Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Υπόθεση Μπράνσον: / Υπόθεση Μπράνσον: "Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Μπράνσον: / Υπόθεση Μπράνσον: "Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν"

Του Γιώργου Παγώνη

"Υποκλινόμαστε μόνο μπροστά στον Θεό. Απευθύνομαι ξανά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή. Ανταλλάσσετε έναν στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ με έναν πάστορα", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 11.8.2018, στο Ορντού. "Αν δείξουμε ακόμη και κάποιο μικρό δείγμα αδυναμίας, θα πέσουν επάνω μας σαν κοράκια", δήλωσε στις 26.8.2018, κατά την ομιλία του για την 947η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ. Ήταν η περίοδος που είχαν κορυφωθεί οι αμερικανικές πιέσεις για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, που συνελήφθη στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2016, κατηγορούμενος για κατασκοπεία καθώς και για συνεργασία με τους γκιουλενιστές και το ΡΚΚ. Από τις 1.8.2018 οι ΗΠΑ, δέσμευσαν τις καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες των Τούρκων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ από τις 10.8.2018 διπλασίασαν τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, με αποτέλεσμα το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας. Η τουρκική κυβέρνηση αντιστεκόταν σθεναρά στις πιέσεις, υποστηρίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το θέμα αφορούσε την τουρκική Δικαιοσύνη.

Δύο μήνες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο πάστoρας Μπράνσον βρίσκεται στο σπίτι του στις ΗΠΑ. Στη δίκη του που έγινε στη Σμύρνη στις 12.10.2018, οι μάρτυρες κατηγορίας δεν ήταν και τόσο απόλυτοι. Σύμφωνα με τη "Hurriyet":

* Μία από τις μάρτυρες είπε ότι "ποτέ δεν άκουσε ότι μέλη του ΡΚΚ νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο ιδιοκτησίας κάποιου φίλου του Μπράνσον και μετά στάλθηκαν στη Συρία να πολεμήσουν".

* Μία άλλη ότι "ποτέ δεν είδε μέλη της οργάνωσης που οι τουρκικές αρχές αποκαλούν FETO σε κάποιoν οίκο προσευχής του Μπράνσον. Το είχε ακούσει μόνο σαν φήμη".

* Ένας άλλος μάρτυρας επίσης απέσυρε τον ισχυρισμό του ότι ένας Σύρος, μέλος της αδελφότητας του Μπράνσον, έφτιαχνε βόμβες για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ανεξάρτητα από το τι πραγματικά έχει συμβεί με τον πάστορα, αυτή η ιστορία με την έκταση που πήρε:

- Ενισχύει την αλαζονεία των ΗΠΑ και κυρίως του Τραμπ. Ο Τραμπ έχει εγκαινιάσει και έχει βάλει στο κέντρο της πολιτικής του τις οικονομικές κυρώσεις σε οποιονδήποτε του πηγαίνει κόντρα. Κυρώσεις στην Τουρκία για τον πάστορα, κυρώσεις στη Ρωσία για την Oυκρανία και την Κριμαία, κυρώσεις στην Κίνα και την Ινδία για τους S-400 και κυρίως κυρώσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά. Ειδικά τις τελευταίες, τις συνοδεύει με τη λογική τού "Ο μη μεθ' ημών καθ' ημών εστί", δηλώνοντας ότι "Όποιος εμπορεύεται με το Ιράν δεν θα εμπορεύεται με τις ΗΠΑ". Επικίνδυνες λογικές, που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Με την επιτυχία του στο θέμα του πάστορα, το σύστημα Τραμπ διαλαλεί σε όλο τον κόσμο την ισχύ του και τον θρίαμβο της πολιτικής του. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι παράτες, με τα στρατιωτικά αεροπλάνα και τις υποδοχές στον Λευκό Οίκο.

- Υποσκάπτει το κύρος της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. Η Τουρκία προβάλλει εδώ και πολύ καιρό σε όλο τον κόσμο, και κυρίως στις αραβικές, ισλαμικές και αφρικανικές χώρες, το όποιο success story της, της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στην ομιλία του για το Μαντζικέρτ ο Ερντογάν είπε ότι: "Τουρκία σημαίνει ελπίδα όλων των Μουσουλμάνων. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει κατευθείαν επαφές με την Δύση, αλλά είναι ακόμη ικανή να προστατεύει την ταυτότητα και την ελευθερία της. Γι' αυτό οι καταπιεσμένες κοινωνίες έχουν μια θέση για εμάς στις καρδιές και στις προσευχές τους". Δεν είχε τελείως άδικο. Mέχρι με οθωμανικό χαστούκι είχε απειλήσει πέρυσι τις ΗΠΑ. Είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη η Τουρκία και αυτή η ιστορία δείχνει σε όλο τον κόσμο τα όριά της. Όσο κι αν κρύβεται σήμερα επικοινωνιακά πίσω από τα σύννεφα της υπόθεσης του εξαφανισθέντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κhashoggi, ξέρει ότι η υπόθεση Μπράνσον έχει στραπατσάρει και την αυτοπεποίθηση και την εικόνα της.

- Κλονίζει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί σαν ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος. "Ο Andrew Brunson είχε πίσω του την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Deniz Yucel, ο πρώην ανταποκριτής της 'Die Welt", που είχε φυλακιστεί στην Τουρκία και τελικά ελευθερώθηκε, είχε την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι εδώ, που λένε ότι κακώς κρατούνται στις φυλακές, δεν έχουν την υποστήριξη ενός ισχυρού κράτους που να αντισταθεί σε ό,τι ονομάζουν πολιτικά κατευθυνόμενη τουρκική Δικαιοσύνη".

Του Μark Lowen, ανταποκριτή του BBC στην Τουρκία, είναι αυτά τα λόγια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL