Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Χ. Μαντάς: Δεν υπάρχει ερμηνεία για αναδρομικά σε βουλευτές στην κοινοβουλευτική διαδικασία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Μαντάς: Δεν υπάρχει ερμηνεία για αναδρομικά σε βουλευτές στην κοινοβουλευτική διαδικασία (Video)

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τα εφ’ άπαξ αναδρομικά σε όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και αν και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και βουλευτές, ο Χρήστος Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ειδικά μισθολόγια που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς. Έγινε (εφόσον βρέθηκε ο δημοσιονομικός χώρος) μια διόρθωση που τους δίνει χρήματα εφ’ άπαξ τα οποία είχαν χαθεί και αποκαθιστά λάθη του παρελθόντος. Στην κοινοβουλευτική διαδικασία δεν αντιλήφθηκα να υπήρχε από κάπου η ερμηνεία ότι υπάρχουν αναδρομικά και για τους βουλευτές. Και δεν πρέπει να επενδύουμε στην ερμηνεία ότι οι βουλευτές ψήφισαν στα ψιλά γράμματα αυξήσεις που τους αφορούν. Σε κάθε περίπτωση, αν έχει υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα αυτό εκτιμώ πως θα διορθωθεί. »

Σε ερώτημα για τον αν θα γίνει νομοθετική ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο Χρήστος Μαντάς τόνισε:

«Αφού έχει κατοχυρωθεί και έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς  ότι δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο  μένει να συμφωνηθεί στο επόμενο Euro Working Group ποιο ακριβώς είναι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου. Και όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς και για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων, αλλά και των άλλων μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, φυσικά θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.»

Σε ερώτημα για το αν οι πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό, έχουν εξαμηνιαίο ορίζοντα και προεκλογικό χαρακτήρα, ο  Χρήστος Μαντάς σημείωσε: 

«Η διάρθρωση των μέτρων και των πολιτικών που υλοποιούμε σήμερα έχουν και πιο μακροπρόθεσμη στόχευση και ορίζοντα και θα σας αναφέρω κάποια παραδείγματα : α) η αύξηση του κατώτατου μισθού β) η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων που κάνει πάνω από 150.000 εργαζόμενους να δουν σημαντικές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς τους γ) το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους επιστήμονες που βοηθιούνται από την εμπειρία του δημοσίου να κάνουν ένα πρώτο βήμα δ) οι μόνιμες προσλήψεις μόνιμων ιατρών στο ΕΣΥ. Βεβαίως προβλήματα στο ΕΣΥ υπήρχαν και θα υπάρχουν. Υπάρχει όμως και σαφής αναστροφή της τάσης κατάρρευσης του.» 

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL