Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μια καθαρή προοπτική για τον τόπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια καθαρή προοπτική για τον τόπο

Μετά από τριάμισι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ολοκληρώθηκε το τελευταίο πρόγραμμα και έκλεισε η περίοδος των Μνημονίων, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την κρίση και, όπως σημειώνεται και στη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, η προοπτική της είναι αισιόδοξη.

Τα μέτρα της ΔΕΘ, η ψήφιση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, η διανομή του μερίσματος στο τέλος του χρόνου και οι προσλήψεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δίνουν στην κυβερνητική πολιτική ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Η συνταγματική αναθεώρηση προσφέρεται για συνολική αντιπαράθεση αρχών με την αντιπολίτευση. Ενώ στα θετικά κυβερνητικά βήματα πιστώνονται η θετική πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων με την Εκκλησία.

Απέναντι στην κυβέρνηση βρίσκεται μια αξιωματική αντιπολίτευση σε αμηχανία. Δεν κατάφερε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση τα τελευταία τριάμισι χρόνια του Μνημονίου. Τώρα η θέση της γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Το απλοϊκό πρόγραμμα εύνοιας για τους ισχυρούς και αιώνιας επισφάλειας για τους ασθενέστερους προσπαθεί να το συγκαλύψει. Μοναδική της επιλογή είναι η λάσπη και η πόλωση. Δεν αρκούν.

Στοίχημα της κυβέρνησης είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των στρωμάτων που χτυπήθηκαν από την κρίση, απογοητεύτηκαν από την έκβαση του 2015 και σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι. Μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο μεταμνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αυτονομίας, βασικά χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης πρέπει να είναι η κοινωνική ευαισθησία, η πολιτική αξιοπιστία, η βούληση για κάθαρση και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η διαχειριστική αποτελεσματικότητα. Μια καθαρή προοπτική για τον τόπο.

Η Αριστερά θα τα καταφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL