Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
"Κατηγορώ" κυβέρνησης σε πολιτικά παιχνίδα / Από τη μια οι κερδοσκόποι και από την άλλη η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατηγορώ" κυβέρνησης σε πολιτικά παιχνίδα / Από τη μια οι κερδοσκόποι και από την άλλη η Ν.Δ.

Σε κερδοσκοπικές επιθέσεις αποδίδει η κυβέρνηση την προχθεσινή αρνητική υπεραντίδραση των τραπεζικών μετοχών, ενώ παράλληλα κατηγορεί τη Ν.Δ. για “παιχνίδια” γύρω από την ελληνική οικονομία. Σύσκεψη για θέματα Χρηματιστηρίου συγκλήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρη Λιάκου, του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση και του Σωκράτη Λαζαρίδη, διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου συζητήθηκαν μέτρα θεσμικής θωράκισης της αγοράς, μέσα και από τη διεθνή εμπειρία, ενώ αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις.

Να αποφευχθούν πολιτικά παιχνίδια

“Πρέπει να αποφύγουμε πολιτικά παιχνίδια σε σχέση με τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, να ελεγχθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και όσοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να τον παίξουν με υπευθυνότητα”, τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι οι προχθεσινές εξελίξεις οφείλονται σε “κερδοσκοπική επίθεση”. Ακόμη, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια «κλασικού τύπου» κερδοσκοπική προσπάθεια, καθότι συνδυάζεται με επιδιώξεις που έχουν πολιτική στόχευση και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθεροποιημένη πλέον πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωσή της.

"Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι «υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στα θεμελιώδη δεδομένα των τραπεζών και στο Χρηματιστήριο» και εξήγησε ότι η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, στον τομέα των τραπεζών με βάση τα stress tests υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, ο ELA μηδενίστηκε και στην κατηγορία των κόκκινων δανείων έχουν πιαστεί οι στόχοι.

Υπάρχουν φυσικά και στοιχεία που μπορεί να προβληματίζουν, όπως είπε, αναφέροντας ότι «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ μπήκαν πιο αυστηροί στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων, απαιτείται πιο γρήγορη μείωση. Επίσης, η υπόθεση της Folli Follie έχει δυστυχώς κάνει ζημιά, δημιουργεί ένα κλίμα... Αυτή η συγκυρία αξιοποιήθηκε από αυτούς που προσπαθούν να κερδίσουν λεφτά».

Μπορούν να δοθούν δάνεια 10 δισ. ευρώ

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην χορήγηση νέων δανείων». Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να καλέσει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή των τραπεζιτών για να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα οι τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Είπε ακόμη ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ανέφερε πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγει ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Ταμείο Υποδομών», το οποίο θα αφορά τη χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομών και το επιτόκιο θα είναι 0%, έτσι ώστε με τη χρηματοδότηση των τραπεζών να διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 3%.

Δριμεία επίθεση στη Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ν.Δ. για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αντικειμενικά η Ν.Δ. φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις εξελίξεις, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τη στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης, «για να της βγει όλο το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν».

Εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ν.Δ. δεν θα επιτύχει ούτε αυτή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναρωτηθούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η αντιπολιτευτική τακτική που επιλέγουν λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 πως «δεν πρόκειται μόνο για μια 'κλασικού τύπου' κερδοσκοπική προσπάθεια από διάφορα κέντρα. Συνδυάζεται και με επιδιώξεις που έχουν πολιτική στόχευση, προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθεροποιημένη πλέον πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωσή της, σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο όπως είναι αυτή που ακολουθεί αμέσως μετά το πρόγραμμα", και πρόσθεσε με νόημα: "Όλα όσα έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, όμως, πρέπει να μας πείθουν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το σημερινό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η Ε.Κ. ξεκίνησε έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling.

Επιχείρηση "αποστασιοποίησης" από Γεωργιάδη

Να εμφανίσει αποστασιοποιημένη τη Ν.Δ. επιχείρησε ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας υπερβολική την αντίδραση των αγορών και δήλωσε την εμπιστοσύνη του στα stress tests από τα οποία πέρασαν οι ελληνικές τράπεζες. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 τόνισε πως "οι αγορές θέλουν ηρεμία και γαλήνη" και πρόσθεσε: "Ηρεμία και γαλήνη δεν υπάρχει όταν μιλά ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο πανικός δεν δικαιολογείται, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη, γι' αυτό και δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Στουρνάρας".

Γεννηματά: Έλλειψη αξιοπιστίας

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως "υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης" για να τονίσει: "Η πρότασή μας για τη δημιουργία μιας bad bank που θα διαχειρισθεί τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών είναι απόλυτα επίκαιρη".

Moody's: Πιστωτικά θετική η χαλάρωση των capital controls και η επιστροφή καταθέσεων

Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες θεωρεί η Moody’s την άρση των capital controls για τις αναλήψεις μετρητών εντός της χώρας.

Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, κάτι που πιθανότατα θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους.

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους επτά μήνες και η μεγαλύτερη αισιοδοξία μετά την επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο είναι οι βασικοί οδηγοί στην απόφαση για τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Επιπρόσθετα, η ουσιαστική μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA της Τραπέζης της Ελλάδος σηματοδοτεί τη βελτίωση σε όρους ρευστότητας τα τελευταία τρίμηνα.

Η Moody’s εκτιμά ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν χρήματα που σήμερα κρατούνται εκτός τραπεζικού συστήματος.

Το ΥΠΟΙΚ διερευνά λύσεις για κόκκινα δάνεια

Τη δημιουργία ενός Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (Asset Protection Scheme-APS) διερευνά η κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για bad bank.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη σχετική πρόταση έχει διατυπώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αναφέρουν πληροφορίες χωρίς να δίνονται επί του παρόντος περισσότερες λεπτομέρειες καθώς το συνολικό ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Αναφορικά με το αν το συγκεκριμένο σχέδιο τυγχάνει της αποδοχής των θεσμών, ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου ανέφερε στην "Α" πως "όσο πιο σοβαρή είναι η πρόταση τόσο πιο πιθανό είναι να περάσει από την Κομισιόν και τον ESM".

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η συγκεκριμένη ενδεχόμενη επί του παρόντος παρέμβαση θα αφορά μόνο «μικρό κομμάτι» -όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές- της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για το κομμάτι των κόκκινων δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL