Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Με αφορμή ένα σημείωμα του Bloomberg που εστίασε στο δύσκολο εγχείρημα που καλείται να φέρει εις πέρας η Τράπεζα Πειραιώς, να αντλήσει έως το τέλος του έτους κεφάλαια 500 εκατομμυρίων ευρώ με νέο ομόλογο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει τη χρηματιστηριακή τους αξία να μειώνεται κατά 97% από το 2015, όταν ανέλαβαν την εξουσία «ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας» (!), το χρηματιστήριο έκανε εντυπωσιακή βουτιά την Τετάρτη.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ τους για το γεγονός, οι "Financial Times", εκτίμησαν πως πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη αγορά που κυριαρχείται από ανοιχτές πωλήσεις. Ανεξαρτήτως λοιπόν των πραγματικών αιτιών και των κερδοσκοπικών στοχεύσεων που κρύβουν τέτοιες αντιδράσεις, γεγονός είναι ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι πολύ μικρό και ρηχό, χωρίς σημαντική συμμετοχή και οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να το μανιπουλάρουν σχετικά εύκολα.

ΑΥΤΟ φάνηκε και από την αντίδραση της Πέμπτης, οπότε ανακτήθηκαν οι απώλειες. Κι αυτό -λέει- έγινε διότι ο οίκος Moody’s σε αναφορά του επισήμανε ότι: «Η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls ενισχύει την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και βελτιώνει το χρηματοδοτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών. Μόνο που αυτό ήταν γνωστό εδώ και αρκετές μέρες. Με λίγα λόγια, έγινε χοντρό παιχνίδι. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές προθέσεις. Απλά το σορτάρισμα - σαμποτάζ τρόμαξε κι αυτούς που το οργάνωσαν.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα και δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει πρόσωπα. Ίσως είναι δύσκολο να αποδειχτούν οι πολιτικές προθέσεις, αν και στο δημοσίευμα του Bloomberg είναι φανερή η πάσα! Είναι όμως χρήσιμο οι μεγάλοι παίκτες να ξέρουν ότι φαίνονται.

ΠΑΝΤΩΣ, ο προσκείμενος στη Ν.Δ. Τύπος φρόντισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, μιλώντας ("Νέα") για πλήγμα στην καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια! Για αποδόμηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και για «έλλειμμα εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση έκανε -ακολούθως- λόγο η Ν.Δ.! Σε παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας Γ. Δραγασάκης τόνισε: "Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό. Είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας. Το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση".

ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ειδήσεις, όπως αυτή για την οποία ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου Γουίλμπορ Ρος; Τριτευούσης σημασίας, διότι η είδηση βοηθάει μεν τη χώρα, όχι όμως και τη ΝΔ! Όπως βοηθούσαν τη Ν.Δ. οι περικοπές στις συντάξεις!

ΚΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ο Γ. Ρος, σε συνέχεια των επαφών που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, τον ενημέρωσε για τη συγκατάθεση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στη διοίκηση της EBRD, ώστε η τελευταία να επεκτείνει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέχρι το 2023. Στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τη Ν.Δ., συνεχίζει να εκτίθεται μετέχοντας σε παιχνίδια σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Έφτασε μέχρι του σημείου να υποστηρίζει τα ίδια με την εθνικιστική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ στο θέμα της συμφωνίας και να ταυτίζεται με τα ρωσικά και τα τουρκικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.

ΑΥΤΑ δεν είναι πλέον υπόνοιες, καθώς τόσο το ρωσικό όσο και το τουρκικό ΥΠΕΞ με δημόσιες ανακοινώσεις τους εξέφρασαν ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ενώ στην ανακοίνωση της Άγκυρας αναφέρεται: «Όπως κάναμε μέχρι σήμερα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη φιλική χώρα Μακεδονία για την ευημερία και την ασφάλειά της αλλά και για να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΟΛΕ, τι δεν καταλαβαίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του; Πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσουν και πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν για να αρπάξουν την εξουσία; Και πώς και δεν φοβούνται τους εταίρους και την επιρροή που ασκούν στην πολιτική μας πραγματικότητα; Στην πραγματικότητα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ;

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ τελικά υπακούουν; Από ποιους δέχονται εντολές; Πόσο εκβιάσιμοι είναι για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χορηγών τους σε βάρος των εθνικών συμφερόντων;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL