Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Παιδική προστασία με κουλτούρα αλληλεγγύης και συλλογικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδική προστασία με κουλτούρα αλληλεγγύης και συλλογικότητας

Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη*

Στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και βρισκόταν πάντα η παιδική προστασία. Μια σειρά νομοθετημάτων της κυβέρνησης το αποδεικνύει με οριζόντια μέτρα που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αναφέρω ενδεικτικά την αύξηση των βρεφών - νηπίων που αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και επιπλέον με αλλαγή των κριτηρίων κάνοντας το σύστημα δικαιότερο κοινωνικά και αποδοτικότερο σε πρακτικό επίπεδο, με μοριοδότηση που ευνοεί κυρίως αυτές τις οικογένειες που έχουν χαμηλά εισοδήματα και τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρίες, τα σχολικά γεύματα, και τον νόμο για την υιοθεσία και την αναδοχή. Παρά τη δημοσιονομική ασφυξία που επικρατούσε λόγω Μνημονίων και επικρατεί ακόμα, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τις δράσεις αυτές από 822 εκατ. ευρώ το 2015 σε 1,3 δισ. ευρώ το 2018.

Θα αναφερθώ περισσότερο στον θεσμό των σχολικών γευμάτων που συμπληρώνει φέτος τρία χρόνια επιτυχούς εφαρμογής, αποτελεί εθνικό πρόγραμμα, ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό, και για την υλοποίησή του διατίθενται 50 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα τη σχολική περίοδο 2017-2018, φέτος σημειώνεται αύξηση που ξεπερνά το 20%, γεγονός που αποδεικνύει τη θετική αποδοχή από τους μαθητές, τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε λόγω της κρίσης και των αδιαμφισβήτητων αναγκών που υπήρχαν, σταδιακά όμως εξελίσσεται σε πρόγραμμα μεγάλης παιδαγωγικής σημασίας καθώς ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή και παράλληλα αντιμετωπίζει τη σχολική διαρροή, γιατί, σύμφωνα με στοιχεία όπου εφαρμόζεται, υπάρχει αύξηση της συμμετοχής των παιδιών και μείωση της επιθετικότητας. Πολύ σημαντικό θεωρώ ότι μέσω του προγράμματος αναπτύσσεται και εξαπλώνεται η κουλτούρα συλλογικότητας και αλληλεγγύης εντός της σχολικής κοινότητας. Στόχος είναι αυτό τα επόμενα 2-3 χρόνια να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Η Ν.Δ., που απαξιώνει και υποτιμά ό,τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί τα σχολικά γεύματα ως συσσίτια, όπως και το ΚΕΑ το χαρακτήριζε ψίχουλα και όλα αυτά μόνο και μόνο για να μειώσει την αξία και την αναγκαιότητα αυτών των προγραμμάτων. Είναι άκρως ρατσιστική αντίληψη να προσπαθούν να στοχοποιήσουν με αυτό τον τρόπο τους ασθενέστερους συμπολίτες μας και χαρακτηριστικό της διαφοράς αντίληψης και νοοτροπίας που διαχωρίζει τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, σε ισχυρούς και ανίσχυρους. Έτσι έχουν μάθει, σε τέτοιο κόσμο θέλουν να απευθύνονται και αυτό δείχνει πραγματικά ποιοι είναι και δηλώνει ξεκάθαρα ποια πλευρά έχουν διαλέξει. Την πλευρά των ισχυρών και της οικονομικής ελίτ.

Τέλος, θα επιθυμούσα να μην είχε ανάγκη κανένας από το ΚΕΑ, από τα σχολικά γεύματα και άλλα προγράμματα που αναγκάζεται η κυβέρνηση να υλοποιήσει για να βοηθήσει τους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της κρίσης που -για να μην ξεχνιόμαστε- είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τελικά μας έβαλαν στα Μνημόνια και μας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένους τρόπους, προστατεύοντας τους αδύναμους και δημιουργώντας ταυτόχρονα κουλτούρα αλληλεγγύης και συλλογικότητας

* H Ευαγγελία Μανιτσούδη είναι εκπαιδευτικός, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL