Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
"Κραχ" ανευθυνότητας από Μητσοτάκη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κραχ" ανευθυνότητας από Μητσοτάκη...

Σε νέα επιχείρηση πολιτικής σπέκουλας με αφορμή τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε χθες από την Άρτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε τοπικά ΜΜΕ, ισχυρίστηκε ότι “ η χώρα, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, έχει και πολιτικό ρίσκο Τσίπρα - Καμμένου” προσθέτοντας -σε καταστροφολογικούς τόνους- πως “κανείς δεν πιστεύει ότι με αυτούς μπορεί να γυρίσει η χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης”. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ευθυγραμμίστηκε εκ νέου με το VMRO και τον Αντώνη Σαμαρά στο "Μακεδονικό", ωστόσο αρνήθηκε την “κατηγοριοποίηση της Ν.Δ.” στον χώρο της Ακροδεξιάς...

Βολές στους Ευρωπαίους για την έξοδο

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εμμένοντας στην... καραμέλα του “άτυπου τέταρτου Μνημονίου” επισήμανε πως “η χώρα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες, αλλά ούτε και οι επιχειρήσεις. Έχω ασκήσει πολύ σκληρή κριτική γι' αυτή την αποτυχία, την οποία χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας”.

Ωστόσο έβαλε στο μικροκομματικό... στόχαστρο και τους εταίρους επειδή η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια! “Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την έξοδο από το τρίτο Μνημόνιο και παραγνώρισαν ότι το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό. Που δεν είναι άλλος από το να μπορεί η χώρα να δανείζεται” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σε υπονομευτικούς τόνους, πρόσθεσε πως “ετοιμάζεται ο Τσακαλώτος να πάει στην Ασία σε επενδυτές. Τι ακριβώς να τους πει; Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, κανέναν οδικό χάρτη” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ζητώντας εκ νέου “πολιτική αλλαγή, πολιτικό restart»...

Νέο πολιτικό σορτάρισμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπερνώντας τα επιτυχημένα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Μάιο, επέμεινε στη γραμμή του “πολιτικού σορταρίσματος” λέγοντας πως “οι τράπεζες, σε σχέση με το 2014, έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας κεφαλαιοποίησής τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μίας σειράς τραγικών χειρισμών, που ξεκίνησαν το πρώτο τραγικό εξάμηνο του 2015. Σε σχέση με τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες.”

Κάλυψη Σπυράκη διά της παρερμηνείας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στους “νεομακεδονομάχους”, επανέλαβε ότι η συμφωνία των Πρεσπών "είναι μία κακή συμφωνία. Η Ν.Δ. δεν θα την κυρώσει. Αν η συμφωνία κυρωθεί από την γειτονική χώρα, η δική μας θέση δεν αλλάζει". Επανέλαβε ωστόσο με νόημα πως “η συμφωνία παράγει μία σειρά τετελεσμένων, όσο προχωρούν τα βήματα στη συμφωνία τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ανατροπή στα τετελεσμένα".

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., χρησιμοποιώντας ως πάτημα τη στάση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ., υποστήριξε ότι “ο κ. Καμμένος είχε τη δυνατότητα να ανατρέψει την κυβέρνηση όταν εμείς κάναμε πρόταση μομφής, εκείνος όμως δεν το έκανε και προτίμησε την ανίερη συμμαχία που έχει με τον κ. Τσίπρα».

Δεν πέρασε απαρατήρητη η... επιλεκτική ανάγνωση, από τον κ. Μητσοτάκη, των πρακτικών των πολιτικών συσκέψεων στην ΠΓΔΜ, καθώς -αποφεύγοντας να αναφερθεί στις αποκαλύψεις Ζάεφ για τις συναντήσεις με τη Μ. Σπυράκη- σημείωσε πώς “αυτά είναι χαρακτηριστικά για τη βιασύνη τους να κλείσουν τη συμφωνία. Γιατί ο κ. Τσίπρας ήταν βολικός για να κλείσει μία συμφωνία".

ΣΙΩΠΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ

Κουβέντα για Σαμαρά - Γεωργιάδη...

Ο πρ. πρωθυπουργός μίλησε για "ξεπούλημα της Μακεδονίας" με αντάλλαγμα τις συντάξεις!

Στο φόντο της επανεμφάνισης του Αντ. Σαμαρά στο "Μακεδονικό" και της υπόθεσης που αφορά την “καθηγήτρια” της... σχολής του Άδωνι Γεωργιάδη με τις ναζιστικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτίμησε να επιτεθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο επειδή μίλησε για “ακροδεξιά πολιτική της Ν.Δ.”!

«Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε αποδρομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Ν.Δ. σαν κάτι άλλο. Ο Τζανακόπουλος είναι αυτός που συγκυβερνά με την Ακροδεξιά του κ. Καμένου" τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Καβάλα ο Αντ. Σαμαράς επανέφερε την ακροδεξιά ατζέντα στο "Μακεδονικό" τονίζοντας πως «δεν θα αφήσουμε να πουλήσουν τη Μακεδονία μας. Εγώ υποστήριζα πάντα ότι δεν μπορούμε να δώσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας". Κατέφυγε δε στη συνωμοσία των... ανταλλαγμάτων ισχυριζόμενος: «Το λέω καθαρά: η κυβέρνηση ξεπουλάει εθνικά συμφέροντα στη Μακεδονία για να αποφύγει προσωρινά… νέες μειώσεις στις συντάξεις».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ακραία ξενοφοβική ρητορική σε σχέση με το μεταναστευτικό τονίζοντας πως η πολιτική «ανοιχτών συνόρων οδήγησε στη χώρα χιλιάδες λαθρομετανάστες με αποτέλεσμα να στοιβάζονται σε αληθινά κολαστήρια που δημιούργησε η κυβέρνηση».

Επιπλέον, μέσω Twitter, το βράδυ του Σαββάτου, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να απολύσει τη Βασιλεία Στεργιοπούλου από την επιχείρησή του «Ελληνική Αγωγή». Η καθηγήτρια είχε κάνει λόγο για για “άρια φυλή των Ελλήνων, οι οποίοι μεγαλουργούν εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια”. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. στην αρχή, μέσω Twitter, κάλυψε τη Στεργιοπούλου στο όνομα της... ελευθερίας του λόγου, ωστόσο, μετά το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε, προχώρησε στην αποπομπή της...

"Handelsblatt": “Ευθύνεται και η ανεύθυνη δανειοδότηση σε κόμματα”

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει να κερδοσκοπεί πολιτικά πάνω στην πτώση των τραπεζικών μετοχών εκτοξεύοντας τους "γαλάζιους" δείκτες ανευθυνότητας. Ωστόσο η προσέγγιση, "Handelsblatt" θα έπρεπε να κόψει τη σπέκουλα και τον βήχα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα υποστηρίζει πως “οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς κρίσης, αλλά και της ανεύθυνης χορήγησης δανείων σε μη αξιόχρεους πελάτες, μεταξύ αυτών πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ”...

Υπενθυμίζεται πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δανείστηκαν πριν από την κρίση 220 εκατομμύρια, βάζοντας ως εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις....

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL