Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Πανευρωπαϊκό κάλεσμα κατά της λιτότητας και της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανευρωπαϊκό κάλεσμα κατά της λιτότητας και της Ακροδεξιάς

Στο Μπιλμπάο της Ισπανίας θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο τριήμερο 9, 10 και 11 Νοεμβρίου το δεύτερο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων, με παρουσία αριστερών και πράσινων κομμάτων, συνδικάτων και σημαντικών προοδευτικών προσωπικοτήτων της πολιτικής ανά την Ευρώπη.

Καλούν τους πολίτες

Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι στη Μασσαλία της Γαλλίας, προοδευτικές, πράσινες και αριστερές δυνάμεις από όλη την Ευρώπη απευθύνουν κάλεσμα στους πολίτες να κινητοποιηθούν απέναντι "στην κοινωνική υποτίμηση και τις ανισότητες που ολοένα και περισσότερο διαλύουν τις κοινωνίες μας και χειροτερεύουν μέρα με τι μέρα από πολιτικές που προωθούν τη λιτότητα, την προστασία των κερδών και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δυνάμεων της εργασίας". Οι συμμετέχουσες στο φόρουμ δυνάμεις τάσσονται απέναντι "στην αλόγιστη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων", απέναντι "στην καταστροφική κλιματική αλλαγή, καθώς ο πλανήτης μας 'φλέγεται' και οι κίνδυνοι καθίστανται μη βιώσιμη", απέναντι "στις επιθέσεις στις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών και των προσφύγων", απέναντι "στους κινδύνους για την ειρήνη, διά της εντεινόμενης στρατιωτικοποίησης και της αύξησης των δαπανών για το ΝΑΤΟ", απέναντι, στην άνοδο της Άκρας Δεξιάς και των αντιδραστικών δυνάμεων που αναμοχλεύουν το μίσος, τον ρατσισμό και την ένταση στην ήπειρό μας".

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας μόνιμης πλατφόρμας συγκλίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. "Οι δυνάμεις μας είναι ποικίλες, είτε εδράζονται στην ιστορία των μαχών του εργατικού κινήματος, είτε είναι αντιφασιστικές, διεθνιστικές, πράσινες, χειραφετητικές, κινηματικές. Δεν αρνούμαστε τις διαφορές μας", σημειώνουν οι συμμετέχοντες, κάνοντας λόγο για μια "ευκαιρία που παρέχει σε πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις και κινήματα πολιτών έναν χώρο συνεργασίας και από κοινού κινητοποίησης".

"Το μέλλον της Ευρώπης"

Στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ του Μπιλμπάο θα συμμετέχει η Ευρωομάδα της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, διοργανώνοντας workshop, με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης", επί τη βάσει της πρωτοβουλίας που είχε λάβει στις αρχές του 2018, ώστε να ξαναφέρει στην επικαιρότητα το Μανιφέστο του Βεντοτένε. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς τάχθηκε μέσω αυτής της πρωτοβουλίας υπέρ μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης, κατά το αίτημα που είχε διατυπωθεί πριν από 75 χρόνια στο νησάκι του Βεντοτένε από τον εξόριστο του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι Αλτιέρο Σπινέλι και τους αντιφασίστες συγκρατουμένους του.

Παρούσα η Προοδευτική Συμμαχία

Στο Μπιλμπάο θα δώσει το παρών και η Προοδευτική Συμμαχία (Progressive Caucus), στην οποία συμμετέχουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ θα ολοκληρωθεί με τη δημοσιοποίηση Τελικής Διακήρυξης, που θα διατυπώνει τη στοχοθεσία του, τους τρόπους συνέχισης της προσπάθειας αυτής το 2019, τους τρόπους ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αναδύονται προς μια κοινωνική, οικονομική, οικολογική και δημοκρατική μετάβαση.

Οι "άξονες" του Μπιλμπάο

- προκλήσεις του προσφυγικού, παγκόσμια ειρήνη, διεθνείς εμπορικές συμφωνίες

- αντιμετώπιση της πατριαρχίας και ακροδεξιά απειλή

- νέο κοινωνικό, οικονομικό και οικολογικό μοντέλο, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

- οικολογική μετάβαση της Ευρώπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL