Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Δίμηνο νομοθετικών πρωτοβουλιών για την κυβέρνηση / Έρχονται τα θετικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίμηνο νομοθετικών πρωτοβουλιών για την κυβέρνηση / Έρχονται τα θετικά μέτρα

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, αναλόγως της συνεκτίμησης με την Κομισιόν του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί για την επόμενη χρονιά

Σε “μπαράζ” νομοθετικών πρωτοβουλιών αναμένεται να προβεί μέσα στο επόμενο δίμηνο η κυβέρνηση ώστε να φέρει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν αρκετές κοινωνικές ομάδες. Τα θετικά μέτρα του 2019 (800 εκατ.-1 δισ.), όπως κατατέθηκαν στον προϋπολογισμό, που απεστάλη στην Κομισιόν και έλαβε την πρώτη έγκρισή της κατά την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή η απόδοση των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος του 2018 (800-1 δισ.), ο διπλασιασμός του επιδόματος θέρμανσης, η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2019 χωρίς ηλικιακές διακρίσεις (κατάργηση υποκατώτατου μισθού για εργαζόμενους μέχρι 25 ετών) και φυσικά η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, αναμένεται να κατευθυνθούν στη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Αυτή τη στιγμή συζητείται η χρονική σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθούν τα παραπάνω, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται η τελική έκθεση της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, οπότε θα υπάρχει η πλέον ξεκάθαρη εικόνα για τον δημοσιονομικό “χώρο” του 2019, ο οποίος περιλαμβάνει τα θετικά μέτρα για την επόμενη χρονιά, αλλά και σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων. Πάντως, το κλίμα μετά και το “πράσινο φως” της περασμένης Παρασκευής προμηνύεται ιδιαιτέρως θετικό, με τη γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" να αναφέρει χαρακτηριστικά: "H Eυρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί από μια εξαιρετικά επίμαχη πρόσφατη περικοπή συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019".

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα "La Tribune" γράφει: «Οι Βρυξέλλες έδωσαν στο πράσινο φως στο πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας μετά την άρση του μνημονιακού καθεστώτος στη χώρα, χωρίς να απαιτούν την προγραμματισμένη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων που προβλεπόταν για τον Ιανουάριο του 2019» .

Τι περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες

Αναφορικά με τις επικείμενες αποφάσεις της κυβέρνησης, πρώτος σταθμός είναι η καταβολή αναδρομικών σε ένστολους (Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, με το σχετικό κονδύλι των 800 εκατ. να έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό, ενώ οι αντίστοιχες αποφάσεις για τους γιατρούς αναμένεται να καλυφθούν από το κοινωνικό μέρισμα του 2018. Η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη θέσπιση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, αναλόγως της συνεκτίμησης με την Κομισιόν του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί για την επόμενη χρονιά. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η μείωση από 1.1.19 ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, αλλά και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά (10% το 2019 και 20% το 2020) με έναρξη την 1η Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Κοινωνικό μέρισμα τουλάχιστον 800 εκατ.

Την ίδια ώρα κοινωνικό μέρισμα ύψους τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ σκοπεύει να διανείμει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα στη λίστα των πιθανών δικαιούχων βρίσκονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες, ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί και αναμένεται να κλειδώσουν εντός του Νοεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο) και ορισμένες πληροφορίες ανεβάζουν τις νεότερες εκτιμήσεις ακόμη και κοντά στο 1 δισ., δημιουργώντας περιθώριο εντυπωσιακών κινήσεων.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Υπερδιπλασιασμός του κονδυλίου για το επίδομα πετρελαίου

Την περασμένη εβδομάδα σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου εξετάστηκε το θέμα μετά την πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή 1,14 ευρώ το λίτρο στην Αττική και έως 1,25 ευρώ το λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα. Η αναρρίχηση της τιμής σε σχέση με πέρυσι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου.

Αυτή τη στιγμή το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ καθώς τα ποσά της ενίσχυσης έχουν μειωθεί δραστικά, όπως άλλωστε και το πλήθος των δικαιούχων.

Το επίδομα, με τα σημερινά δεδομένα, χορηγείται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του, το οποίο κυμαίνεται από 50 έως και 250 ευρώ, διαφοροποιείται ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία διαμένουν οι δικαιούχοι. Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν, μετά τις αλλαγές, το ύψος του επιδόματος να διπλασιαστεί, ενώ υπερδιπλασιασμός εξετάζεται και για το συνολικό κονδύλι, ξεπερνώντας ακόμα και τα 100 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του στις αρχές Νοεμβρίου, ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για κοινωνικό μέρισμα, επίδομα θέρμανσης και αναδρομικά. Οι αποφάσεις καθυστερούν ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ντάισελμπλουμ: Πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

«Σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτά όλο και περισσότερο πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι η λιτότητα «έγινε αναπόφευκτη όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέβηκαν τα spreads πολύ ψηλά και κανένας δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα» και «ήταν η επίπτωση της πολιτικής και δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης για δεκαετίες πριν από την κρίση».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL