Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Παναγιώτα Κοζομπόλη, πρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής: / Παν. Κοζομπόλη: Η επανένταξη των αποφυλακισμένων είναι προς όφελος της κοινωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παναγιώτα Κοζομπόλη, πρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής: / Παν. Κοζομπόλη: Η επανένταξη των αποφυλακισμένων είναι προς όφελος της κοινωνίας

Η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής επισημαίνει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για βελτίωση των χώρων κράτησης και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κρατούμενους.

Χαρακτηρίζει "υποκρισία" την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον των αποσυμφορητικών διατάξεων, όχι μόνο γιατί κι αυτά είχαν ψηφίσει συναφείς νόμους, αλλά και γιατί, "παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα", η εγκληματικότητα δεν έχει αυξηθεί. Τέλος, η Π. Κοζομπόλη σημειώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προσοχή στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την "ανίκητη γραφειοκρατία που συνθλίβει και εξοργίζει συχνά τον πολίτη".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Παρατείνονται εκ νέου οι αποσυμφορητικές διατάξεις για τις φυλακές. Γιατί συνεχίζουν να είναι απαραίτητες; Τι αλλαγές αναμένονται στους κώδικες, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών;

Πράγματι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής νομοθετική ρύθμιση, με την οποία παρατείνεται για ένα έτος η εφαρμογή των άρθρων 43 και 44 του Ν. 4489/2017, που σημαίνει την υπό όρους αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αναγκαίες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές που έχουν συγκεκριμένη χωρητικότητα, να υπάρχουν όροι ανθρώπινης διαβίωσης και η φυλάκιση να υπακούει στην αρχή ότι η στέρηση της ελευθερίας γίνεται σε συνθήκες αξιοπρέπειας, ασφαλούς κράτησης και διασφάλισης των λοιπών -πλην της στέρησης της ελευθερίας- δικαιωμάτων.

Για τον λόγο αυτόν, τέτοιες διατάξεις νομοθετούνται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις από το 1995. Την αναγκαιότητα των αποσυμφορητικών διατάξεων καταδεικνύει και μία ακόμη παράμετρος: Οι ποινές εκατομμυρίων ευρώ, που έχει καταδικαστεί να πληρώσει η χώρα μας για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στις φυλακές. Εδώ επιτρέψτε μου να πω ότι η χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια, παρά τα υπαρκτά προβλήματα, αντί προστίμων, έχει πάρει επαίνους για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης.

Επισημαίνω ότι από τις ευεργετικές αποσυμφορητικές διατάξεις εξαιρούνται αδικήματα ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας, όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση, αδικήματα εις βάρος ανηλίκων (βιασμός, αποπλάνηση, ασέλγεια, πορνογραφία, αρπαγή) ληστεία κ.ά., ενώ έχουν προβλεφθεί αυστηρότεροι όροι έκτισης του υπολοίπου της ποινής σε περίπτωση υποτροπής μετά την αποφυλάκιση.

Η νομοθέτηση αποσυμφορητικών διατάξεων θα παύσει με την επικείμενη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με βασικό περιεχόμενο την αναδιάρθρωση των ποινών (ύψος, έκτιση, εναλλακτικότητα), που θα επιτρέψουν πάγια και θεσμικά την αποσυμφόρηση των φυλακών.

* Ο υπουργός Δικαιοσύνης στηλίτευσε την κινδυνολογία γύρω από τον Νόμο Παρασκευόπουλου, την οποία μεταχειρίζεται και η Ν.Δ. Μάλιστα έκανε αναφορά και στα φαινόμενα αυτοδικίας. Ποια είναι η άποψή σας;

Πρόκειται για υποκρισία. Ο Νόμος 4322/2015 έγινε νόμος του κράτους αφού ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρεται με το όνομα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, που είχε τη νομοθετική πρωτοβουλία, με αρνητική χροιά, με αποτέλεσμα ένας διαπρεπής νομικός, που με σταθερότητα και ήθος υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διαχρονικά, να στοχοποιείται.

Θυμίζω ότι πριν από το 2015 Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει συναφείς νόμους με σκοπό την αποσυμφόρηση. Εκπλήσσει δε αρνητικά η στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο θέμα αυτό. Εξάλλου ο Νόμος 4322/2015 περιέχει και άλλες θετικές διατάξεις για τους ανάπηρους, τους ανήλικους, τις μωρομάνες κ.λπ. που υποκριτικά αποσιωπώνται. Είναι παράλογο να αποδίδεται σε έναν νόμο η εγκληματικότητα, η οποία πάντως, ιδίως η βαριά, δεν έχει αυξηθεί, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα.

* Ποιες θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές του σωφρονισμού, ώστε και οι κρατούμενοι να έχουν δυνατότητες επανένταξης και οι πολίτες να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς με μείωση της υποτροπής;

Η έκτιση των ποινών πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, αξιοπιστία, διαφάνεια και σεβασμό στον άνθρωπο. Από την παρούσα κυβέρνηση έχουν γίνει τομές. Έχει δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και στην κανονική ζωή των φυλακών. Ιδίως όμως στην επανένταξη. Με αυτές τις παραδοχές έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση των χώρων κράτησης, με την κατασκευή αθλητικών χώρων, παιδικών επισκεπτηρίων, χώρων συνεύρεσης των κρατουμένων με τους συντρόφους τους.

Στις φυλακές Χαλκίδας λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής στρωμάτων, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών εργαστήρι κατασκευής σεντονιών. Στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, Τίρυνθας Κασσαβέτειας οι κρατούμενοι εργάζονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και στην κτηνοτροφία, ενώ παρασκευάζουν τυρί, γιαούρτι κ.ά.

Παράλληλα αναπτύσσονται πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Ιδρύθηκαν νέα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, νέα δημοτικά σχολεία και προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ υλοποιούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (ειδικότητα μαγείρων / ζαχαροπλαστών, ψυκτικών / βοηθών υδραυλικών, κατασκευών / ειδών διακόσμησης, ραπτικής). Παράλληλα σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ υλοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού των φυλακών.

Όσα επιγραμματικά αναφέρω έχουν σκοπό να νικήσουν τον ακίνητο χρόνο της φυλακής που γεννά νοσηρότητα και να βάλουν στη θέση του παιδεία, γνώση, κατάρτιση, πολιτισμό. Να προετοιμάσουν τον κρατούμενο για την κοινωνική επανένταξή του. Η ένταξη του αποφυλακισμένου στην οικογένεια, στην κοινωνία, συνιστά αποφυγή της επανάληψης της εγκληματικότητας και αυτό είναι ασφάλεια για την κοινωνία.

* Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάγκη "στροφής" στην καθημερινότητα. Με βάση και τις συνομιλίες σας με τους πολίτες της Μεσσηνίας, ποιες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν;

Μεγάλο πρόβλημα θεωρώ τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την ανίκητη γραφειοκρατία, που συνθλίβει και εξοργίζει συχνά τον πολίτη. Παρ' ότι έγιναν βήματα (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική υποβολή ή αναζήτηση εγγράφων, απλοποίηση αδειοδοτήσεων και διαγωνισμών, κέντρα εξυπηρέτησης δανειοληπτών, κέντρα κοινότητας κ.ά.), απέχουμε πολύ από την κανονικότητα.

Απαιτούνται χρόνος και επίμονη, σχεδιασμένη προσπάθεια για να υπερβούμε αγκυλώσεις, καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες και να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Πρέπει να απλοποιηθούν διαδικασίες που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα κάθε χρόνο έχουμε πρόβλημα με τη μεταφορά μαθητών ή τον τρόπο με τον οποίο γίνεται δακοκτονία στις ελαιοκομικές περιοχές. Είμαι βέβαιη ότι μπορούν να γίνουν καλύτερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL