Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Υπεράνω προσώπων τα εθνικά συμφέροντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπεράνω προσώπων τα εθνικά συμφέροντα

Μπορούσε να αποφευχθεί η παραίτηση Κοτζιά και μάλιστα σε τόσο κρίσιμες στιγμές, όπου η συμφωνία των Πρεσπών δέχεται επίθεση τόσο από την εθνικιστική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ όσο και από την αντίστοιχη εγχώρια; Θα μπορούσε, αν ο υπουργός των Εξωτερικών δεν έδινε συνέχεια στο θέμα της διένεξης που είχε με τον αμετροεπή επιτιθέμενο υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο. Εκεί όπου όλοι έμειναν με την εντύπωση πως δεν θα υπάρξει παράταση στο θέμα. Ότι θα πρυτανεύσει λογική και σύνεση, διότι η κυβέρνηση έχει κρίσιμο και δύσκολο έργο μπροστά της.

ΤΟ ΟΤΙ ο Αλέξης Τσίπρας τιμούσε και τιμά την προσφορά του Νίκου Κοτζιά φαίνεται και από τα πρόσφατα δημόσια εγκώμια για το έργο του, στην ομιλία που είχε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ πριν λίγο καιρό στη Νέα Υόρκη. Στην ιδιαίτερη αυτή αναφορά, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Κοτζιά για την άοκνη προσπάθειά του και τη συμβολή του στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στο εξωτερικό». Έπαινος που τον άξιζε ο Νίκος Κοτζιάς, ένας από τους καλύτερους υπουργούς Εξωτερικών της Μεταπολίτευσης.

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ περίπτωση, όμως, δεν υπήρχε περιθώριο για σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας. Διότι τότε θα φτάναμε στη διάλυση της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που για τον σχηματισμό της ήταν απαραίτητη η σύμπραξη των ΑΝ.ΕΛΛ., κάτι που πολλοί επιμένουν να παραβλέπουν ασκώντας αφ’ υψηλού κριτική. Έτσι όμως είναι η πολιτική στην πράξη.

ΔΙΟΤΙ πόσο υπεύθυνο θα ήταν να πέσει μια κυβέρνηση που σήμερα στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, από εταίρους και συμμάχους θεωρείται πυλώνας σταθερότητας; Ποια είναι τα αντίβαρα στην εξ Ανατολών λαίλαπα του ρατσιστικού εθνικισμού, που φύτρωσε στα χωράφια και των δύο μεγάλων δυνάμεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ κυριαρχεί στην Ιταλία; Είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

ΠΟΣΟ υπεύθυνο θα ήταν, όταν η χώρα ετοιμάζεται να τρέξει στον δύσκολο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης έχοντας κατακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη και εξασφαλίσει σημαντικά εθνικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 16 δισ. ευρώ και μπορεί να ενεργοποιήσουν ακόμα κεφάλαια 20 δισ. ευρώ, να πάμε σε τόσο πολωμένες εκλογές;

ΕΙΝΑΙ κατάλληλες οι στιγμές η χώρα να διακόψει τις προσπάθειές της και να αρχίσει ένας σκληρός οπισθοδρομικός αγώνας, με την αντιπολίτευση να μηδενίζει τα πάντα; Συνήθως τις πολύ ή και λίγο πρόωρες εκλογές τις αποφασίζει η κυβέρνηση. Και τέτοιο λάθος, δηλαδή της πτώσης αυτής της κυβέρνησης λόγω της σύγκρουσης δύο κυβερνητικών στελεχών, θα ήταν ασυγχώρητο από τους πολίτες, με την προϋπόθεση ότι συμφωνούμε όλοι, και μαζί και οι κύριοι Καμμένος και Κοτζιάς, ότι προτάσσουμε τα εθνικά συμφέροντα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ είναι υποχρεωμένη και δεσμευμένη να συνεχίσει το έργο της. Το έργο που οδήγησε τη χώρα εκτός των δεσμών των Μνημονίων. Το έργο της επανίδρυσης -κυριολεκτικά- του ελληνικού κράτους, που παρέμεινε δεκαετίες θεσμός εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων, κράτος με γραφειοκρατία και διαφθορά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ αυτή είναι από τους πλέον στενούς συμμάχους των Ευρωπαίων, που θέλουν και μπορούν να τολμήσουν την επανεκκίνηση της Ένωσης σε νέες βάσεις, με αρχές, αξίες και οράματα. Η κυβέρνηση αυτή είναι υποχρεωμένη να αντισταθεί σε εγχώριες δυνάμεις που προσπαθούν να «θυμώσουν» τους πολίτες για να αποσπάσουν την προτίμησή τους.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε δυνάμεις που κραύγαζαν «Μένουμε Ευρώπη» και δεν διστάζουν να συμμαχούν με τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ αλλά και να εξυπηρετούν στην πράξη τα συμφέροντα της Τουρκίας και της Ρωσίας. Στη Ν.Δ. ξέφυγαν από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη. Και μαζί τους ως πολύτιμη βοηθός η κ. Φώφη Γεννηματά.

ΜΕ ΧΛΑΜΙΔΑ, κοντάρι και ασπίδα θα αφήσουμε τα Βαλκάνια στους άλλους. Ας μείνουν άνεργοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας. Τι πατριωτισμός! Αμφισβητούν ακόμα και τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Και του ΔΝΤ μαζί, παρότι το είχαν για χρόνια ως «Ευαγγέλιο».

ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΙ από το στερητικό σύνδρομο της εξουσίας, δεν νοιάζονται για να παραλάβουν ένα κράτος εκτός δεσμεύσεων, ικανό, αν πράγματι μπορούν να το τρέξουν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, να ευημερήσει. Αυτοί όμως είναι της άποψης "εξουσία να είναι κι ό,τι θέλει ας γίνει με τους συμπατριώτες μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL