Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Βουλή: Τον Δεκέμβριο εγκρίνεται το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή: Τον Δεκέμβριο εγκρίνεται το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, χαρακτήρισε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες τις απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν τις γερμανικές οφειλές

Τον Δεκέμβριο η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Αυγής" της Κυριακής. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε συντεταγμένα το θέμα στον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να εγκριθεί εντός του 2018 το πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές δρομολογεί εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί Διεθνής Επιτροπή Διεκδίκησης, ενώ η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χρόνο που θα κάνει τη σχετική ρηματική διακοίνωση στη γερμανική κυβέρνηση, με την οποία θα την καλεί να επιλυθεί το θέμα. Στη συνέχεια, και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, η Αθήνα θα μπορεί να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο. Υπογραμμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής, της οποίας πρόεδρος είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, περιλαμβάνει αναλυτικές προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Αλ. Τσίπρας: Δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές του παρελθόντος

Με βάση αυτό τον πολιτικό, διπλωματικό και νομικό σχεδιασμό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γερμανίας τόνισε ότι δεν πρέπει να κρύψουν «κάτω από το χαλί» τις όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Και υπογράμμισε ότι οι διαφορές «πρέπει να λυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, το οποίο όλοι σεβόμαστε» και να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να περιορίσουν τις ακραίες και λαϊκιστικές φωνές στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι.

Π. Παυλόπουλος: Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες απαιτήσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε με σαφήνεια στον Γερμανό ομόλογό του. Ο Πρ. Παυλόπουλος, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Γερμανού Προέδρου, χαρακτήρισε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες τις απαιτήσεις της Ελλάδας που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής. Και πρόσθεσε ότι τις απαιτήσεις αυτές "δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά, αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό φόρουμ καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν εξαιρετικά σαφής για τις προθέσεις της χώρας μας. Ωστόσο ο Φ.Β. Στάινμαϊερ δεν σχολίασε την αποστροφή του Πρ. Παυλόπουλου για το κατοχικό δάνειο και τις κατοχικές αποζημιώσεις - και αυτό επισημάνθηκε από έγκυρους διπλωματικούς κύκλους. Η μόνη έμμεση αναφορά που έκανε ο Πρόεδρος της Γερμανίας ήταν στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, όταν ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα και δήλωσε ότι δεν θέλει να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψει την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες. Και αμέσως μετά συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL