Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Μπιλμπάο: 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπιλμπάο: 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Προοδευτικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων

Την ανάγκη διερεύνησης νέων μοντέλων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, οι ανισότητες, αλλά και περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Κομμάτος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιερ Λορέν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Μπιλμπάο της Ισπάνιας, με την οποία ξεκίνησε το 2ο Ευρωπαϊκο Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων. 

Οι τέσσερις ολομέλειες του φόρουμ έχουν θέματα: 1.Μια νέα Ευρώπη για ένα νέο κόσμο - Προσφυγικό, ειρήνη, διεθνές εμπόριο. 2. Μια Ευρώπη της ισότητας - Συνέλευση Γυναικών. 3. Για ένα νέο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, βασισμένο στην αλληλεγγύη και την προστασία εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 4. Οικολογική μετάβαση της Ευρώπης.

Θα διεξαχθούν παράλληλα τρεις συνελεύσεις, των οργανώσεων νεολαίας, των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, των συνδικάτων, καθώς και δύο workshops: της Ευρωομάδας της Αριστεράς με θέμα το μέλλον την Ευρώπης και με αφορμή το Μανιφέστο του Βεντοτένε, και ένα ακόμη με θέμα τις στρατηγικές αντιμετώπισης της ανόδου της Ακροδεξιάς. Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Νέλσον Μαντέλα με τη συμμετοχή του Α' αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής Σόλι Μαπαΐλα.

Το φόρουμ διεξάγεται σε μια στιγμή όπου οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά καλούνται να βρουν τη συνισταμένη προκειμένου να πορευτούν από κοινού δημιουργώντας ανάχωμα στη νεοφασιστική έξαρση, βάζοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές πλειοψηφίες και προτάσσοντας ένα πειστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, «ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, ανάπτυξης και εργασίας», όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο Φόρουμ με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Κεντρικής του Επιτροπής, Πάνο Σκουρλέτη (Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρη Παπαδημούλη (Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, μέλος της Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), Γιάννη Μπουρνού (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ), Κώστα Δουζίνα (βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του Ινστιτούτου 'Νίκος Πουλαντζάς'), Νεκτάριο Μπουγδάνη (συντονιστή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής), Γιώργο Χονδρό (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ), και Λευτέρη Στουκογεώργο και Όλγα Αθανίτη (μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ).

Στο Φόρουμ του Μπιλμπάο παραβρίσκεται επίσης αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της διοργάνωσης, αλλά και στη Συνέλευση των οργανώσεων νεολαίας του αριστερού, οικολογικού και προοδευτικού χώρου από την Ευρώπη, με την οποία θα ξεκινήσουν οι εργασίες το μεσημέρι της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Κάλεσμα για δημιουργία μόνιμου χώρου διαλόγου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL