Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Φ. Κουβέλης αποκάλυψε το μνημείο της «Λεσβιακής Φάλαγγας» στο Πλωμάρι

Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης έστειλε από το Πλωμάρι της Λέσβου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της «Λεσβιακής Φάλαγγας» και της 106ης Επετείου Απελευθέρωσης του Πλωμαρίου από τον Οθωμανικό ζυγό.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε: « Η χώρα μας είναι μια χώρα της ειρήνης. Αυτήν την ειρήνη θέλει η χώρα να προάγεται και με αυτήν να εξασφαλίζει τις πολύ καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, δηλώνουμε ότι δεν παρακολουθούμε την επιθετική ρητορική των γειτόνων μας, δεν παρακολουθούμε τη δική τους απαράδεκτη συμπεριφορά. Δηλώνουμε πως η Ελλάδα δεν εκχωρεί ούτε έναν ελάχιστο πόντο στη στεριά, στη θάλασσα, στον αέρα. Η χώρα μας καταγράφει την παρουσία της σαν μια χώρα που θέλει την συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτήν εργαζόμαστε και εργαζόμαστε όλοι μαζί»

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στη Λεσβιακή Φάλαγγα, που αποτελούνταν από Λέσβιους μετανάστες, «που αυτοοργανώθηκαν με δικές τους δαπάνες και ήρθαν να βοηθήσουν. Πρόκειται για ένα γνήσιο πατριωτισμό. Ένα πατριωτισμό που σταθερά βλέπει την πατρίδα. Η ανιδιοτελής συμπεριφορά τους, η θυσία τους, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύεται ως ένα κορυφαίο παράδειγμα για την αναγκαία μίμηση».

Με την ανέγερση του μνημείου αποδίδεται μετά από 106 χρόνια η οφειλόμενη τιμή, στην ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ, το μοναδικό εθελοντικό στρατιωτικό σώμα που δημιουργήθηκε το 1912 στη Νέα Υόρκη από Λέσβιους μετανάστες που ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα για να λάβουν μέρος στις μάχες που δίνονταν τότε για την απελευθέρωση των νησιών του Αιγαίου από τον οθωμανικό ζυγό.

Όταν έφθασε στην Ελλάδα το σώμα στελεχώθηκε από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού, παρήλασε σε ειδική τελετή μπροστά στον  πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και ταξίδεψε αμέσως για την Λέσβο, όπου και έλαβε μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στην τελική μάχη εναντίον των Τούρκων στις 12 Δεκεμβρίου 1912 στη θέση Κλαπάδος της βορειοδυτικής Λέσβου,

Στο μνημείο, που κοσμεί την παραλιακή πλατεία του Πλωμαρίου, αναγράφονται τα ονόματα των 210 μαχητών της Λεσβιακής Φάλαγγας, με τους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τα ονόματα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί στη Νέα Υόρκη, για να συντονίσει το όλο έργο, που ταυτοποιήθηκαν, μετά από έρευνα της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή.

Το μνημείο, έργο του γλύπτη Γιώργου Κατσαρού, ανεγέρθηκε με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, με πρωτοβουλία της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείο έγιναν από τον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Φώτη Κουβέλη, ενώ στην τελετή παρέστησαν, ο γενικός γραμματέας νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, οι  βουλευτές Γιώργος Πάλλης και Χαράλαμπος Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός, το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου με επικεφαλής την πρόεδρό του Λίτσα Βάμβουρα, η εκπρόσωπος της περιφέρειας Βορείου Πόπη Γόμου, ο αρχηγός του Λιμενικού σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, ο μέραρχος υποστράτηγος Σταύρος Τσερπές, ο Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου κ. Ντουρουντούς, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λέσβου αρχιπύρραρχος Διονύσης Κουτσοκώστας , ο λιμενάρχης Μυτιλήνης  αντιπλοίαρχος Κων. Φλουρής, ο διοικητής της 9ης  περιφερειακής  διοίκησης ακτοφυλακής πλοίαρχος Νικ. Πασάδης,  ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης, ο λογοτέχνης-φυσιοδίφης Μάκης Αξιώτης.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του Αντώνη Αγγελή, εγγονού  του συνονόματού του  Πλωμαρίτη μετανάστη, που ήρθε ειδικά για την τελετή, όπου είναι μόνιμα εγκατεστημένος καθώς και του εγγονού του συνταγματάρχη Κων. Μαρινάκη, στρατιωτικού στελέχους της Λεσβιακής Φάλαγγας, που ήρθε γι αυτόν τον λόγο από την Κρήτη.

Στις 10 το πρωί τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του αγίου Νικολάου δοξολογία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου, με την παρουσία όλου του κλήρου δοξολογία και στη συνέχεια όλοι οι μετέχοντες στην τελετή κατευθύνθηκαν στον χώρο του μνημείου, όπου μετά το τρισάγιο που έψαλαν οι ιερείς μίλησε ο δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, που κάλυψε όλο το κόστος της κατασκευής του μνημείου, παραχωρώντας ταυτόχρονα τον χώρο όπου στήθηκε,  Σπύρος Γαληνός, αναφερόμενος  στην τεράστια θυσία των ανθρώπων εκείνων που μετανάστευσαν στην Αμερική, αναζητώντας μια καλλίτερη ζωή, αλλά ακούγοντας την φωνή της πατρίδας που αναζητούσε την ελευθερία της, έσπευσαν να την υπηρετήσουν, καταβάλλοντας και τα έξοδα της όλης «εκστρατείας» τους εξ ιδίων. «Αυτός ο εθελοντισμός και η φιλοπατρία, διακατέχει πάντοτε τους κατοίκους της Λέσβου, που και τότε και τώρα, αποδεικνύουν την προσήλωσή τους στην προσφορά, την ελευθερία και την δημοκρατία. Αυτή η αγάπη οδηγεί στην υπέρτατη θυσία. Και όχι για τον βολικό πατριωτισμό του καναπέ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Για την αγάπη για την πατρίδα που δεν διχάζει, δεν σπέρνει το μίσος, αλλά μας ενώνει βαθιά όλους και μας οδηγεί ως έθνος να κάνουμε θαύματα» τόνισε ο κ. Γαληνός.

Τον δήμαρχο Λέσβου, ακολούθησε ο Ξενοφών Μαυραγάνης, πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, που είχε την πρωτοβουλία της ανέγερσης του μνημείου, που αναφερόμενος στην εθελοντική στράτευση των Λεσβίων μεταναστών  στις ΗΠΑ, μνημόνευσε και τον πρόσφατα αποθανόντα υποπλοίαρχο λιμενικού Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έσωσε από βέβαιο πνιγμό στις ακτές του νησιού μας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που αναζητούσαν λύτρωση με την φυγή τους από τους τόπους του ολέθρου.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο Πλωμάρι, το μοναδικό αστικό κέντρου του νησιού, εκτός της πρωτεύουσάς του Μυτιλήνης, αναπτύχθηκε στα 50 τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής, ένα είδος εθνική αστικής τάξης, που στα πλαίσια της οθωμανικής  αυτοκρατορίας ανάλωσε μεγάλο τμήμα της οικονομικής ευρωστίας του για την οικοδόμηση, σχολείων, εκκλησιών και κτιρίων των οποίων τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για την μόρφωση των Ελλήνων με την ίδρυση περισσοτέρων σχολείων. Αυτής της γενιάς γόνος ήταν και  ο Ευστράτιος Αθανασιάδης, που τέθηκε επικεφαλής της επιτροπής που οργάνωσε στις ΗΠΑ την ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ. Πρόσθεσε δε ο ομιλητής, ότι στους καιρούς της ελευθερίας, το Πλωμάρι «συρρικνώνεται, υποβαθμίζεται και αδικείται αντί να αναπτύσσεται με ευθύνη ΚΑΙ της Πολιτείας που έδειξε και σήμερα την απαξίωσή της γι αυτόν τον τόπο στο θέμα της διάσπασης του Δήμου»

Κλείνοντας  ο πρόεδρος της Λέσχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, τον αντιπρόεδρο του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κυριάκο Πετρέλλη,  και το δ.σ. του ΔΛΤΛ, για την αμέριστη βοήθεια που πρόσφεραν για την δημιουργία του μνημείου, που αποθανατίζει την ηρωική  απόφαση των μεταναστών , των οποίων τα 210 ονόματα αναγράφονται στο μνημείο μαζί με  τον τόπο καταγωγής τους,  τα μέλη της κεντρικής επιτροπής που οργάνωσε την αποστολή, καθώς και τα ονόματα των αξιωματικών και των υπαξιωματικών που στελέχωσαν το σώμα.

Στη συνέχεια στα καφενείο ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΕΙΟΝ, παρουσιάστηκε το βιβλίο  της Κωνσταντίνας Βάκκα-Κυριαζή ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΦΑΛΑΓΓΑ, των εκδόσεων «Μύθος» Μυτιλήνης. Για το βιβλίο μίλησαν ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Μπούμπας, ο γιατρός Αριστείδης Φρυδάς και η συγγραφέας, ενώ τον συντονισμό είχε ο αντιπρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, Θεολόγος Πατερέλης.

Στο μεταξύ, στην αίθουσα του πολιτιστικού σωματείου ιδρυμένου το 1878, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό ναυτιλίας, στην οποία έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας νησιωτικής  πολιτικής Γιάννης Γαιννέλλης, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας, ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤΛ , ο πρόεδρος της Λέσχης, ο πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαριου Γαβριήλ Χαλδέζος, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου και άλλοι. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν τα θέματα της πύλης εισόδου καθώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Μυτιλήνης-Θεσσαλονίκης, που δεν εκτελείται εδώ και τέσσερα χρόνια.

πηγή ΕΡΤ Αιγαίου

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις