακή, επί δικτατορίας, «Θεωρία των παιγνίων και πολιτική στρατηγική», το οποίο διένειμε δωρεάν η «Αυγή» στις 6.10.18.

Τα παραπάνω αποσπάσματα αλιεύτηκαν από το δημοσίευμα «Ψυχή σε στρατό από ψίχα» («Αυγή», 6.10.17), καθώς και από το αφιέρωμα στα "Ενθέματα" (21.1.18), στο οποίο είχαν επίσης αναφερθεί στη ζωή και το έργο του Φιλίνη οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Μίλτος Κύρκος. Ο τελευταίος έχει συγκεντρώσει όλες τις ομιλίες του Κώστα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από τις εκδηλώσεις στη μνήμη του Κώστα συγκρατώ τη φράση ενός κοινού φίλου, ότι «δίδασκε με λόγους, με δράση και, κυρίως, με στάση ζωής»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL