Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Να εμπεδωθεί το αριστερό στίγμα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να εμπεδωθεί το αριστερό στίγμα της κυβέρνησης

Με την ολοκλήρωση απόψε των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και κόμμα επικεντρώνουν πλέον όλες τις δυνάμεις τους στον συλλογικό στόχο να αντεπεξέλθουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο στην απαιτητική κοινοβουλευτική και κυβερνητική δουλειά που έχει να γίνει από τώρα έως το τέλος του έτους.

Διανύοντας τα πρώτα μεταμνημονιακά βήματα, κόμμα και κυβέρνηση θα αξιοποιήσουν τους επόμενους φορτωμένους τρεις μήνες έως τα Χριστούγεννα προκειμένου να εμπεδωθεί το στίγμα της κυβέρνησης της Αριστεράς στη νέα -απαλλαγμένη από Μνημόνια για πρώτη φορά έπειτα από 8 χρόνια- περίοδο. Κάτι που θα αποτυπώνεται και στον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, αναμενόταν να θέσει τις πολιτικές προτεραιότητες της Αριστεράς, με γνώμονα την ελάφρυνση και τη στήριξη των πιο αδύναμων και εκείνων που σήκωσαν δυσανάλογα το βάρος της οκταετούς κρίσης, αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής περνάει και μέσα από την ψήφιση των πολύ συγκεκριμένων δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Περνάει όμως και μέσα από τη διαπραγματευτική μάχη για τη μη περικοπή των συντάξεων, με την κυβέρνηση να δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξη για επιτυχή κατάληξη.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στη συνεδρίαση της Κ.Ε. από χθες η συζήτηση διεξάγεται επί τριών κεντρικών θεμάτων: των πολιτικών εξελίξεων, των ερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων των αυτοδιοικητικών, ευρωπαϊκών και εθνικών καλπών, καθώς και της ανασυγκρότησης του κόμματος, με το Σώμα να εκλέγει σήμερα τη νέα Πολιτική Γραμματεία. Στην εισήγησή του για τις πολιτικές εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, αναμενόταν να τοποθετηθεί αναλυτικά και στον απόηχο των δηλώσεων του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου από τις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών. Η εισήγηση του πρωθυπουργού και της Π.Γ. ως προς τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 αναμενόταν να αφορά σε ανοικτή πολιτική προοδευτικών συμμαχιών για ψηφοδέλτια νίκης.

Σχετικά με τη νέα σύνθεση της Π.Γ., κατά την τελευταία συνεδρίαση τονίστηκε η επιθυμία όλων αυτή να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Στην περίπτωση που πλέον η Π.Γ. θα είναι ενιαία -εφόσον δηλαδή δεν διατηρηθεί το σημερινό σχήμα Πολιτικό Συμβούλιο και Εκτελεστικό Συμβούλιο-, ο αριθμός των μελών της θα είναι μικρότερος από 29 που ήταν έως σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL