Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Η φτώχεια όταν φταίει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η φτώχεια όταν φταίει...

Τα δύο βασικά αντιπολιτευτικά επιχειρήματα την τελευταία τριετία επικεντρώνονταν σε δύο κυρίως θέματα. Στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον συμβιβασμό με τους δανειστές, όλη η επιχειρηματολογία εκκινούσε και κατέληγε στην υπερφορολόγηση των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης. Και στη δυσβάσταχτη επίσης επιβάρυνση με εισφορές των μεσαίων στρωμάτων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.

Στη βάση αυτή, πρωινές εκπομπές και δελτία ειδήσεων με δρακρύβρεχτα ρεπορτάζ αναλώνονταν σε γενικότητες περί "φορολογικής επιδρομής", ακόμα και σε υστερίες περί "γενοκτονίας" της μεσαίας τάξης.

Είναι τα ίδια μέσα που, αν δεν αποσιωπούσαν, θεωρούσαν περίπου ως παράπλευρη απώλεια το 1,5 εκατομύριο ανέργων, τις 12 διαδοχικές και οριζόντιες μειώσεις των συντάξεων της περιόδου 2010 - 2014 και τη διάλυση της μισθωτής εργασίας την ίδια περίοδο.

Αλλά το αφήγημα του "αφανισμού" της μεσαίας τάξης άρχισε να ξηλώνεται με κάθε επισημότητα όταν, μόλις προχθές, ο ΟΟΣΑ έδωσε πλήρη στοιχεία που ανατρέπουν τον "μύθο" της υπερφορολόγησης στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, λέει ο ΟΟΣΑ, μαζί με Σλοβενία και Σλοβακία, έχει τη μικρότερη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών προσώπων. Βρίσκεται στην πεντάδα των μικρότερων ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και κάτω από τη μέση στη φορολόγηση νομικών προσώπων. Κατατάσσεται ωστόσο στην 7η θέση ανάμεσα στις 16 χώρες λόγω υψηλής φορολόγησης αγαθών και υπηρεσιών. Δηλαδή επιβαρύνσεων που έχουν δυσβάσταχτες συνέπειες κυρίως για τα φτωχά στρώματα και καταφανώς μικρότερες για τη μεσαία τάξη ή τα πιο εύπορα τμήματά της.

Τα στοιχεία αυτά συνέπεσαν με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειονότητα πέφτουν πλέον στα επίπεδα μισθωτού του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τα κατώτατα όρια, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τα διαδοχικά Μνημόνια.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη μεσαία τάξη. Κάθε άλλο.

Αλλά το πρόβλημα συνεχίζει να είναι συνέπεια της δραματικής αύξησης της ανεργίας τα προηγούμενα χρόνια. Έχει να κάνει κυρίως με τη διάλυση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικευμένη φτωχοποίηση της μισθωτής εργασίας.

Και αυτό βέβαια σκοπίμως αποσιωπάται, προκειμένου να διατηρηθεί το βασικό νεοφιλελεύθερο αφήγημα που οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία. Εξάλλου η "φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL