Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια / Πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ολομέλεια / Πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος με συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στην οποία αναμένεται να παρέμβουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει για την προθεσμία που θα δοθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Οι παρεμβάσεις όμως του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να δώσουν στην συζήτηση τόνο πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης για τις αναγκαίες αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον λόγο θα πάρουν 15 με 16 βουλευτές, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ πρώτος ομιλητής αναμένεται να είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ τον λόγο θα πάρουν ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, καθώς και οι πρώην υπουργοί Αριστείδης Μπαλτάς και Σία Αναγνωστοπούλου.

Οι ομιλητές εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλύσουν κατά τομείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά αναμένεται να απαντήσουν και στα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση για την ανάγκη αναθεώρησης και άλλων διατάξεων που δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μεριά των άλλων κομμάτων, τον λόγο θα πάρουν τρεις βουλευτές της Ν.Δ. κι από ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα κόμματα. Τον λόγο αναμένεται να πάρει ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές και πιθανόν κι ένας ακόμη.

Προθεσμία δύο μηνών

Η προθεσμία που θα δοθεί στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να είναι δύο μήνες, αν και η Ολομέλεια έχει το δικαίωμα να δώσει παράταση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών, η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε επίπεδο Επιτροπής στα τέλη Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν δύο ονομαστικές ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής οι οποίες θα πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι κάθε διάταξη του συντάγματος χρειάζεται να λάβει τουλάχιστον 151 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες για να θεωρηθεί αναθεωρητέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL