Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα ιστορικό βήμα

EPA

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων...

Η πρόθεση του γειτονικού μας λαού, να τελειώσει η εθνικιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, είχε εκφραστεί από το δημοψήφισμα. Ο επιδέξιος χειρισμός της αποχής και των προβλημάτων στους εκλογικούς καταλόγους, από την εθνικιστική αντιπολίτευση, εμπόδισε το να αποτυπωθεί η βούληση της πλειοψηφίας. Όμως το συντριπτικό 91% που πήρε το “Ναι “ στη συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει κανένα περιθώριο: η πλειοψηφία του λαού της ΠΓΔΜ θέλει να κλείσει μια παράλογη αντιπαράθεση γύρω από το ονοματολογικό. Θέλει φιλία και συνεργασία με την Ελλάδα.

Με αυτό το δεδομένο πρέπει να προσεγγίσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε προχθές το βράδυ στα Σκόπια. Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές συνθήκες, ποτέ στην παγκόσμια Ιστορία, οι λαοί δεν ζημιώθηκαν εξαλείφοντας τον εθνικισμό από τις σχέσεις τους. Αντίθετα. Οι ειλικρινείς σχέσεις φιλίας λειτούργησαν πάντοτε ανασχετικά για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η τίμια αμοιβαία συνεργασία ήταν ιστορικά το όπλο των λαών για να μπορούν να ορίζουν τις τύχες τους χωρίς κηδεμονίες και επιτροπείες.

Τα εθνικιστικά παραμάγαζα που διαχειρίστηκαν σχεδόν για τρεις δεκαετίες τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΜΔ, ούτε αντιαμερικανικά είναι, ούτε αντιιμπεριαλιστικά. Καθαρή δημαγωγία έκαναν, συσπειρώνοντας, εδώ και εκεί, πολιτικά αναλφάβητους. Η ήττα τους είναι αποφασιστικής σημασίας για την επόμενη μέρα. Και αν οι διεθνείς συσχετισμοί είναι σήμερα δυσμενείς, ας σκεφτούμε: Τους ανατρέπουμε πιο εύκολα χτίζοντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας; Ή πετροβολώντας ο ένας τον άλλον με ιστορικές προκαταλήψεις;

Η απάντηση στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ο Βουκεφάλας. Είναι η ειλικρινής φιλία ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις