Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: / Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: Σοβαρότητα και υπευθυνότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: / Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο: Σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Μήνυμα στα μέλη της κυβέρνησης για υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα έστειλε ο πρωθυπουργός από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε χθες, σε μία περίοδο που, όπως υπογράμμισε στην εισηγητική του τοποθέτηση, η χώρα "μπορεί να δρέψει τους καρπούς μιας προσπάθειας 3,5 ετών καθώς διανύουμε τη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".

Κατά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μια ανοιχτή συζήτηση, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, από την οποία δεν έλειψαν οι στιγμές που οι τόνοι ανέβηκαν, με συνισταμένη ωστόσο τη βούληση όλων η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάταξης της κοινωνίας έως το τέλος της τετραετίας. "Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης" τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος.

"Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια" ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό, αλλά και να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εκτίμησε ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα κάνει δεκτό το σχέδιο του προϋπολογισμού.

Χρονοδιάγραμμα για τη νομοθέτηση των θετικών μέτρων

Τον Νοέμβριο αναμένεται το "μαρτύριο της σταγόνας" που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ, με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο προσανατολισμός του κυβερνητικού επιτελείου που εισηγήθηκε ο Αλ. Τσίπρας είναι η διαδικασία νομοθέτησης των θετικών μέτρων να γίνει σταδιακά μέσα στον Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο έως και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, τις ερχόμενες εβδομάδες οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία, τη μείωση των εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς, τη μείωση ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ καθώς και τη μη περικοπή των συντάξεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοεμβρίου, στη βάση των προτάσεων του Ιουλίου του 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα ταυτιστείτε με τη Ν.Δ.

Όπως αναμενόταν, τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απασχόλησε και το "Μακεδονικό" με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να δεσμευτούν ότι δεν θα ταυτιστούν με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό -αλλά με πραγματικό στόχο να φρενάρουν την ανόρθωση της οικονομίας.

"Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διαφορές. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης" τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. "Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση" υπογράμμισε, προφανώς απευθυνόμενος στον Π. Καμμένο, και συμπλήρωσε: "Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης".

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Κοτζιά - Καμμένου

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας είχε ανεπίσημη συνάντηση με τον Π. Καμμένο, όπου, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η ανάγκη να πέσουν οι τόνοι και η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι διατηρεί την άποψή του για την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως "δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης".

Οι τόνοι ανέβηκαν ωστόσο όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε τον Π. Καμμένο ότι η πολιτική που ακολουθεί βλάπτει τη χώρα και την κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί προσωπική ατζέντα. Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας, ωστόσο τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.

Υπουργοί των ΑΝ.ΕΛΛ.: Στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά συνείδηση στο ονοματολογικό

Σε κοινή γραμμή πως δεν θα δώσουν "πάτημα" στα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πτώση της κυβέρνησης εμφανίστηκαν και οι άλλοι δυο υπουργοί που ανήκουν στους ΑΝ.ΕΛΛ., Έλενα Κουντουρά και Τέρενς Κουίκ. Οι Βασίλης Κόκκαλης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά -επίσης υπουργοί και βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ.- δεν έλαβαν τον λόγο, ωστόσο εκτιμάται ότι δεσμεύονται από την τοποθέτηση του προέδρου τους.

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με τη Ν.Δ. και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση" ανέφεραν πηγές των ΑΝ.ΕΛΛ. λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα πρόσθεσαν ότι «η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει".

Βέβαια δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι τα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝ.ΕΛΛ. μοιράζονται την ίδια θέση με τον Π. Καμμένο σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Η υπουργός Τουρισμού μέσω Τwitter έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να κάνει άμεση αναφορά. "Στο Υπουργικό Συμβούλιο δήλωσα ότι στηρίζω την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και διευκρίνισα ότι πάντα ψηφίζω κατά συνείδηση, όπως έκανα μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή" έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, αν και δεν είναι βουλευτής, ανέφερε ότι θα τιμήσει την συμφωνία, "αδειάζοντας" τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος στις δηλώσεις περί στήριξης ενδεχόμενης πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. Σαφή θέση υπέρ της συμφωνίας έχει πάρει από τη Δευτέρα και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και έπειτα θα παραδώσει την έδρα του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

"Κατανοούμε την αμηχανία της Ν.Δ."

"Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας"

 

Για "κυνικό θίασο σε αποσύνθεση" έκανε λόγο η Ν.Δ. σε ανακοίνωσή της μετά το Υπουργικό Συμβούλιο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν "και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους". "Κατανοούμε την αμηχανία που προκλήθηκε στη Ν.Δ. από το βασικό μήνυμα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας" σχολίαζε το Μέγαρο Μαξίμου.

"Μετέτρεψαν το Υπουργικό Συμβούλιο σε κακόγουστη παράσταση. Αφού χθες τα συμφώνησαν, σήμερα ο κ. Τσίπρας παρακαλεί τον κ. Καμμένο να μην τον ρίξει" σημείωσε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά του γραμματέα του τομέα Επικοινωνίας Στ. Μαλέλη. "Η αυλαία θα πέσει σύντομα", συμπλήρωσε. Σε κοινή γραμμή και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας: "Οι πολίτες έχουν πιο σοβαρά προβλήματα από το να ασχολούνται διαρκώς με τις παραστάσεις τους. Αν διαφωνούν τόσο πολύ, ας αφήσουν τις καρέκλες. Αλλά είναι το τελευταίο που θα κάνουν" σημείωσε. "Το να ζητάς από τους ΑΝ.ΕΛΛ. να μην ταυτιστούν με τη δεξιά και την ακροδεξιά, είναι σαν να ζητάς από κάποιον να μην ταυτίζεται με τον εαυτό του" σχολίασε το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση "έκανε γαργάρα" τη μετατροπή της Ελλάδας σε "αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο".

"ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ"

Η Αικ. Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ΣτΕ

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν και οι διαδικασίες σχετικά με τη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ο ορισμός συνολικά έξι προσώπων στην ηγεσία της: Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ορίζεται πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας -η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας σε αυτό το αξίωμα-, με αντιπροέδρους τους Δημήτρη Σκαλτσούνη και Μιχάλη Πικραμένο. Επίσης, οι Δήμητρα Κοκοτίνη, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Ειρήνη Καλού ορίζονται στις θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Χαρακτηρίζοντας "τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις" την ανάληψη της προεδρίας του ΣτΕ, η κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε "την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας".

Για το Κυπριακό στο Προεδρικό ο Κοτζιάς

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Ν. Κοτζιάς ενημερώθηκε από τον Πρ. Παυλόπουλο σχετικά με τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε χθες από την Κύπρο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 9).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL