Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Θεσσαλονίκη / Τριήμερες εκδηλώσεις και πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Τριήμερες εκδηλώσεις και πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), ως φυσικός και θεσμικός φορέας της αντιδικτατορικής αντίστασης, αύριο το απόγευμα διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Νοέμβρης ’73 και τα 'άλλα Πολυτεχνεία' - Η νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώνων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ, στις 6 μ.μ., με μαρτυρίες αγωνιστών φοιτητών από τα «άλλα -άγνωστα εν πολλοίς- Πολυτεχνεία (Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Ηρακλείου)».

Εκθέσεις για την αντιδικτατορική αντίσταση

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκθέσεις με φωτογραφικά ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική αντίσταση σε πολιτιστικούς χώρους τεσσάρων δήμων της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στο θέατρο της οδού Χιλής στην Καλαμαριά, στην αίθουσα τέχνης στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης και στη δημοτική βιβλιοθήκη Θέρμης. Ο ΣΦΕΑ υπενθυμίζει ότι στο Πολεμικό Μουσείο, λειτουργεί ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση με μόνιμη - επισκέψιμη έκθεση τεκμηρίων και με ξεναγούς διαπιστευμένους / ες εκπροσώπους του συνδέσμου.

Το πρωί του Σαββάτου θα γίνει η κατάθεση στεφάνων από συλλογικούς φορείς στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι φίλοι και οι σύντροφοι του αγωνιστή Θωμά Βασιλειάδη, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του, στο ισόγειο της σχολής.

Η συγκέντρωση για τη μεγάλη πορεία προς το προξενείο των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. «Μόνο η μνήμη της εξέγερσης μπορεί να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων απέναντι στη φασιστική απειλή και την κοινωνική αδικία» τονίζει ο ΣΦΕΑ στο κάλεσμά του για συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στην πορεία.

Εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 11.30 το πρωί, στο ΥΜΑ-Θ, στην οποία θα πραγματοποιήσει χαιρετισμό η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου. Το ΥΜΑ-Θ φιλοξενεί, επίσης, την έκθεση ντοκουμέντων "Αλληλεγγύη και αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)". Η έκθεση επικεντρώνεται στον «ξεχασμένο» αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα και αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις.

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL