Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.2°C15.5°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.3°C
3 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
7 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
Έκθεση του ΟΗΕ καλεί για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθεση του ΟΗΕ καλεί για επείγουσα δράση κατά της κλιματικής αλλαγής

Η ανακοίνωση της WWF

Μη αναστρέψιμη απώλεια της φύσης θα προκληθεί, εάν η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μεγαλύτερη του 1,5 βαθμού Κελσίου, σύμφωνα με το πιο σημαντικό ως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή.

Η Ειδική έκθεση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου (Special Report on Global Warming of 1.5°C) του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα εξετάζει τις προοπτικές περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1.5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση. Με έγκριση των 195 κρατών μελών του IPCC, η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί το πιο σημαντικό έως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, το WWF καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους, να καταρτίσουν πιο φιλόδοξα σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής ως το 2020 και να ανακοινώσουν τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις τους κατά την 24η συνδιάσκεψη της Συμφωνίας Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες όπως, άνοδο της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, η ολοκληρωτική απώλεια της φύσης θα είναι μεταξύ των μη αναστρέψιμων αυτών συνεπειών που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εάν δεν περιοριστούν οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση που η οικολογική ισορροπία θα έχει διαταραχθεί πλήρως, η προσαρμογή και γενικότερα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατη.

Οι υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, όπως ορίζει η συγκεκριμένη έρευνα. Όσο η μείωση των εκπομπών καθυστερεί τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις, από τις οποίες πολλές μη αναστρέψιμες, και πιο επώδυνα, αλλά και κοστοβόρα, τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.

Η έκθεση του IPCC, αλλά και μια περίληψη που τη συνοδεύει με την υπογραφή των πολιτικών εκπροσώπων - μελών του IPCC προέκυψε ως επιτακτική ανάγκη από τις κυβερνήσεις μετά την ιστορική παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, οπότε και συμφωνήθηκε η ανάληψη δράσης για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και προσπάθεια διατήρησης της στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Η τελευταία έκθεση του IPCC δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, δυστυχώς στην Ελλάδα η μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα σύνθημα. Παρά την πανηγυρική έγκριση της παγκόσμιας Συμφωνίας για το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με ζήλο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενώ προωθεί την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων που καίνε το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρατείνει και τη ζωή υφιστάμενων. Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου (https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil) και να δεσμευτεί τώρα για απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως τις αρχές της δεκαετίας του 2030», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του Τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του WWF Ελλάς.

Η επιστολή της Greenpeace

Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, με αφορμή την επικείμενη [έγινε στις 10.10.2018] συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους Προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, προκειμένου να διευρυνθεί η συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα διασυνδέσεων, υδρογονανθράκων και αγωγών.[...]

Η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή την επικείμενη συνάντησή σας με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, με σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών σε θέματα διασυνδέσεων, υδρογονανθράκων και αγωγών, σας επισυνάπτω τη χθεσινή έκθεση της Διεπιστημονικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Σας επισυνάπτω επίσης ανακοίνωση τύπου της διεθνούς Greenpeace, η οποία αποτελεί ουσιαστικά περίληψη των ευρημάτων της έκθεσης της IPCC και προέκυψε ύστερα από ενάμιση χρόνο έρευνας, συναντήσεων και διαβουλεύσεων χιλιάδων κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση εν ολίγοις καταλήγει στα εξής: για να αποφύγουμε τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (η οποία είναι ήδη εδώ) οφείλουμε να μειώσουμε κατά το ήμισυ τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και να τις μηδενίσουμε μέχρι το 2050.

Οι σημερινές δεσμεύσεις των χωρών οδηγούν σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου, η οποία συνοδεύεται από τεράστια προβλήματα ξηρασίας, λειψυδρίας, ανεξέλεγκτων δασικών πυρκαγιών, μείωσης αγροτικής παραγωγής, αναγκαστικής μετακίνησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων (κλιματικοί πρόσφυγες), διεύρυνσης ανισοτήτων.

Η έκθεση παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις για τις επείγουσες πρωτοβουλίες που καλούνται να λάβουν αρχηγοί κρατών, βιομηχανία και κοινωνία, για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης και τα παρελκόμενα καταστροφικά φαινόμενα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω έρευνα με σκοπό την ανεύρεση και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι εκτός τόπου και εξαιρετικά επικίνδυνη για την οικονομία και την κοινωνία. Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάνω από το 25% των ήδη γνωστών αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων καταλαβαίνετε πόσο άστοχη θα ήταν η αναζήτηση νέων!

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάποιοι από τους προκατόχους σας μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν τις λεπτομέρειες και τις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το επιχείρημα πλέον δεν έχει βάση. Έχετε όμως στα χέρια σας μία μοναδική ευκαιρία: να αναλάβετε πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο συνάδελφό σας, για την προστασία της Μεσογείου και των λαών της από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμη γεωργία, προστασία δασικών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προστασία υποδομών, έξυπνα δίκτυα και διασυνδέσεις, σύγχρονα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν μερικές από τις κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες που μπορείτε να αναλάβετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, πολίτες, πολιτικοί και ηγέτες κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Έχετε την πληροφορία και την ευκαιρία να κάνετε τη σωστή επιλογή για την κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον. Είναι στο χέρι σας. Μην την αφήσετε να πάει χαμένη.[...]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL