Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.5°C21.8°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.0°C23.2°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.0°C19.9°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.4°C
0 BF 46%
Ηχηρό ράπισμα Σολτς στα fake news: Η Ελλάδα αποφασίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηχηρό ράπισμα Σολτς στα fake news: Η Ελλάδα αποφασίζει

"Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο!" έγραψε ο Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στο κρίσιμο EuroWorking Group της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται να έχουν καταλήξει Κομισιόν και κυβέρνηση σε σχέση τόσο με το ζήτημα των συντάξεων όσο με το ύψος των θετικών αντίμετρων του 2019, με τους οιωνούς, μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση Σολτς, να είναι ιδιαιτέρως θετικοί για την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθούν τα πάντα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης και ως εκ τούτου να μη χρειαστεί το Eurogroup της 19ης Νοέμβρη.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτ, δείχνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει γερμανική αντίδραση στη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. «Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση της μη εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, βασιζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από ό,τι προβλεπόταν.

Χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο χθεσινού ελληνικού δημοσιεύματος (αναφερόταν στην εφημερίδα “Τα Νέα” σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων), ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Τζανακόπουλος - Λιάκος: Μόνιμη η μη περικοπή

Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή το δημοσίευμα, είχε σπεύσει να σχολιάσει: «Όσοι βιάζονται ή θέλουν να γίνονται μάντεις κακών θα ήταν καλό να κάνουν υπομονή και να μην εκτίθενται», ενώ σχετικά με το αν θα ακυρωθεί ή θα ανασταλεί ο νόμος για τις περικοπές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μιλώντας στο News247:

«Η βεβαιότητα της κυβέρνησης αφορά το ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιτυγχάνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022, που προβλέπεται αυτή η υποχρέωση, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου».

Στο ίδιο μήκος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ανέφερε: «Στόχος μας είναι μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού την 21η Νοεμβρίου να έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις πολιτικές επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου του 2019, ώστε να μην συμπεριληφθεί το -μη αναγκαίο, όπως συνεχώς τονίζουμε- μέτρο της μείωσης της 'αρνητικής' προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις», προσθέτοντας πως «η παρέμβαση έχει μόνιμο χαρακτήρα. Μένει να καθοριστεί η τεχνική εξειδίκευση, σημείο που είναι μέρος των συζητήσεων που διεξάγονται αυτήν την περίοδο».

Στο προσκήνιο τα θετικά μέτρα

Εκτός από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις υπό συζήτηση βρίσκονται και τα θετικά μετρά που επιθυμεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση «κατά προτεραιότητα». Και το ζήτημα αυτό αναμένεται να τεθεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης, όπου θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, ιδανικά για την «κοινή θέση» θεσμών και ελληνικών αρχών.

Στο δε Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο βασικό θέμα είναι εμβάθυνση της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα συζητηθεί «εάν κριθεί απαραίτητο», όπως σημείωνε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου ότι δυο μέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσημα τη γνώμη της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών - μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αναφορικά με το δημοσιονομικό ύψος των θετικών μέτρων του 2019 πληροφορίες ανέφεραν ότι θα κινείται μεταξύ 700 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.

Σολτς: "Όλα έγιναν πολύ καλά"

Από την πλευρά του ο κ. Σολτς ήταν αρκετά επεξηγηματικός για τη λογική πάνω στην οποία βασίζεται η μη περικοπή των συντάξεων, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις με την Κομισιόν.

«Σαφές είναι ότι, για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά (σ.σ.: η μεταμνημονιακή περίοδος), είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή, ύστερα από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης» δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Βερολίνο.

Εξέφρασε δε τον έπαινό του «για τη διαδικασία διαλόγου» που ακολουθεί η Αθήνα, «διότι είναι πολύ σοφό αυτό και βρισκόμαστε τώρα στην αξιολόγηση των αριθμών».

«Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)» συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε:

«Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL