Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.2°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.8°C15.9°C
3 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
5 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.8°C
6 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.4°C19.9°C
4 BF 40%
Χ. Μαντάς: Προωθητικός συμβιβασμός ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χ. Μαντάς: Προωθητικός συμβιβασμός ανάμεσα σε Πολιτεία και Εκκλησία (Video)

Πρόκειται για έναν προωθητικό συμβιβασμό που βαδίζει στο δρόμο των διακριτών ρόλων Εκλησίας και Κράτους όπως πρέπει να συμβαίνει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. 

Επιλύεται ένα θέμα δεκαετιών όπως τα αμφισβητούμενα θέματα της Εκκλησιαστικής Περιουσίας με ένα κοινό Ταμείο και 5μελές συμβούλιο από Κράτος και Εκκλησία και θα μοιράζει τα έσοδα κατά 50% εξήγησε ο κ. Μαντάς.

Πρόσθετοντας ότι το δεύτερο θέμα είναι ότι οι κληρικοί παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ το αντίστοιχο ποσό για τη σημερινή τους μισθοδοσία θα συνεχίσει να υπάρχει ως επιδότηση από την πλευρά του Κράτους. 

"Η διαφορά με το τωρινό καθεστώς είναι ότι αν οι ανάγκες τους είναι περισσότερες θα καλύπτονται από την Εκκλησία ενώ φεύγει ένας αριθμός Δημοσίων υπαλλήλων περίπου 10.000 που μας δίνει την δυνατότητα να υπάρξει μια περαιτέρω δυνατότητα ενίσχυσης των κοινωνικών υπουργείων υγείας και παιδείας" υπογράμμισε ο κ. Μαντάς.

Είναι προφανές πως υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες και διοικητικά  θέματα προς διευκρίνιση. Άλλωστε θα υπάρξει και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Όμως αυτή η ιστορική συμφωνία είναι γεγονός, έχει μια δυναμική πολύ συγκεκριμένη και συντονίζεται με την ανάγκη διακριτών ρόλων, την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και την ανάγκη θρησκευτικής ουδετερότητας που προτείνουμε. Το νερό λοιπόν έχει μπει στο αυλάκι και τα πράγματα θα προχωρήσουν σε αυτή τη τροχιά.      

Σχολιάζοντας τις θέσεις των συνομιλητών του ο Χρ. Μαντάς σημείωσε:

"Μόνο φοβική συμπεριφορά σε μια ιστορική συμφωνία ακούω από το πάνελ (των συνομιλητών μου). Και το λέω αυτό γιατί πρέπει να χαιρετίσουμε μια ιστορική συμφωνία, μια πρωτοβουλία που δεν λέω ότι τα λύνει όλα, αλλά κάνει ένα ιστορικό βήμα. Οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν στο σχετικό νομοσχέδιο και εκεί θα κριθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.  Στα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες που αναφέρονται όπως πχ για τη μισθοδοσία των κληρικών, αν θα γίνεται για όλους με διαφάνεια κλπ τα ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν και στις εκκλησίες σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εκεί έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή πριν πολλές δεκαετίες."

"Η πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος είναι πολύ συγκεκριμένη και έχει κατατεθεί γραπτώς. Όποιος θέλει μπορεί να την δει. Στο Άρθρο 3 προτείνεται να μπει ο όρος της θρησκευτικής ουδετερότητας, όπως εξήγησε και χθες ο Πρωθυπουργός ενώπιον του Αρχιεπισκόπου. Αποκρούοντας διάφορες γελοιότητες θα τολμούσα να πω, όπως ότι θα αλλάξουν τα σύμβολα, θα φύγει ο σταυρός από τη σημαία, δεν θα έχουμε Χριστούγεννα κα. Και όσοι κάνουν κριτική για την διαδικασία προσλήψεων και μιλάνε για ρουσφέτια για αναπληρωτές καθηγητές και γιατρούς θα πρέπει να το πουν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς. Πως δηλαδή θέλουν το κράτος θα καλύψει τις ανάγκες του;  Η διαδικασία αυτή είναι εξαντλητική και γίνεται πάντα με διαφάνεια και κανόνες".  

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL