Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Το "άγιο" ψέμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "άγιο" ψέμα

Η πρώτη είδηση που χάθηκε: ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου. Η συνάντηση έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου - πολύ νωρίς, διότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο με την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς, αλλά είναι και με την Ελλάδα που ξυπνά πριν πάνε οι υπάλληλοι της Αρχιεπισκοπής στην Αρχιεπισκοπή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. και δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Επίσης δεν διαψεύστηκε ποτέ.

Η δεύτερη είδηση που χάθηκε: ο Κ. Μητσοτάκης στις 24 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ στα γραφεία της Ν.Δ. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί για να επιβεβαιωθεί...

Ο Σεραφείμ παραδέχεται σε ανακοίνωσή του ότι "ὄντως ἐπεσκέφθην τά γραφεῖα τῆς Ν.Δ. κατόπιν αἰτήσεώς μου". "Η ἐπίδοση προσκλήσεως (σ.σ.: για τα Θεοφάνεια) ἦταν ἡ αἰτία τῆς ἐπισκέψεώς μου στά κεντρικά γραφεῖα τῆς Ν.Δ. τό ἀπόγευμα τῆς 24.10.2018" ισχυρίζεται.

Τεκμήριον αληθείας: κάθε χρόνο δίνει τις προσκλήσεις για τα Θεοφάνεια αυτοπροσώπως ο Σεραφείμ; Το έκανε και πέρυσι ή από φέτος ξεκινά αυτή τη διαδικασία; Κι αν ξεκινά φέτος τον νέο τρόπο επίδοσης προσκλήσεων, πήγε ή θα πάει αυτοπροσώπως τις προσκλήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο, που κάθε φορά είναι επίσημοι προσκεκλημένοι;

Από την πλευρά της, η Ν.Δ., με καθυστέρηση μία ημέρας (όπως πάντα όταν την πιάνουν κλέπτουσα οπώρας...), ομολόγησε την κρυφή συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου. "Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και η Ν.Δ. δεν είχαν καμία ενημέρωση από καμία πηγή για τα όσα ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος και θα ήθελα να μείνω σε αυτό" υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη σε μια προφανή προσπάθεια να πει τη μισή αλήθεια - δηλαδή ένα ψέμα.

Εντάξει, λοιπόν. Η συζήτηση δεν αφορούσε τη συμφωνία Πολιτείας - Εκκλησίας. Θα μας πει κανείς τι συζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης αρχικά με τον μητροπολίτη Πειραιώς και λίγες μέρες μετά με τον αρχιεπίσκοπο; Μήπως ο "άγιος" Πειραιώς εξομολόγησε τον Κ. Μητσοτάκη, αλλά ήταν τόσο μεγάλες οι αμαρτίες του προέδρου της Ν.Δ. που χρειάστηκε την ισχυρότερη παρέμβαση του προκαθήμενου της ιεραρχίας;

Μια συμβουλή: στην πολιτική επικοινωνία (και στη διαχείριση πολιτικών κρίσεων, όπως αυτή που έτυχε τώρα στη Ν.Δ.) δεν αρκεί ένα ψέμα. Πρέπει το ψέμα να είναι τόσο αληθοφανές, ώστε να μπορεί να το υποστηρίξει τουλάχιστον αυτός που θέλει να το πιστέψει. Εν προκειμένω τα προσκείμενα στη Ν.Δ. ΜΜΕ, οι συστημικοί δημοσιογράφοι και τα στελέχη του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL