Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες / Έντεκα προγράμματα με ωφελούμενους συνολικά 88.500 ανέργους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες / Έντεκα προγράμματα με ωφελούμενους συνολικά 88.500 ανέργους

Ένα μείγμα πολιτικών με το βάρος στη στήριξη της εργασίας, της νέας γενιάς με υψηλή εξειδίκευση και κυρίως των μακροχρόνια ανέργων ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή συνολικά έντεκα προγράμματα, με ωφελούμενους συνολικά 88.500 ανέργους, εκ των οποίων οι 31.500 είναι νέοι άνεργοι.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, "μετά από 3,5 χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Ένα βήμα που θέλουμε να δώσει αποφασιστική ώθηση στην αγορά εργασίας της επόμενης μέρας των Μνημονίων, με ποιοτικές θέσεις εργασίας, με αναβαθμισμένα δικαιώματα και μισθούς, με στήριξη πρωτίστως της εργασίας των νέων. Στοχεύσαμε και στοχεύουμε την ανεργία με ένα μείγμα πολιτικών που κινούνται σε τρεις άξονες και αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους που δύσκολα θα έμπαιναν ξανά στην αγορά εργασίας είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω χαμηλών προσόντων και εξειδίκευσης. Γι' αυτούς εκπονούμε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία"

Οι ομάδες - στόχοι

* Η πρώτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 10.000 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στην αναπτυξιακή στρατηγική. Το πρόγραμμα επιδοτεί με έως και 800 ευρώ το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για θέσεις πλήρους εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει σε απολαβές για τους εργαζόμενους πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού, καθώς με την επιδότηση που διασφαλίζεται μια επιχείρηση θα είναι σε θέση να καταβάλλει μισθό της τάξης των 1.600 ευρώ σε έναν νέο εργαζόμενο.

* Η δεύτερη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 5.500 νέοι επιστήμονες που θα εργαστούν για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών. Η εργασία τους θα είναι και εδώ δωδεκάμηνη και θα έχει άμεσα πολλαπλασιαστικό θετικό κοινωνικό αποτύπωμα. Οι νέοι επιστήμονες θα εργαστούν σε συγκεκριμένα πρότζεκτ για τον δημόσιο τομέα, όπως για παράδειγμα η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων.

* Η τρίτη μεγάλη ομάδα ωφελούμενων είναι 16.000 νέοι που θα λάβουν μέρος στη νέα γενιά ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας. Και εδώ όλες οι καταρτίσεις και πρακτικές ασκήσεις που θα υλοποιηθούν είναι σχεδιασμένες προσεκτικά και είναι οργανικά δεμένες με δυναμικούς κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας όπως αυτοί έχουν αναδειχθεί στο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, γεγονός που αποδεικνύει και τη συνοχή της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη.

Αντιστροφή του brain drain

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, και τα τρία προγράμματα, ακριβώς επειδή απευθύνονται στο υψηλά ειδικευμένο νέο εργατικό δυναμικό και διασφαλίζουν μισθούς σημαντικά υψηλότερους του κατώτατου μισθού, μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάσχεσης ή και αντιστροφής του brain drain. "Ιδίως με δεδομένες τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε από 1.1.2019 αναφορικά με την ελάφρυνση των εισφορών για νέους εργαζόμενους» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Διάγνωση των αναγκών

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας και μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

"Το σύνολο των προγραμμάτων συνδυάζουν κατάρτιση, πρακτική άσκηση και πιστοποίηση, αναφέρονται σε οικονομικούς κλάδους που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε ουσιαστικές και εξειδικευμένες καταρτίσεις και όχι σε μαζικά προγράμματα που περιορίζονται σε οριζόντιες δεξιότητες. Το πλαίσιο υλοποίησής τους είναι πολύ αυστηρό τόσο ως προς την επιλογή της ομάδας που θα καταρτιστεί όσο και ως προς τα αντικείμενα κατάρτισης. Στα παραπάνω συμβάλλει ουσιαστικά η λειτουργία του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας. Τα αποτελέσματα του μηχανισμού παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον βέλτιστο σχεδιασμό των δράσεων αναβάθμισης δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού".

Αναφερόμενος ειδικότερα στο τρίτο πρόγραμμα, που αφορά τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών μέσα από την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων, ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι για πρώτη φορά νέοι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή σε συγκεκριμένα πρότζεκτ στη βάση του επιστημονικού τους αντικειμένου.

"Οι απολαβές θα είναι ξανά συμβατές με τα αντικειμενικά προσόντα τους, αφού θα βρίσκονται στο ύψος ενός πρωτοπροσλαμβανόμενου στον δημόσιο τομέα της κατηγορίας Π.Ε. ή Τ.Ε. Η διάρκεια των πρότζεκτ θα είναι δωδεκάμηνη. Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνδυάζεται η θεσμική αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών για τον πολίτη με μια ουσιαστική παρέμβαση ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση των νέων επιστημόνων. Υπό αυτή την έννοια, το τελικό για την κοινωνία αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικά θετικό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL