Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Ζαχαριάδης: Η φιλειρηνική, ενεργητική εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε δεν ανατρέπεται, συνεχίζει

Ως έναν «άριστο υπουργό Εξωτερικών» και «ευπατρίδη πολιτικό» περιέγραψε τον Νίκο Κοτζιά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στο Sputnik, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Τονίζει επίσης ότι είναι "ρηχή και επιπόλαιη ανάγνωση ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μέρος του Καμμένου"

«Άλλαξε ο υπουργός των Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει και αυτό το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν άλλαξε η πολιτική και δεν θα αλλάξει η πολιτική. Η φιλειρηνική, ενεργητική πολιτική που ακολουθούμε ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας τα τελευταία χρόνια, δεν ανατρέπεται και συνεχίζει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζαχαριάδης δεν φάνηκε να ανησυχεί για την συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας και εξέφρασε την πολιτική βεβαιότητα «να μην υπάρχουν από εδώ και πέρα άλλες αναταράξεις».

«Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν μια ευχάριστη εξέλιξη, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας στο ερώτημα αν ανησυχεί από το γεγονός ότι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τρεις βουλευτές από την κίνηση Πράττω του κ. Κοτζιά.

Ρηχή και επιπόλαιη ανάγνωση ότι ο πρωθυπουργός πήρε το μέρος του Καμμένου

Αναφορικά με τους λόγους της αποχώρησης του Νίκου Κοτζιά από το κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Ζαχαριάδης ήταν φειδωλός στα λεγόμενά του, λέγοντας πως δεν θέλει να κάνει εύκολες ή γρήγορες εκτιμήσεις και ούτε να ερμηνεύσει ή να σχολιάσει τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς. Διαφώνησε πάντως με τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε βάρος του πρωθυπουργού ότι επέλεξε να πάρει το μέρος του Καμμένου, λέγοντας ότι πρόκειται για «ρηχή, επιπόλαιη και λαθεμένη ανάγνωση».

«Η κυβερνητική πολιτική δεν αρθρώνεται ούτε με φιλίες, ούτε με συμπάθειες, ούτε με επιλογές. Είναι απολύτως σαφής η κυβερνητική κατεύθυνση της απόλυτης υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει, ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και πέρα καμιά διαφοροποίηση. Με αυτή την έννοια, ότι η πολιτική έχει συνέχεια, εκτιμώ ότι αυτή η ανάγνωση είναι σαφώς λάθος», είπε στο Sputnik ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτείται σοβαρότητα, χωρίς γκρίζες ζώνες και υπονοούμενα στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων

Για το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων, συνέστησε προσοχή και σοβαρότητα, δηλώνοντας εμφατικά πως «δεν μπορεί να υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη σε αυτό ή οποιοδήποτε υπονοούμενο».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι και η σημερινή διαχείριση των κονδυλίων από την δική μας κυβέρνηση και τους δικούς μας υπουργούς, και η διαχείριση που έγινε από προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και εκείνη που θα γίνει από τις επόμενες, γίνεται με αίσθημα σοβαρότητας, πατριωτικής ευθύνης και εντιμότητας απέναντι στα χρήματα του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη σε αυτό ή οποιοδήποτε υπονοούμενο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Αν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην πΓΔΜ θα κάνει και η Ελλάδα αυτό που πρέπει

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι παραμένει πρώτιστο ζήτημα η επιτυχής ολοκλήρωσή της και κάλεσε την πΓΔΜ να την κυρώσει αν επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ποτέ δεκτή τη γείτονα με τη τωρινή συνταγματική της ονομασία ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ούτε στην ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να πετύχουν αυτό τον στόχο είναι να αποδεχθούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, να έχουν μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, το περίφημο erga omnes προκειμένου να δώσει η Ελλάδα το πράσινο φως».

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο