Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Με το «δόγμα του Μάο» πορεύεται η Ν.Δ.!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με το «δόγμα του Μάο» πορεύεται η Ν.Δ.!

Κρύβουμε ή, αν δεν μπορούμε, διαστρεβλώνουμε τις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ώστε να πλήξουμε την κυβέρνηση και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κερδίσουμε την εξουσία. Έτσι είναι η αντιπολίτευση, θα μπορούσε να πει κανείς. Μόνο που εδώ δεν πλήττουμε μόνο την κυβέρνηση, αλλά και το θετικό κλίμα που χρειάζονται η ελληνική οικονομία και οι εργαζόμενοι.

ΛΕΕΙ, για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης: «Παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη(!) απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

ΛΙΓΟ μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, το «εχθρικό» ΔΝΤ εκτιμά πως έως και το 2022 η Ελλάδα θα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ περιλαμβάνονται στην έκθεση Fiscal Monitor, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο θέμα των συντάξεων ή των αντίμετρων και απλώς παρατίθενται σε πίνακες οι εκτιμήσεις για βασικά μεγέθη. Το πρωτογενές πλεόνασμα -σε όρους ενισχυμένης εποπτείας- προσδιορίζεται σε 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2018 έως και το 2022, ενώ το 2023 υπολογίζεται σε 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος, ακολουθώντας καθοδική τροχιά, από 188,1% του ΑΕΠ φέτος, καταλήγει στο 151,1% του ΑΕΠ το 2023.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα ξεκίνησε η αναταραχή στο χρηματιστήριο της Αθήνας με αφορμή τις συστημικές τράπεζες. Σιωπή ικανοποίησης από τη Ν.Δ. Κραυγαλέα σιωπή και από τον εκλεκτό της κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος εδέησε μία εβδομάδα μετά, και ύστερα από την ενόχληση της ΕΚΤ, να δηλώσει ότι: «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών. Οι πιέσεις αυτές οφείλονται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες».

ΕΧΟΝΤΑΣ η Ν.Δ. απολέσει το στρατηγικής σημασίας εκλογικό ωφέλημα, όπως θα ήταν οι περικοπές των συντάξεων που πίεσαν παντού για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τις κάνει, κλιμακώνει τα σαμποτάζ και την παραπληροφόρηση.

ΑΠΟ πού και ώς πού είναι, για παράδειγμα, τυπική η έξοδος από τα Μνημόνια; Δεν έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονασμάτων, τέτοιων που δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τις περικοπές των συντάξεων; Δεν έχει μειωθεί η ανεργία κατά 8%; Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δεν παρουσιάζουν άνοδο, και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων εντυπωσιακή;

ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ έκανε φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Οι αυξημένες αφίξεις στη χώρα αποτυπώνονται και στην Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση του Μαΐου να καταγράφεται αυξημένη κατά 23,6% σε σχέση με τον Μάιο 2017 και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξημένες κατά 34,7%.

Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ παραγωγή κινείται ανοδικά για έκτο διαδοχικό μήνα από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση κατά 2,9% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017.

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιούνιο του 2018 αυξήθηκαν κατά 597 εκατ. ευρώ ή κατά 24,8% και ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ, από 2,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σημαντική είδηση η συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η Ν.Δ. έχει απολέσει εδώ και καιρό την παραδοσιακή ευθύνη απέναντι στο παρόν και το μέλλον της χώρας. Η στρατηγική του προέδρου Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» έχει γίνει δόγμα στο παλιό αστικοδημοκρατικό κόμμα. Τα ερείπια και η δυστυχία εκατομμυρίων Ελλήνων την περίοδο της χρεοκοπίας, για την οποία είναι συνυπεύθυνη, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, δευτερευούσης σημασίας ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΗΝ παλινόρθωση της εξουσίας τους, δεν διστάζουν να πλήξουν τα εθνικά συμφέροντα κόντρα σε όλους τους εταίρους και συμμάχους της χώρας, διευκολύνοντας τους κερδοσκόπους τζογαδόρους του χρήματος να κάνουν παιχνίδι. Εφιαλτικό σενάριο για μια χώρα που έκανε οκτώ χρόνια να βγει από τα δεσμά της.

dchristou52@ gmaqqil.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL