Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Δεν είναι ειλικρινής", "δεν μπορούν να αλλάζουν τα συμφωνηθέντα" / Τσίπρας κατά Κουρτς για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν είναι ειλικρινής", "δεν μπορούν να αλλάζουν τα συμφωνηθέντα" / Τσίπρας κατά Κουρτς για την αναθεώρηση του συστήματος ασύλου

Την ανάγκη δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών θεσμών που θα βασίζονται στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών εκ μέρους της Ε.Ε. είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών. Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε με σαφήνεια στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της αναθεώρησης του κοινού συστήματος ασύλου, αφήνοντας αιχμές για την στάση του Σ. Κουρτς, καθώς η Αυστρία βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε.

"Έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση", επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το διαρκές αίτημα το δικό του και άλλων χωρών ήταν να υπάρχει σαφήνεια ότι θα γίνει στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας. "Να μη γελιόμαστε", είπε χαρακτηριστικά, "η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχει την πολιτική βούληση", εξηγώντας ότι ο καγκελάριος της Αυστρίας στην έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας επιδίωξε να κάνει πιο ελαστική λεκτική διατύπωση, προκειμένου να μην έχει την πίεση να προχωρήσει η αναθεώρηση επί της δικής του προεδρίας.

"Είναι άλλο να μην έχει κάποιος τη βούληση και άλλο να μην είναι ειλικρινής", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν "να μετατοπίζονται τα γκολπόστ, να αλλάζουν τα συμφωνημένα". "Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα παραπεμφθεί αυτή η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη στις μετεκλογικές ελληνικές καλένδες και ότι θα τηρήσουν όλοι όσα έχουμε συμφωνήσει", είπε χαρακτηριστικά.

Διχάζουν την Ευρώπη

Αναφερόμενος στη διαχείριση του προσφυγικού έκανε λόγο για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. "Πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών", επισήμανε κάνοντας λόγο για την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου. "Η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική", πρόσθεσε.

Διορθώσεις άμεσα

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωασιατικής Συνόδου, υπογράμμισε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση", σημείωσε.

Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπογράμμισε σε αυστηρό τόνο προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η τακτική των καθυστερήσεων και των αναβολών πρέπει να σταματήσει. "Δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες", ανέφερε. Επιπλέον σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα.

Νέοι θεσμοί για ανάπτυξη, όχι λιτότητα

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας στα ευρωπαϊκά φόρα για την κοινωνική Ευρώπη και την αντιμετώπιση της ανεργίας. "Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη", επισήμανε και εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων, "αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης". Από κοινού μάλιστα με τον Ισπανό πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ, έθεσαν ξανά την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της ανεργίας.

Έκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου της ανόδου της Ακροδεξιάς, εάν η Ευρώπη συνεχίσει να έχει ως μοναδική προτεραιότητα τους αριθμούς. "Αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον", υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

"Ναι" σε μεταβατική περίοδο για το Brexit

Θετική θα είναι η στάση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο να τεθεί θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, όπως διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την ελπίδα του το αδιέξοδο που υπάρχει να είναι προσωρινό. "Η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή με την Ε.Ε., είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής", ανέφερε, κάνοντας λόγο και για πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου. Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας μας στις προσπάθειες του διαπραγματευτή Μ. Μπαρνιέ, τονίζοντας ότι "υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους".

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Θα προστατεύσω τα επιτεύγματα της κυβέρνησης

Σκωπτικό σχόλιο για Ν.Δ. - ΜΜΕ που προβλέπουν εκλογές: "Να παίξουν και κανένα Λόττο, διότι εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί"

Αποφασισμένος να προχωρήσει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες. "Εχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα", επισήμανε: "Το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα, και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια". Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, με την αναταραχή που προκλήθηκε από την παραίτηση Κοτζιά και την αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών με τον Π. Καμμένο, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε ακόμη ένα καθαρό μήνυμα: "Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου", υπογράμμισε και συμπλήρωσε, "πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου".

Σε αυτό το πλαίσιο φρόντισε να στείλει ακόμη ένα αυστηρό μήνυμα: "Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής", υπογράμμισε. "Άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς από τα αρμόδια πρόσωπα, άλλο η διαφορετική άποψη στο εσωτερικό μιας συμμαχικής κυβέρνησης", τόνισε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κυβερνητικές προθέσεις να κινηθεί διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ή προσφυγής στις κάλπες, εμφανίστηκε περιπαικτικός αλλά και κατηγορηματικός, προτείνοντας σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές "να παίξουν και κανένα Λόττο". "Εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο", είπε ο Αλ. Τσίπρας. Τόνισε ακόμη πως οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. "Τούτη την ώρα", τόνισε, "είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας".

Σήμερα η παραλαβή του ΥΠΕΞ

"Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν", υπογράμμισε, ενώ μιλώντας για τον Ν. Κοτζιά έγινε εμφανές πως η κρίση που πήγε να δημιουργηθεί βαίνει προς εκτόνωση. Όπως τόνισε, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν και ένα ανοιχτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. "Είμαι ευτυχής γιατί θα έχω τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύομαι τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική", είπε χαρακτηριστικά. Τσίπρας και Κοτζιάς θα συναντηθούν σήμερα και κατ' ιδίαν καθώς στις 11 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών η τελετή παράδοσης - παραλαβής, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις.

Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνα πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, μήνυμα που είχε στείλει και η Σύνοδος του περασμένου Μαρτίου. "Δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα", τόνισε. "Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

"Φανταστικά σενάρια" τα περί μερικής περικοπής συντάξεων

Αποκλειστικά εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν το ελληνικό ομόλογο

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, ακόμη, για το θέμα των συντάξεων πως δεν υπάρχει σκέψη για συμβιβασμό με μερική περικοπή των συντάξεων, κάνοντας λόγο για "φανταστικά σενάρια". "Έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στους θεσμούς και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη σαν αυτή", τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά μέτρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά.

Μετέφερε ακόμη τις συνομιλίες με τον διοικητή της ΕΚΤ, ο οποίος ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι αναταράξεις και οι διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες. Ντράγκι και Τσίπρας συμφώνησαν από κοινού πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνουν το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο. "Πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση", επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με τον Λι Κετσιάνγκ για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα. Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση στα επόμενα βήματά σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως της 17ης χώρας, στην πρωτοβουλία 16+1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL